שתף קטע נבחר

משרד החינוך מציע: ההורים ישלמו לפי מצבם הכלכלי

משרד החינוך הגיש בקשה לפיה גובה השתתפות ההורים במפעל ההזנה ייקבע ביחס להכנסה לנפש. בתוך כך, התריעו ראשי השלטון המקומי כי אם ועדת החינוך של הכנסת לא תאשר לגבות כסף מהורי התלמידים, יקרסו מפעל ההזנה ופרוייקטים נוספים

משרד החינוך הגיש הצעה מחודשת ובה דירג את תשלומי ההורים לפי הכנסתם. זאת לקראת דיונים מחודשים של ועדת החינוך של הכנסת, שטרם אישרה את תשלומי ההורים לשנת הלימודים הנוכחית. ראשי השלטון המקומי התריעו, כי אם לא תאושר הגבייה מההורים, יקרוס מפעל ההזנה  וכך גם פרוייקטים נוספים במערכת החינוך.

 

על פי הצעת משרד החינוך, שנוגעת רק להורים שילדיהם לומדים ביום חינוך ארוך, שיעור ההשתתפות בתשלום למפעל ההזנה, שהמקסימום שלו עומד על 585 שקלים, ייקבע לפי הכנסה לנפש של ההורים. (ראו טבלה).

 

אך יו"ר מרכז השלטון המקומי, עדי אלדר, יו"ר מרכז המועצות האזוריות, שמוליק ריפמן ויו"ר ועדת החינוך בשלטון המקומי, יעל גרמן, מתריעים כי

תשלומי הורים להזנה
הכנסה חודשית לנפש שיעור השתתפות
0-1,039 10%
1,040-1,125 20%
1,126-1,220 30%
1,221-1,310 40%
1,311-1,425 50%
1,426-1,494 60%
1,495-1,585 70%
1,586-1,737 80%
1,738-1,773 90%
1,774 ומעלה 100%

 פרוייקט ההזנה נמצא בסכנה בשל אי אישור תשלומי הורים לשנת הלימודים הקרובה. במכתב דחוף ששלחו בסוף השבוע לשרת החינוך, לימוד לבנת וליו"ר ועדת החינוך של הכנסת, ח"כ אברהם פורז. במכתב דרשו השלושה לסיים את הסאגה הבלתי נגמרת ולאשר את תשלומי ההורים לשנת הלימודים תשס"ו. 

 

כזכור אישרה הוועדה את תשלומי החובה בלבד עבור ביטוח התלמידים בסך 32 שקלים. שאר תשלומי החובה והרשות נדחו. מרבית חברי הכנסת שנכחו בוועדה התנגדו נחרצות לגובה התשלומים, וממנהלי בתי הספר נאסר לעת עתה לגבות מההורים סכום גבוה מזה. אישור שאר התשלומים בהם תשלומי רשות עבור טיולים, מסיבות, חומרי לימוד, מפעל ההזנה ועוד, נדחה למועד לא ידוע.

 

לדברי כותבי המכתב, אי אישור התשלומים עד עתה גורם לאנרכיה בבתי הספר. לדברי עדי אלדר, "כבר כיום מסבסדות הרשויות המקומיות מתקציביהן שירותי חינוך שאמורה לממן הממשלה בסכום של כ-3 מיליארד שקלים בשנה".

 

במכתב ציינו: "שנת הלימודים נפתחה ובהיעדר החלטה בנושא, הרשויות אינן יכולות לבצע גבייה ראויה של התשלומים. הדבר, כמובן פוגע בתכנון נאות ובקיום פעילויות הכרוכות בכך וגורם לרשויות נזק כלכלי כבד".

 

מפעל ההזנה: 100 מיליון שקלים

 

בדרישת התשלום עבור ההזנה דורשים במשרד החינוך לגבות מכל הורה סכום קבוע על בסיס של 4.5 שקלים לתלמיד הזכאי לארוחה חמה במסגרת יום חינוך ארוך. במסגרת חוק ההזנה חלוקת התקציב היא ש-50% מהפרוייקט ממומן על ידי הממשלה, 25% ממומן על ידי הרשות מקומית ו- 25% מממנים ההורים. מתוך סך תשלומי ההורים שלא אושרו, הסכום התקציבי הכולל עבור מפעל ההזנה נאמד ב-100 מיליון שקלים.

 

מקורבים לוועדת החינוך מוסרים כי הוועדה לא תתכנס לאשר את התשלומים כל עוד אין רוב לאישורם. גורם בוועדה מסר: "היו שתי ישיבות, בשתיהן היה רוב מתנגדים לתשלומי ההורים, ועל כן הם לא אושרו. הוועדה ערוכה להתכנס מיידית, אולם אם משרד החינוך לא יגייס רוב לא תכונס הוועדה".

 

אך אלדר הדגיש: "אותנו לא מעניין מאיפה הכסף יבוא העיקר שיגיע. אם לא מאשרים שההורים ישלמו אז הממשלה צריכה לשלם. הרי אף אחד לא מעלה על דעתו שהרשויות המקומיות יצטרכו לשלם. מאיפה נביא את הכסף? אם רוצים בתי ספר בפעילות תקינה, שכוללת ספרי לימוד, ניירות שכפול וכל מה שקשור לזה מישהו צריך לממן את זה. עד עכשיו ההורים מימנו. אם ועדת החינוך של הכנסת מחליטה שההורים לא יממנו, היא צריכה להחליט מי כן, אבל אי אפשר להשאיר את זה באוויר".

 

מנכ"לית משרד החינוך, רונית תירוש, שלחה אף היא מכתב בהול ליו"ר ועדת החינוך של הכנסת, והתריעה מפני פגיעה בפרוייקט ההזנה ופרוייקט השאלת ספרי הלימוד. המנכ"לית דורשת דיון דחוף בוועדה: "ללא תשלום זה לא יוכלו התלמידים לקבל ספרי לימוד להם הם זקוקים מבתי הספר המשתתפים במפעל ההשאלה. המפעל מסייע למשפחות ממעמד סוציו-אקונומי נמוך, שאין ידם משגת לשלם מאות שקלים (ואף מעבר לכך) לקניית ספרי לימוד לילדיהם".

 

יועץ התקשורת של שרת החינוך מסר בתגובה: "אם יו"ר ועדת החינוך יכנס את הוועדה נשמח לאשר את התשלומים, על מנת שניתן יהיה לקיים את נושא ההזנה במלואו, ולמנוע את העיכוב המיותר ברווחתם של התלמידים". 

 

ואילו ח"כ יולי תמיר (עבודה) הגיבה: "פריסת התשלומים כפי שמשרד החינוך מציע מטילה את נטל ההשתפות גם על הורים מתחת לקו העוני, שאין בכוחם לממן השתתפות זו. ההצעה סובלת מאותה בעיה שגורמת למפעל ההזנה להגיע רק למעמד הבינוני ולפסוח על ילדי המעמד הנמוך, שהם אלו שזקוקים במיוחד לביטחון תזונתי".

 

על פי הצעת החוק המקורית של תמיר בנושא, יש לכלול את שלושת העשירונים התחתונים כך שלא ישלמו הזנה כלל, את שלושת העשירונים הבאים אחריהם כל שישלמו תשלום סמלי ורק מהעשירונים שמשתכרים שכר ממוצע במשק ומעלה יגבו מחיר מלא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משרד החינוך
לבנת. קיבלה מכתב
צילום: משרד החינוך
צילום: גלעד קוולרצ'יק
מפעל ההזנה בסכנה (אילוסטרציה)
צילום: גלעד קוולרצ'יק
מומלצים