נשים חולות לב – בסיכון גבוה יותר לתמותה
מחקר רחב היקף חדש מצא כי קרדיולוגים מתעלמים מ-20 אחוז מהנשים הסובלות מתסמינים ראשונים של התקף לב. התוצאה: שיעור תמותה גבוה יותר של נשים לאחר התקף לב
אם את אישה חולת לב – יש לך פחות סיכוי לחיות: מחקר חדש מגלה כי נשים הסובלות מתסמינים של מחלת לב אינן מטופלות באופן שווה לגברים על ידי הקרדיולוגים. זהו אחד הממצאים העיקריים העולים מסקר רחב היקף שהוצג בכנס הקרדיולוגי האירופאי, המתקיים כעת בשוודיה.
מחקרים קודמים כבר הראו כי נשים הלוקות בליבן מופלות באיבחון ובטיפול, בהשוואה לגברים. במחקר שערך פרופ' שלמה בהר בשנת 2004 נמצא כי ברוב הפעמים, נשים לוקות במחלת לב ללא התסמינים הקלאסיים של כאבים בחזה או קוצר נשימה. התוצאה: שיעור תמותה גבוה יותר של נשים ממחלות לב וכלי דם.
במחקר החדש שכלל 3,779 נבדקות נמצא כי 20 אחוז מהנשים נמצאות בסיכוי מופחת לעבור בדיקות ואבחונים נדרשים, גם כשהסימפטומים המעידים על התקף לב, ובהם כאבים בחזה וקוצר נשימה – הם בולטים וחמורים.
עוד עלה מהמחקר כי נשים נמצאות בסיכוי נמוך - ב-40 אחוז פחות בהשוואה לגברים, לעבור צנתור לב הבודק את מידת החסימה בכלי הדם, לאחר התקף הלב.
גם נשים הסובלות מתעוקת חזה (אנגינה פקטוריס), המתבטאת בחסימה חלקית של כלי הדם ובכאבי חזה, נמצאות בסיכוי נמוך ב-10 אחוז לקבל מהרופא תרופות למניעת החמרת המצב, בהשוואה לגברים, ובהן תרופות דוגמת אספירין או סטטינים להורדת כולסטרול.
כשנשאלו קרדיולוגים באשר לשוני בהתייחסותם למטופלים גברים ונשים,הם השיבו כי לדעתם ברוב הפעמים, נשים המתלוננות על כאבים בחזה אינן סובלות ממחלת לב. ואכן, 37 אחוז מהנשים הנבדקות שהתלוננו על כאבים בחזה נמצאו ללא חסימה משמעותית בעורקים שבליבן.
עם זאת, שנה מאוחר יותר, כשנערך לנשים צינתור חוזר בליבן, נתגלה כי הן סבלו ממחלת לב שהחלה כבר עם הסימפטום הראשון, ממנו התעלמו הרופאים. עוד התברר כי נשים שסבלו מתעוקת חזה היו בסיכון כפול למות מהתקף לב בהשוואה לגברים.
בכנס הקרדיולוגי האירופאי אמרו היום מומחים כי אף שחל שיפור ביחס לנשים הסובלות מתעוקת חזה או מהתקף לב, עדיין רחוקה הדרך עד לשוויון מוחלט באבחון ובטיפול בהן בהשוואה לגברים, וכי יש לנקוט באמצעים להגברת מודעות הרופאים למחלת לב אפשרית של הנשים המטופלות.
אחוז התמותה עולה
צילום: shutterstock
מומלצים