בג"ץ התיר להרוס את בתי הכנסת ברצועה
קריאות הרבנים "חוסו על העם ועל בתי הכנסת שלו" לא הועילו. סוגיית בתי הכנסת היתה האחרונה שאיימה לעכב את מסירת רצועת עזה לפלסטינים, והערב הגיעה הכרעת בג"ץ: ניתן להתחיל בהריסה באופן מיידי. תגובות חריפות בימין: "ההחלטה - חרפה למשפט בישראל, בית המשפט מתנהג בצורה שלא היתה מביישת אף בית משפט אנטישמי בעולם"
צה"ל יוכל להתחיל בהריסת בתי הכנסת בגוש קטיף באופן מיידי, לאחר שהערב (ה') דחה בג"ץ את הבקשה לקיים דיון נוסף בעתירה נגד הריסתם, וביטל את הצו שעיכב עד כה את ההריסה. ברוב של ארבעה שופטים נגד שלושה החליטו השופטים כי אין מקום לדיון נוסף בפרשה חרף רגישות הסוגיה.
תפילה אחרונה בבנווה דקלים
קריאותיהם של הרבנים שהופיעו השבוע בפני ההרכב המורחב שמנה שבעה שופטים "חוסו על העם הזה ועל בתי הכנסת שלו" – לא הועילו. השופטים קבעו כי פסק הדין שניתן אינו קובע הלכה חדשה בנושא אלא בוחן את חוקיות החלטת הממשלה, "באמצעים משפטיים מקובלים, תהא אשר תהא חשיבותה ורגישתוה של אותה החלטה".
החלטת בג"ץ מסירה את המכשול האחרון בפני תוכנית מערכת הביטחון לצאת מרצועת עזה בתחילת השבוע. המפקדים הבכירים ברצועה קיבלו את ההודעה על החלטת בג"ץ במהלך שיחתם במחסום ארז עם קצינים פלסטינים על תיאום היציאה.
מוקדם יותר היום אישר שר הביטחון, שאול מופז, את תוכנית צה"ל ליציאה מהרצועה במהלך אחד שייערך בתחילת השבוע הבא. על פי התוכנית, כל הכוחות ייצאו מהגזרות השונות במקביל, תוך העברת האחריות לפלסטינים.
מחר מתכוונים בצה"ל להתחיל במלאכה של הריסת בתי הכנסת, שתתבצע ברוב בתי הכנסת על ידי פיצוץ. ההחלטה לפוצץ את בתי הכנסת התקבלה מתוך שיקול, שעדיף
לפוצץ אותם ולא להרוס אותם, על מנת שלא להשאיר את הריסותיהם בשטח.
מחר יפורק גם גשר מור שמוביל מציר כיסופים אל עבר גוש קטיף ויפורקו אלמנטים נוספים ואחרונים ברצועת עזה כך שביום שישי יסתיים כל פינוי התשתית הצבאית ורק מספר מפקדים וקצינים בכירים יישארו ברצועה.
"איננו מתעלמים מהקושי"
שופטי הרוב היו נשיא בית המשפט העליון אהרון ברק, השופטת דורית בייניש, השופטת איילה פרוקצ'יה והשופט אשר גרוניס. בסופה של ההחלטה כתבו שופטי הרוב: "איננו מתעלמים מהקושי רב-הפנים הנלווה ליישומה של החלטת הממשלה בעניין פירוקם של בתי הכנסת בשטח המפונה".
שלושת שופטי המיעוט היו אדמונד לוי, שגם בעתירה הקודמת היה בדעת המיעוט וכתב פסק דין נוקב נגד ההריסה, השופטת עדנה ארבל ובאופן מפתיע – גם השופט אליקים רובינשטיין, שכתב את פסק הדין הקודם שבו הוחלט על הריסת בתי הכנסת. שלושתם סברו שיש מקום לקיים דיון נוסף. השלושה נימקו את עמדתם, ברגישותה ובחשיבותה של הסוגיה ובהשלכותיה.
תגובות חריפות: "חרפה למשפט בישראל"
דובר מועצת חוף עזה לשעבר, ערן שטרנברג, אמר בתגובה להחלטה כי: "יחד עם הריסת בתי הכנסת בגוש קטיף, נהרסו לחלוטין כל שרידי האמון בבג"ץ, שנפגעו גם ככה מהעקירה. בית המשפט העליון, שהרים את ידו על יישובים פורחים ועל בתי הכנסת פוגע בזכויות העם היהודי ובקודשיו בצורה שלא הייתה מביישת אף בית משפט אנטישמי בעולם. דומה שטיטוס ונבוכדנאצר, מחריבי המקדש, לא היו יכולים לדמיין לעצמם יורשים טובים יותר".
במועצת יש"ע אמרו בתגובה להחלטה: "אנחנו מזועזעים, בג"ץ ההולך ומאבד את תוקפו והגינותו המוסרית בעיני כל יהודי, לא יוכל לרחוץ בניקיון כפיו לנוכח אפשרות סבירה, שקודשי ישראל בעולם כולו ייפגעו כפועל יוצא ישיר להחלטתו. מצער שבג"ץ מגלה רגישות פעם אחר פעם כשמדובר בעניינים של לא יהודים, אך נאטם אפילו בעניינים הקשורים לנימי נפשו של כל יהודי ובכך מרחיק עצמו מהעבר והמוסר היהודי הבסיסי ביותר".
ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי) אמר כי "החלטת בג"ץ היא חרפה למשפט בישראל. זה עניין הלכתי מובהק ואין בסמכותו של בגץ לערער על כך. בג"ץ בהחלטתו נתן אור ירוק לפגיעה והרס של בתי כנסת בתפוצות"
יו"ר המפד"ל, ח"כ זבולון אורלב, אמר כי אף שופט נוצרי או מוסלמי בעולם לא היה נותן יד לפגיעה בבית תפילה: "בג"ץ שוב הוכיח כי ליהדות הדתית אין סיבה לבוא בשעריו". אורלב הודיע כי יפנה לראשי הסיעות הדתיות ולרבנים מכל הזרמים כדי לקיים עצרת מחאה המונית נגד פסיקת בג"ץ.
ח"כ צבי הנדל (האיחוד הלאומי), ממנהיגי גוש קטיף, אמר כי "למרות עמדת בג"ץ אני קורא ומבקש ממשלת ישראל לשקול שוב את ההחלטה להרוס את בתי הכנסת. אם הגזרה לא תבוטל אנו מעדיפים שהאויב הפלסטיני יבצע פעולה בזויה זו ולא היהודים".
הפלסטינים סירבו להגן על בתי הכנסת
ההחלטה היום מביאה אל קצה פרשה משפטית ארוכה, שנסובה על הריסת בתי הכנסת. כשדן בעתירה אחת שבה הוחלט כי בתי הכנסת ייהרסו, קבע בג"ץ כי חלקים סמליים מתוכם ילקחו ושני בתי כנסת - משליו ובדולח – יועתקו בשלמותם. לאחר מכן הוגשה בקשה לקיום דיון נוסף בפרשה, בעקבות פסיקת מועצת הרבנות הראשית בנושא וההלכות הבינלאומיות של הריסת בתי הכנסת.
לפני יומיים הורה ההרכב לראש הממשלה לבחון אפשרות לפנות לגורמים פלסטיניים ובינלאומיים בניסיון לשמר את בתי הכנסת. יועצו המיוחד של ראש הממשלה, דוב ויסגלס, פנה לראש לשכתו של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן בנושא, אך נענה בשלילה. בנוסף, הודיעה המדינה כי בשל שיקוליים מדיניים ובינלאומיים לא ניתן להבטיח את שימור בתי הכנסת.
סוגיית בתי הכנסת היתה האחרונה שעמדה בפני סיום הנסיגה מהרצועה ומסירתה לידיים פלסטיניות. בג"ץ הורה למדינה לבחון את האפשרות להעביר את
המבנים לידיים פלסטיניות בערבות בינלאומית, אולם בתשובת הפרקליטות נאמר כי הרשות הבהירה שאין היא מסוגלת לשמר את המבנים, ואין זה מן האינטרס הישראלי להכניס כוחות בינלאומיים לרצועה.
בבית הכנסת בנווה דקלים התקיימה היום תפילה אחרונה. רבנים וחברי כנסת מהימין התכנסו בבית הכנסת האשכנזי ביישוב, וקראו במקום את משפטי הפתיחה של תפילת הנעילה: "פתח לנו שער בעת נעילת שער, כי פנה היום. היום יפנה השמש יבוא ויפנה נבואה שעריך". הרב חיים דרוקמן, ראש ישיבת בני עקיבא הוסיף: "נחזור לכל מקום שעזבנו. עכשיו זה ייקח הרבה-פחות זמן".