שתף קטע נבחר
 

כלבים: המדריך המלא למאמץ המתחיל

מה עדיף, כלב מעורב או גזעי? מהן המחלות האופייניות לכלבים? אלו בדיקות וטיפולים יש לבצע לגור החדש? מהם האביזרים הנחוצים לכלב ומדוע חשוב לטייל עמו מדי יום? רגע לפני ה'האו' הראשון בבית, כל מה שצריך לדעת לפני, כולל מחירים. מדריך

היכן מאמצים כלב? אלרגיים לכלבים? כלבים, מחלות ובני אדם כלבים ונקיון הבית 
בחירת הכלב והכנת הבית טיפולים, בדיקות ועלויות משוערות מזון ומינון מומלץ לכלב טיול ואיסוף הצרכים 
אביזרים חיוניים לכלב 
"לכלבים יתרונות רבים, החל מהעובדה שהכלב עוזר לשמור על רכושנו, להבריח את מי שמתנכל לנו ולהגן עלינו. בהמשך הדרך, הכלב מהווה חבר אמיתי ואם יורשה לי להתפלסף קלות", אומר ד"ר רפי קישון, מחבר הספר "כלבים – טיפול, גידול אהבה" ומנהל פורום חיות מחמד, "הקשר בין בני האדם שהתרחקו מגן העדן האבוד לבין הכלבים, מהווה גשר לעולם של תום, ישירות ופתיחות, לעולם התמים של הטבע אותו זנחנו לאנחות.

 

מחקרים מדעיים מראים כי הקשר של האדם עם הכלב וחיות בכלל, תורם לרוגע נפשי והורדת לחץ הדם. היום יוצאים חדשות לבקרים מחקרים המוכיחים כי ילדים הגדלים עם כלבים, מפתחים מערכת חיסונית חזקה יותר וזוכים לא רק לחינוך לאהבת הטבע, אלא גם לנטילת אחריות. מבוגרים רבים מוצאים בחברת הכלב מקור לסעד ותמיכה נפשית. הקשר בין בני האדם לכלבים קיים לפחות 15 אלף שנה עוד מהתקופה הפרהיסטורית, זו לא אופנה או טרנד חולף".

 

 

בשבוע הבא: המדריך המלא לאימוץ חתולים; מוצרי ואביזרי הכלבים באדיבות "דקטרי", רחוב שנקין 1, גבעתיים
היכן מאמצים כלב?
האם לקחת כלב גזעי או כלב מעורב מעמותה?

 

"אני באופן אישי מעדיף את הכלבים המעורבים, יש בהם משהו יותר טבעי ובריא, אבל תמיד מחכה לך משהו בלתי צפוי בפינה. אפשר להשיגם בזול בעמותות במחיר סמלי, או לקבל אותם מחברים ומכרים.

כלבים מעורבים בדרך כלל סובלים פחות ממחלות, להבדיל מהכלבים הגזעיים וחשוב לזכור כי אנחנו עושים מעשה טוב ונותנים לבית לכלב שהוא חסר בית. לכלבים הגזעיים יש יתרונות רבים מאחר ואנו נדע בדיוק לאיזה גודל הם יגיעו, מהן תכונות האופי באופן כללי ולאיזו התנהגות כדאי לנו לצפות ממנו. אם מצאתם כלב ברחוב, אפשר לאמצו, אך רצוי להביאו קודם לוטרניר, על מנת שהוא יוכל לבדוק האם יש לכלב שבב אלקטרוני לאיתור הבעלים".

 

חזור למעלה
אלרגיים לכלבים?
כיצד אפשר לדעת האם בני הבית אלרגיים לכלב?

 

"אלרגיה לכלבים היא נדירה ונפוצה יותר האלרגיה לחתולים. מי שסובל מאלרגיות, סביר להניח שגילה זאת כבר בעבר במגע עם כלבים, אם הוא לא פיתח תגובה אלרגית, אז סביר להניח שהוא לא אלרגי...".

 

חזור למעלה
כלבים, מחלות ובני אדם

האם כלבים יכולים להדביק בני אדם במחלות ולהיפך?

 

"אני רוצה להזהיר את הקוראים מפני חיה מאוד מסוכנת שלא מומלץ להחזיקה בבית, היא מסוכנת במיוחד לילדים רגישים ויחסית לכלבים, עלולה להדביק אותנו במאות נגיפים ומחלות, חלקן מסוכנות מאוד. אפשר לזהות אותה בקלות, כי מבין היונקים היא היחידה ההולכת על שתיים, לובשת בגדים, נוסעת במכונית ובעלת משכנתא - זהו האדם. כך שהפחד מלהדבק מכלבים בטל משישים, לעומת הסיכוי להדבק מבני האדם".

 

"מחלת הכלבת היא המסוכנת ביותר, אך מאחר וננקטים אמצעים יעילים של השירותים הווטרינרים בישראל, ב-40 השנים האחרונות נפגעו אולי ארבעה אנשים וגם במקרים הללו, מדובר בשטחי ספר וגם ברשלנות מסויימת. כל כלב בארץ מקבל את חיסון הכלב החל מגיל שלושה חודשים ועל כך יש לחזור כל שנה.  ישנן גם מחלות כמו תולעים, אך אם הכלב הביתי מטופח, וזוכה לביקורים סדירים אצל הוטרינר, אין סכנה בהדבקות במחלות".

 

חזור למעלה
כלבים ונקיון הבית

איזה גזע מתאים לחולי נקיון שלא יסבלו מנשירת שיער?

 

"למי שבכל זאת סובל מאלרגיה לכלבים, אני ממליץ לאמץ כלבים עם שיער קצר. ישנם גזעים שכמעט לא משירים שיער: פודל, יורקשייר טרייר והכלב האהוב על האלרגיים: ויטון טרייר, בארה"ב הוא מאוד פופולרי".

 

חזור למעלה
בחירת הכלב והכנת הבית
כיצד להכין את הבית לקראת הצטרפותו של הכלב למשפחה?

 

"כשהולכים לאמץ או לרכוש כלב, חשוב מאוד לדעת לאיזו מטרה הוא מיועד. האם אנחנו מעוניינים בכלב שמירה והגנה, שיסתובב בחצר וירתיע גנבים? לכך נזדקק לכלב גדול בעל תכונות מולדות של שמירה, כך שכלבי צייד לא מתאים לתפקיד הזה. גם כלב הלברדור, שהוא כלב מקסים וגדול באופן כללי, אבל יתן לגנבים את המפתחות לכספת או במקרה הגרוע, יתן להם ליקוק הגון.

 

מתלבטים בבחירת זכר או נקבה?

 

"ברוב המקרים, הזכרים הם חזקים יותר, ספורטיבים יותר ונוטים להיות עצמאיים, קשה לשלוט בהם, למרות שסירוס בגיל צעיר פותר את הבעיה ולכן הוא מומלץ מאוד כדי למנוע קרבות ומריבות בין כלבים. הנקבה היא בעלת תכונות ביתיות ומשפחתיות יותר, כשצריך לזכור כי העיקור גורם לנטיות השמנה אצל הנקבות ולכן מומלץ להקפיד על תזונה נכונה ולשמור על פעילות גופנית סדירה"

 

איך מתאימים את הכלב לבעלים?

 

"צריכה להיות התאמה לאופי ולגודל של הכלב לבעלים. אם הכלב מיועד לאישה קשישה ושברירית, אז לא הייתי קונה לה כלב בוקסר שיעיף אותה כמו בלון אחריו בטיולים ברחוב. הכלב הוא יצור חברתי ומומלץ לגדלו בבית, חברת בני האדם חשובה לו להתפתחות ולבריאות בכלל.

 

אם יש לכם גינה, אין בעיה להשאירו שם למספר שעות, בתנאי שיש לו מלונה מתאימה, מים ואוכל במקום מקורה. לא כדאי לקשור אותו ולבודדו מחברת בני האדם, אחרת תקבלו כלב מר נפש ותוקפני. אחד הדברים החשובים ביותר שצריך לזכור לפני שמאמצים כלב, הוא חובת הטיולים.

 

להבדיל מחתולים העושים את צרכיהם בבית, כלב חייב לצאת החוצה לפחות לארבעה טיולים ביום, כאשר לפחות טיול אחד ארוך (בין חצי שעה לשעה) שיכלול פעילות ספורטיבית והוצאת אנרגיה. מומלץ.לעשות זאת בעיקר בשעות הקרירות של היום".

 

חזור למעלה
טיפולים, בדיקות ועלויות משוערות
מה הן הבדיקות והטיפולים המומלצים לאחר אימוץ הכלב?

 

"ראשית, יש לקחת אותו באופן מיידי לווטרינר על מנת לוודא שאין בעיה מיוחדת, לבדוק כי הכלב לא סובל מתולעים. יש לטפל נגד פרעושים וקרציות וכמובן, חיסונים מתאימים, הכל בהתאם לגילו של הכלב. בשנה הראשונה בדרך כלל ישנו מספר גדול יותר של חיסונים, בדיוק כמו אצל ילדים, כל חיסון צריך להכנס בתוקף מסויים.

 

אצל וטרינרים רבים, הבדיקה היא ללא תשלום בביקור הראשון. במידה ויש צורך בטיפול, הוא כרוך בתשלום. לפעמים הכלב יקבל מיד את החיסון ולפעמים הוטרינר יעדיף שהכלב יקלט קודם בצורה נאותה בביתו החדש, הכל תלוי בגילו של הכלב".

 

  • תילוע - "אחד הטיפולים הראשונים שניתנים לכלב, במיוחד בגורי כלבים. חשוב לתלע מאחר וזהו פתח לצרות רבות מהתולעים, הן יכולות מהאמא אפיל לגורים שלא יצאו מהבית ורק ינקו. התולעים עוברות באמצעות חלב האם. יש לחזור על התילוע לאחר עשרה ימים. מומלץ לתלע באופן סדיר גם כלבים בוגרים פעם פעמיים בשנה".

  • טיפול נגד פרעושים וקרציות - "ינתנו באמצעות טיפות לאורך הגב או ריסוס פעם בחודש וניתן להשיגן באמצעות אמפולות או תרסיס".

 

  • יחידת החיסונים לשלושת החודשים הראשונים מסתכמת בשלושה חיסונים, העולים כ- 450 שקלים לערך.

  • חיסון הכלבת - 120 שקלים זו האגרה לעירייה. במידה והכלב/ה מעוקר או מסורס, תצטרכו לשלם רק 42 שקלים.

 

  • מחלת הפרוו – "וירוס הגורם לשלשולים דמיים ולמוות, במיוחד אצל גורים צעירים. כיצד נדבקים? בעיקר באמצעות מגע של הכלב עם הפרשות כלבים אחרות וכידוע, כלבים אוהבים לרחרח ולהתעסק בהפרשות של אחרים. הביטוי הראשוני של הסימפטומים מתבטא בעיקר בהקאות, לאחר מכן בשלשולים דמיים. מאחר וזהו החיסון הראשון אותו בסדרת החיסונים, מומלץ למהר ולחסן את הכלב בחיסון זה.

    במידה והכלב אובחן במחלת הפרוו, הטיפול הוא בעזרת נוזלים ואנטיביוטיקה למניעת זיהום משני במעיים, וטיפול אינטנסיבי במרפאה. לחלופין, ניתן להמיר את הטיפול במרפאה בביקור של הכלב עם בעליו למספר שעות מרפאה פעמיים ביום. לעיתים, אני מוצא זאת יעיל, מאחר והכלב מרגיש את התמיכה הפיזית של בעליו ולא מרגיש נטוש בלילה במרפאה. כרגע, ישנה זריקה העוזרת להלחם בוירוס, אך היא די קשה להשגה וניתנת ליבוא מגרמניה, אם כי בכמות מוגבלת למדי. את חיסון הפרוו יקבל הכלב הצעיר שלוש פעמים, פעמיים לפחות במסגרת החיסון המשושה".

 

  • לאחר כשבועיים מהחיסון הראשון, החיסון הבא בתור הוא חיסון המשושה, הכולל חזרה על הפרוו ומכיל שישה חיסונים, ביניהם ניתן לציין:

 

  1. כלבלבת - "מחלה מסוכנת של כלבים. אל תתנו לשם להטעות אתכ. המחלה יכולה לתקוף גם כלבים בוגרים וזקנים ובעיקר גורים. יש בה דמיון לכלבת, מאחר ובשלבים הסופיים היא גם פוגעת במערכת העצבים, אך חשוב לזכור כי היא לא עוברת מהכלב לבני האדם".
  2. דלקת כבד נגיפית - "וירוס הגורם לצהבת, אינו עובר לבני אדם".
  3. לפטוספירוזה – "סוג של חיידק / מחלה המכונה "עכברת" ונחשב נדיר יחסית בעקבות מתן החיסונים".  
  4. פראיינפולאנסה - "וירוס הפוגע בדרכי הנשימה".

 

  • אחרי סיום סדרת החיסונים הראשונה יש לחזור על החיסון המשושה כל שנה. 

 

חיסונים נוספים שחשוב וכדאי לתת:

 

  •  גיארדיה-אמבות – "חיסון נגד אמבות. כדאי לתת אותו לכלבים בקיץ". 

  • חיסון בורדטלה-שעלת מדבקת - "חיסון המגן מפני דלקת של דרכי הנשימה העליונות. חשוב במיוחד לכלבים שהולכים לפנסיונים או כלבים שנמצאים במגע עם כלבים אחרים. חשוב לקראת הסתיו והחורף".

  • תולעת הפארקים – "התולעת עצמה נקראת ספירוצרקה-לופי. אל תתנו לשם הנחמד להטעות אתכם, מדובר בתולעת נבזית החודרת לכלב כאשר הוא מכניס לפיו דברים מהקרקע והיא מצויה בכל מיני חומרים אורגניים. תופעת "תולעת הפארק" החלה כנראה מהפארק הלאומי ברמת גן ואיכשהו התחילה להתפשט דרך הספארי. מי שמעבירה את המחלה היא חיפושית הזבל. 

    מומלץ לשמור על כלבים שאוהבים להכניס דברים לפה ולחטט בעיקר בפחי אשפה. התולעת נודדת לגוף, מגיעה לושט (אל צינור הבליעה) וגורמת לגרנולומה (כיס שהופך לגידול). עקב כך, נגרם נזק בבית הבליעה, הכלב לא יהיה מסוגל לאכול והתסמינים הבולטים לכך היא התחלה של הקאות מרובות. חשוב להקפיד להביא את הכלב לזריקה מונעת מדי שלושה חודשים, בעיקר אם הוא חי במרכז הארץ (מאשדוד ועד חדרה. אלו הם הגבולות הידועים עד כה, אך כדאי להתייעץ עם הוטרינר המקומי).

    מאחר והכלב לא מסוגל לאכול, מדובר במוות איטי בייסורים. זו מחלה נבזית וגם קשה לרפא אותה. אם מגלים זאת בשלב הראשוני ויש נזק קל בלבד, אז עדיין ניתן להציל את הכלב בטיפולים אינטנסיביים, אך אם יש נזק קשה, הסיכויים מאוד נמוכים. מומלץ לחסן את הכלב במיוחד בתקופה החמה ולהקפיד לתת את הזריקה המונעת כל חודשיים וחצי. אם הכלב מסתובב הרבה בפארקים ובא במגע עם כלבים אחרים אז מומלץ לתת את הזריקה כל חודשיים, ושוב להתייעץ עם הוטרינר ולקבל המלצה ספציפית".

 

חזור למעלה
מזון ומינון מומלץ לכלב
מה המזון המומלץ לכלבים?

 

"המזון הנגיש והמומלץ ביותר הוא המזון היבש ובו נשמר האיזון בין הוויטמינים והמינרלים הנחוצים לכלב. בשוק קיימים מגוון מוצרים ברמות מחיר ואיכות שונות. במזון היבש יש את כל מה שהכלב צריך, מבשר ועד לתוספים מן הצומח. ככל שהאוכל משובח יותר, סימן שהוא מכיל אחוז גדול יותר של בשר.
צילום: ארז ארליכמן
המזונות הזולים יותר מכילים פחות בשר והיצרנים נוטים לדחוס בהם סויה ותירס. זה אומנם נשמע טוב לאוזן האנושית, אך הכלב זקוק ליותר בשר. שוק המזון נמצא כיום במצב מעולה ולכל חיה יש את סוג האוכל המתאים לה, החל ממזון רפואי וכלה במזון לכלבים עם בעיות כבד, השמנה, הרזיה ויש גם אוכל רפואי מיוחד המומלץ על ידי וטרינרים. אני אוהב לשלב, בנוסף למזון היבש, גם מתכון מהיר וטרי, פרי מחקר ופיתוח של 15 שנה, מיועד לעקר/ת הבית שאין לו/ה זמן לבשל".

 

טרי ומהיר / ד"ר רפי קישון

 

מצרכים: פרוסת לחם אחת, ביצה, כף קוטג', כף שמן, קמצוץ מלח. אופן ההכנה: לערבב את כל החומרים בקערה, להכניס למיקרו ל 1-2 דקות והאומלט מוכן. יש להגישו פושר בין 3-4 פעמים בשבוע.

 

מה לא כדאי לתת לכלב?

 

"בדרך כלל, חלב יכול לגרום לשלשולים אצל הכלבים, אך אפשר לתת להם מוצרי חלב, כגון גבינה, יוגורט או לבן.  עדיף שלא להרגיל את הכלב לאכול שאריות, אחרת הוא יתרגל למטעמים ויסרב לאכול אוכל יבש.  אין לתת לכלב לאכול קטניות, מאכלים מתובלים, אוכל בטמפרטורה חמה או קרה מדי, מומלץ שהאוכל יהיה בטמפרטורת החדר"

 

האם מותר לתת לכלב עצמות?

 

"באופן כללי העצם היא דבר טוב המעניקה לכלב מינרלים וגם משחק מהנה. חשוב שלא לספק לכלב עצמות עוף צינוריות, במיוחד אם הן היו בתנור. הדבר יכול להיות מסוכן לבריאות הכלב, במיוחד אם הן מתרסקות לשבבים חדים. עצמות מותרות לאכילה: עצם החזה, עצם הכתף או עצמות גדולות של בקר או חזיר. אין לתת לכלב בשר נא. ישנה סברה החושדת כי הדבר עלול להפוך את הכלב לאגרסיבי וכן קיימת סכנת שלשולים וחיידקים. עדיף להרתיח במים כעשר דקות או הרתחה במיקרוגל"

 

מה הם המינונים המומלצים לכלב?

 

"לכלבים קטנים וצעירים נותנים לאכול שלוש פעמים ביום, במיוחד בחורף. כלב צעיר שנמצא במצב גדילה, רזה כי הוא מוציא הרבה אנרגיה, אז כדאי לאפשר לו לאכול בחופשיות. כלבים בוגרים וגדולים יכולים להסתפק בפעם ביום וכדאי לתת להם את המזון בשעות הקרירות של היום. אם הכלבה בהריון, היא זקוקה לאוכל של גורים ומאחר והיא מניקה, יש לתת לה פי 3 ואפילו פי 4 מהכמות היומית הרגילה, מאחר וההנקה גוזלת אנרגיה רבה"

 

חזור למעלה
טיול ואיסוף הצרכים
מה בעניין המוקשים הריחניים?

 

כן, החלק הפחות נעים - אבל בעלי הכלבים צריכים לדעת לקחת אחריות על הכלב ועל איסוף צרכיו.
צילום: ארז ארליכמן

בנוסף, המנעות מלקיחת אחריות על צרכי הכלב דינה גם בקנס כספי, באם הפקח מהעיריה עבר במקרה לידכם בשעת מעשה.

 

אבל אפשר לעשות את זה נעים ונקי יותר - כיום יש פתרון נפלא המתחבר לרצועת הכלב ומכיל שקיות לאיסוף הצרכים. כדאי לזכור כי ברגע שאתם מוציאים את הכלב לטיול, אתם משתתפים בתהליך בעל משמעות סוציאלית חשובה. אנשים רבים נוהגים להפגש ב"פרלמנט הכלבים" ולהחליף דעות על בעלי החיים, אפשר להכיר כך בני זוג פוטנציאליים והאפשרויות הן בלתי מוגבלות.

 

חזור למעלה
אביזרים חיוניים לכלב
מהם האביזרים הנחוצים לכלב?

 

"כלבים מסתפקים במועט. חובה רצועה מתארכת לטיול, כזו שתאפשר לכם שליטה על מרחק הכלב בזמן הטיול ותהיה נוחה לאחיזה".

 

אביזרי לעיסה: "כלבים אוהבים ללעוס, במיוחד מגיל שלושה חודשים, בו השיניים מתחלפות וכדאי לספק להם עצמים ללעיסה. לא כדאי לתת להם נעל מרופטת, מאחר והכלב לא יוכל להבדיל בינה לבין הנעליים היקרות של אמא שהביאה מאיטליה ב- 600 דולר.

צילום: ארז ארליכמן

בשבילו זו חתיכת עור ותו לא. צריך להזהר מפני חפצים מסוכנים לכלבים, בדיוק כמו תינוקות, הם אוהבים לבחון ולהכניס דברים לפה. כבר קרו מקרים שכלבים בלעו מוצצים של תינוק וזה נתקע יופי בבטן, גרעינים של פירות מסוכנים, כדאי להקפיד שפח האשפה בבית יהיה נעול או במקום סגור".

 

כלי אוכל: "המעבר מכלי הפלסטיק לכלי המתכת או הנירוסטה הוא מבורך וגם יחזיק מעמד לשנים רבות".

 

מים: "היסוד הכי חשוב בחייו של הכלב. יש לספק לו מים טריים בכלי מתאים כך שלא יוכל להפוך אותו, לוודא כי הכלים יהיו במקום מוצל ואפילו לספק מבחר כלים. כלב יכול לשרוד מספר ימים ללא אוכל, אך לא בלי מים"

 

איזור לינה:  "תלוי בעיקר בבעלים. אפשר להקצות לו מיטה, מקום מיוחד בבית עם סדין או שמיכה (תלוי בעונת השנה), או פשוט לאפשר לו למצוא את מקומו".

 

חינוך ראשוני:  "כדאי להתחיל מגיל מאוד צעיר, לא באילוף מורכב, אלא חינוך בעזרת פרסים. משבחים ומחזקים התנהגות חיובית, אך גם מעמידים את הכלב במקומו  כשצריך בעזרת קול תקיף, משיכה ברצועה או משיכה בעורף. אם הכלב מגלה תוקפנות כלפי הבעלים, יש לדכא זאת ביד קשה. אם הכלב עושה את צרכיו בבית, כנראה שאתם צריכים להוציא אותו לטיולים בתכיפות גבוהה יותר. האינטרס של הכלב הוא לעשות את צרכיו בחוץ. בשום פנים ואופן אין להרביץ לכלב, או לדחוף את פרצופו לתוך הצרכים שלו. אם אתם לא יוצאים הרבה, כדאי להכין פינה מיוחדת בבית עם עיתונים למקרה חירום. כדאי לזכור שהסבלנות משתלמת ועם הרבה סקרנות ואהבה, אתם בדרך הנכונה לזוגיות מאושרת עם חיית המחמד החדשה".

 

חזור למעלה
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בחזרה לתמימות של פעם. ד"ר רפי קישון
צילום: אפי גיל
הוצאה לא קטנה בשנה הראשונה.
צילום: אפי גיל
צילום: ארז ארליכמן
טיול הדדי. דרך מצויינת לבניית הקשר והכושר
צילום: ארז ארליכמן
צילום: ארז ארליכמן
חשוב לתת מזון יבש מתאים לגיל ולסוג הכלב
צילום: ארז ארליכמן
מומלצים