שתף קטע נבחר
 

הקרב על ירושלים מתחיל ב-E-1

כשריח הבחירות באפם, הגיעו בנימין נתניהו ואהוד אולמרט לאזור מעלה אדומים והבטיחו שהעיר תחובר לירושלים ברצף בנייה. כבר עכשיו נראה שE-1 - כינוי המפה לשטח המשתרע בין מעלה אדומים לירושלים - יהיה הצירוף שיככב במערכת הבחירות. בליכוד מתחרים מי יקדם את התוכנית לבנות את שכונת "נופי אדומים", על אפם ועל חמתם של האמריקנים והפלסטינים. ורק מצנע חייב "לקלקל" את הקונצנזוס: "בסוף יתברר שבזבזנו מיליארדים ואחר-כך נחזיר הכל, כמו בעזה"

"שרון מסכן את ירושלים" היתה הסיסמה שליוותה השבוע את ביקורו של בנימין נתניהו באזור 1, כינוי המפה לשטח המשתרע בין מעלה אדומים לירושלים. סיסמה שהזכירה, ולא במקרה, את קולות העבר מקמפיין הבחירות של 96' "פרס יחלק את ירושלים". יום למחרת נזעק לאזור גם השר אולמרט והבטיח לבנות באותו שטח. גם בבחירות הבאות המתקרבות בצעדי ענק תככב ירושלים, וליתר דיוק, שטח E-1 בקמפיינים. בעיריית מעלה אדומים כבר שולפים מהמגירות את התוכניות לבנות במקום כ-3,500-4,000 שייאכלסו כ-15 אלף איש. הפוליטיקאים בליכוד מתחרים מי יקבל קרדיט על הבנייה ורק התושבים המקומיים מחפשים קצת יותר אטרקציות ב"עיר השינה" של ירושלים.

 


מפת האזור

 

דחפורים סוללים כמעט מסביב לשעון דרכי עפר במעלי הגבעות, לאחר שראש הממשלה, אריאל שרון, אישר להקים את מטה משטרת מחוז ש"י באזור הזה. ראש העיר, בני כשריאל, מפרט בפני ynet את חזונו להקים אלפי יחידות דיור, מתחם מלונאות ותיירות ומרכז מסחר ותעסוקה בגבעות הקרחות שמצפון-מערב לעיר ולחברה ברצף טריטוריאלי ממושך כמעט עד למורדות הדרומיים-מזרחיים של הר הצופים בירושלים.

 

השכונה הענקית הזו שתתפרס על פני כ-12 אלף דונם תיקרא "נופי אדומים". כבר היום מונה מעלה אדומים כ-32 אלף תושבים, וזה היישוב הגדול ביותר מעבר לקו הירוק, שהוקם ב-1982. אם ייצאו לפועל התוכניות הגרנדיוזיות, תמנה העיר כ-71 אלף תושבים בשנת 2020. לשם השוואה, באריאל גרים רק כ-17,550 אלף תושבים. בקהילה הבינלאומית עוקבים בדאגה וכך גם ברשות הפלסטינית, שטוענת שמאחורי התוכניות מסתתרת כוונה להפקיע אדמות פלסטיניות, לספחן לירושלים ובכך לבתר בפועל את הגדה בין השומרון ליהודה.

 

אבל בעיריית מעלה אדומים לא מודאגים וטוענים שיצחק רבין היה זה שאישר את סיפוח השטחים לשטח השיפוט וזה קרה ב-1994. מאז התחלפו ממשלות ופוזרו הבטחות, אבל כמעט דבר לא קרה.

 

ראש העיר, בני כשריאל, מסביר ש"מעלה אדומים היא לא כמו יהודה ושומרון. על מעלה אדומים והרי ירושלים היה תמיד קונצנזוס רבתי, מתוך ראייה אסטרטגית שמעלה אדומים היא שומר השער המזרחי של ירושלים. בלי מעלה אדומים, ירושלים תחולק ותהיה תחת סכנה ביטחונית. בלעדיה, היציאה הדרומית של ירושלים לים המלח ואילת לא תהיה פתוחה. זו היתה הראייה של יצחק רבין ז"ל. אי אפשר לומר על רבין שהיה מתנחל".

 

כשריאל תקף את שרון ואת מופז וטען שהם אלה שהקפיאו את כל אישורי הבנייה באזור. נתניהו כמובן שמח והצטרף לטיעונים הללו. לדברי ראש העיר, הקמת מטה מחוז ש"י אינה מהווה בשורה של ממש, "כמו שהמחוז נכנס, כך הוא יכול לצאת בהחלטת ממשלה. לא כך יהיה אם יהיו שם 3,000 משפחות".

 

אבל שרון ומופז דוחים את הטענות המופנות כלפיהם מכל וכל וטוענים שהם דווקא מקדמים את הבנייה בשטח. מלשכת שרון נמסר כי "ראש הממשלה הורה לבנות את תחנה המשטרה של משטרת מחוז ש"י באזור E-1". לגבי תוכניות הבנייה באזור, הם שולחים עקיצה לעבר נתניהו, "מדובר בתוכניות משנת 1996, שעד היום לא התקדמו. ראש הממשלה אמר ש'מעלה אדומים תהיה מחוברת ברצף טריטוריאלי לירושלים'".

 

ובלשכת מופז אומרים ש"אין החלטה על הקפאת הבנייה. שר הביטחון כבר הכריז לפני חודשים על תוכנית ירושלים רבתי ועל רצף טריטוריאלי בין מעלה אדומים לירושלים. שר הביטחון אישר ומקדם את תוכנית E-1, שבה תוקם מיפקדת מחוז ש"י וכן את הבנייה ב-E-1".

 

מצנע: בסוף נבזבז מיליארדים ונחזיר הכל לפלסטינים

 

אולם במערכת הפוליטית יש גם מי שמעז לערער על ה"קונצנזוס" לכאורה בדבר חיבור מעלה אדומים לירושלים. ח"כ עמרם מצנע (העבודה) סבור שבנייה באזור הזה תהיה בכייה לדורות, "מי שבאמת מתכוון להגיע להסדר עם הפלסטינים ולהסכם, לא יכול ואסור לו בשום אופן לבנות ב-E1, שכל מטרתה ליצור טריז בין יהודה לשומרון. הליכוד מסרב להפנים את הלקחים. אם לא נוכל להתפשר עם הפלסטינים, כך שתהיה להם בסוף מדינה על כל שטחי הגדה ועזה, עם רציפות טריטוריאלית ועומק, לא יהיה הסכם. בסוף יתברר שבזבזנו מיליארדים ואחר-כך נחזיר הכל לפלסטינים, כפי שקרה ברצועת עזה".

 

מצנע אינו מוכן לקבל את הטענה שוויתור על E1 יבתר את ירושלים. "רצף בכל מקרה לא יהיה, בגלל שאבו דיס נמצאת באמצע, אז בשביל מה לעשות דווקא? מה המטרה האסטרטגית בזה? המטרה האסטרטגית היא ליצור מדינה פלסטינית נטולת רצף טריטוריאלי, גושים-גושים, ולעשות את המצב לבלתי הפיך. זה מה שניסה שרון כל חייו הבוגרים לעשות עד להיותו ראש ממשלה, להפוך את המצב ביו"ש בלתי הפיך ולהראות את זה לעולם. אבל הלקח מרצועת עזה הוא שהמצב הפיך. בונים ישובים והורסים הכל בשבוע".

 

לדעתו, "האמריקנים לא יתנו לבנות שם, כך שחבל על הזמן. אני חושב שגם שרון מבין שזו התגרות באמריקאים שלא יוכלו לעבור עליה לסדר היום. ההליכה של נתניהו ל-E-1 משולה לעלייתו של שרון להר הבית והיא נועדה להתסיס מחדש את האזור".

 

איך למשוך עוד תושבים?

 

תושבים בעיר מצדדים בחיבורה לירושלים. "ברור שחייבים לבנות על E-1. חייבים לייצר רצף טריטוריאלי בין אדומים לירושלים, כדי לא לאבד את השטח הזה לפלסטינים. אני בטוח ששרון רוצה את הרצף הזה ויבנה אותו. לנתניהו אני כבר לא מאמין לכלום", אמר ל-ynet עזרא ביטון, פנסיונר בן 64 תושב העיר. ביטון, מראשוני התושבים בעיר, עבר להתגורר בה עם היווסדה, בשנת 1982. מאז הספיק לגדל בה את שלושת ילדיו, 'הם קיבלו חינוך מעולה, סיימו אוניברסיטה והיום הם מצליחים מאוד, אבל שניים מהם עזבו את העיר בגלל עבודתם, ורק הצעיר נשאר".

 

 


הבנייה במעלה אדומים. צילום: דורון שפר

 

ילדיו של ביטון אינם לבדם. "עיר השינה", מכנים את עירם תושבי מעלה אדומים, שבאו כדי לשפר את איכות חייהם, שלא הצליחו להשיג בשכונותיה היקרות של ירושלים. רק כ-15% מתושבי העיר עובדים במישור אדומים, וכמעט כל השאר עובדים בירושלים או במקומות אחרים. מנהל האגף לתכנון אסטרטגי בעיריית מעלה אדומים, גרשון לוקיי: "זו עיר של אנשי צווארון לבן, שבאו לגור כאן ממניעים של רווחה ואיכות חיים. המצב הסוציו-אקונומי של התושבים כאן טוב בהרבה מזה של ירושלים ומעט יותר טוב גם מזה של גבעת זאב. לכן העיר הזו מפתה ירושלמים לעבור אליה".

 

עבור טלי ואמה, שעברו לעיר משכונת בקעה בירושלים, בניית השכונה ב-E-1 תגביר את תחושת הביטחון, אך לא תגביר אצלן את תחושת ההזדהות עם עירן החדשה. "הרצף הטריטוריאלי ייתן קצת בטחון. היום אני מרגישה מנותקת מירושלים, למרות שהיא מאוד קרובה, כי אין רצף כזה. אם חלילה במקום רצף בנייה ישראלי יהיה רצף בנייה פלסטיני, מעלה אדומים תבודד לחלוטין וזה מסוכן", אומרת טלי, תושבת המקום מזה 7 שנים. 

 

איתי, שמתגורר בעיר כבר 23 שנים מילדותו, אומר ש"הכל שאלה של מצב הביטחון. אם יהיה שלום ושקט, אנשים ימשיכו להגיע לכאן ולא יחששו". להערכתו, השלמת הבנייה ב-E-1 תגרום בעתיד לעליית מחירי הדירות בעיר ולהעלאת הביקוש למגורים. "מאז שבנו את הכביש החדש (כביש המנהרה היורד מהר הצופים לים המלח דרך מעלה אדומים) הרבה יותר שקט כאן ואיכות החיים עולה".

 

עם E-1 או בלעדיה, הקבלנים לא מחכים לבחירות והמנופים, רבים מהם מקושטים בדגלי הלאום, עובדים שעות נוספות, בסיוע נדיב של משרד השיכון. שכונת "נופי סלע" מוקמת באזור 7 במזרח העיר ומאות יחידות דיור כבר אוכלסו. כשאומרים "קביעת עובדות בשטח" נראה שמתכוונים למעלה אדומים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
נתניהו במעלה אדומים. "החל הקרב"
צילום: איי פי
צילום: איי פי
שרון. מקדם
צילום: איי פי
צילום: איי פי
כשריאל מסביר למופז. "מעלה אדומים היא לא כמו יהודה ושומרון"
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
מצנע. "בסוף נחזיר הכל"
צילום: רויטרס
צילום: דורון שפר
הבנייה במעלה אדומים נמשכת
צילום: דורון שפר
מומלצים