שתף קטע נבחר

 

"הסכם מלא חורים שנועד להרוויח זמן"

קשה שלא להיתפס לאופטימיות ביום שבו מודיעה אחת ממדינות "ציר הרשע" שהיא מוותרת על שאיפותיה להתחמש בנשק גרעיני. לכאורה הוסר איום קיומי מעל העולם. אך אולי החגיגה מוקדמת מדי. "בהסכם יש הרבה מאוד חורים שמערערים את יסודותיו", טוען ד"ר אלון לבקוביץ'. "ייתכן שהם ימשכו זמן ולא יעמדו בהבטחות". אבל המסר לעולם ברור: המקל והגזר של אמריקה שוב הוכיחו את עצמם

כלי התקשורת בעולם הגדירו היום (יום ב') את ההודעה שיצאה מבייג'ינג כפריצת דרך היסטורית. אכן, קשה שלא להיתפס לאופטימיות ביום שבו מודיעה אחת המדינות המסוגרות ביותר בעולם, שמעטים יודעים מה באמת מתרחש בתוכה, שהיא מוותרת על שאיפותיה להתחמש בנשק גרעיני ומתכוונת לחתום מחדש על האמנה לאי הפצה של נשק שכזה - כרטיס הכניסה למועדון הבינלאומי.

 

צפון קוריאה ואיראן היו בין המדינות היחידות בעולם שפעלו במישור הגרעיני באופן שלא היה משופע בשקיפות - בלשון המעטה. אחרי שנים של הפרת הסכמים בינלאומיים ומשאים ומתנים קשים, הוסר היום - לפחות לכאורה - איום קיומי אחד על שלום העולם.

  

ד"ר אלון לבקוביץ', מרצה בחוג ללימודי מזרח אסיה באוניברסיטת חיפה, רואה במהלך בשורה משמחת עם סיכוי לעתיד טוב יותר, אך מדגיש שיש לקבל את ההצהרה הקוריאנית באופטימיות זהירה, ועם הרבה סבלנות. לדבריו, ההצהרות הללו, כמו הלוחמה הפסיכולוגית שהייתה בדיונים שקדמו להם, מלאות בניסוחים מעורפלים ומלכודות, ולכן לפי שעה החגיגות מוקדמות מעט.

 

"בהסכם יש לכאורה הרבה מאוד חורים שמערערים מאוד את יסודותיו", מסביר לבקוביץ'. הוא מצביע למשל על אלמנט האימות של מהלכי ההתפרקות הצפון קוריאנית. "ההסכם אינו כולל פירוט לגבי תהליך האימות ולכן לא ברור כיצד יוכלו המדינות המעורבות לאמת את קיום ההבטחות מצידה".

 

גם בסעיף אודות משא ומתן עתידי על יישום ההסכם רואה לבקוביץ' בעיה. "זו הבעיה האחרת של ההסכם - אלמנט הזמן. הצפון קוריאנים זקוקים לסיוע - בעיקר דלק ומזון או מימון לרכישתם, והם מנצלים כל מהלך או חלק ממהלך כדי לסחוט עוד ועוד כספים. ההסכם הזה נועד לעשות רווחים והם שחקני פוקר מעולים. יתכן שהם ימשכו זמן ולא יעמדו בהבטות ואז ההסכם לא שווה את הנייר שהוא כתוב עליו".

 

הדוגמה שנותן לבקוביץ' נסובה סביב דאגה שהתעוררה במערב לפני כמה שנים אודות אחד המתקנים הגרעיניים של צפון קוריאה. "עלה החשד שהם מסתירים שם נשק גרעיני. הפקחים רצו לבוא ולערוך בדיקות במקום אבל הקוריאנים אמרו להם שיש 'דמי כניסה', ושאם הם רוצים לבקר שם הם צריכים לשלם. הכסף הועבר ובבדיקה התברר שלא היה שם כלום".

 

מנסים להרוויח זמן

 

לדברי לבקוביץ', ההסכם הנוכחי רצוף בסעיפים שיישומם כרוך באלמנט של זמן. "בינתיים הם יכולים להמשיך להתחמש או לייצר חומרים גרעיניים עד הרגע האחרון. הם יכולים להתנות כל התקדמות עתידית בחבילת מימון נוספת. הם יכולים גם לנצל כל מקרה של חילוקי דעות או התנגדות כדי להפר את ההסכם, ואז להציב תנאים חדשים על מנת לשוב לנתיב. הדרך ליישום עוד ארוכה ובינתיים דלק, מזון והכרה בינלאומית מובטחים להם".

 

לבקוביץ' הסביר שהצפון קוריאנים כבר עשו זאת בעבר. "בשנת 1994 הם התחייבו להקפיא את הפעילות הגרעינית שלהם. בשנת 2000 טענו האמריקנים שהם מרמים והפרו את ההסכם. הקוריאנים נתנו אז שלל תירוצים, ביניהם טענות לפיהן הסיוע מהמערב לא הגיע בזמן".

 

אבל הוא לא מקל ראש במהלך. "מדובר בהישג מבחינת ארצות הברית שמראה לעולם שהיא מסוגלת לפרק מנשקה מדינה גרעינית באמצעים דיפלומטיים. זה מסר חזק מאוד שמכוון לאיראן שאומר ששיטת המקל והגזר עובדת - 'אם תוותרו תקבלו מימון'. יש שאלה אחרת - האם איראן באמת צריכה את מה שארצות הברית יכולה לתת לה. לכאורה, היא גם לא צריכה כורים גרעיניים לייצור חשמל, אבל רוצה בהם בכל זאת. אבל זה דיון אחר לגמרי".

 

גם הסינים יוצאים כשידם על העליונה לדעתו. "הם אלה ששכנעו את הצפון קוריאנים לשוב לשולחן הדיוני והם לא יתנו לאמריקנים להתפאר בהצלחה לבדם. הם ידרשו הכרה כמעצמה אזורית מכל הבחינות".

 

אך הוא סבור שצפון קוריאה היא המרוויחה הגדולה מהמהלך. "צפון קוריאה כופפה את כולם. היא תקבל סיוע והכרה בינלאומית בעתיד, אבל היא כבר קיבלה מארצות הברית הכרה בריבונותה והבטחה מפורשת שלא תנקוט בפעולות להחליף את השלטון. לארה"ב היו תוכניות לתקוף את צפון קוריאה וכעת הם מצהירים שלא יעשו זאת. הם רצו זאת במפורש וקיבלו, ולא נדרשים להציג תמורות מיידיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הם שחקני פוקר מעולים. הנציג הצפון קוריאני לשיחות הגרעין
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
דרשו "דמי כניסה". כור גרעיני בתהליכי בניה בצפון קוריאה
צילום: רויטרס
מומלצים