"איג-נובל" 2005: צפרדעים ריחניות, אשכי כלבים והפרשות פינגווינים
בכנס "איג-נובל" ה-15 להמצאות מדעיות מוזרות וחסרת ערך, הוענקו פרסים לחוקרים שהריחו צפרדעים, ממציא שייצר תחליף פלסטי לאשכי כלבים ולמדענים שבדקו את פעילותו המוחית של הארבה בעת צפיה בסרט "מלחמת הכוכבים"
כמו בכל שנה, גם ב-2005 הוכרזו הזוכים בפרסי ה"איג-נובל" של מגזין המדע ההומוריסטי AIR ('תולדות המחקר הבלתי אפשרי' או 'Annals of Improbable Research'), המוענק לאנשי מדע עבור מחקרים מוזרים וחסרי ערך. הפרסים מחולקים בחסות אוניברסיטת הרווארד, שגם אירחה השנה את הטקס.
מרק אברמס, המוח שמאחורי הפרס ועורך המגזין, מציין כי המטרה העיקרית היא לגרום לאנשים לצחוק ולא לחשוב. באופן רשמי, הפרס ניתן עבור "תוצאות שאי אפשר לחזור עליהן או שרצוי לא לחזור עליהן", והשם איג-נובל (Ig Nobel), סוג של פארודיה על פרס נובל המכובד, מקורו במילה האנגלית ignoble, שפירושה "נחות".
גם השנה, הזוכים בתחרות הנחשבת, הצליחו לפרוץ דרך בגילויים ומחקרים חסרי תוחלת ומטרה. כך למשל, הצליחה קבוצת חוקרים אירופית להעריך את הלחץ הנדרש לצורך עשיית צרכים מוצלחת אצל הפינגווינים, גילוי שזיכה אותה בפרס האיג-נובל בדינמיקה של הנוזלים.
את הפרס על מחקר בתחום הכימיה קיבלו שני מרצים מאוניברסיטה במיניאפוליס, שהצליחו לגלות, לאחר שורת מחקרים וניסיונות, כי בני אדם יכולים לשחות במהירות בתוך בריכה של סירופ. את הפרס בביולוגיה קטפה קבוצה גדולה של חוקרים ממדינות שונות בעולם, ששיתפו פעולה במטרה להריח ולקטלג את ניחוחותיהם של 131 מיני צפרדעים.
Neuticles – תחליף גומי בשלוש מידות לאשכיהם של כלבים שעברו סירוס – זיכה את הממציא האמריקני בפרס איג-נובל לרפואה. שני חוקרים בריטיים מאוניברסיטת ניוקאסל, זכו על מחקרם יוצא הדופן, שבדק את פעילותו המוחית של הארבה בזמן צפייה בסרט "מלחמת הכוכבים". ג'ורג' לוקאס בוודאי היה גאה לגלות כי אלקטרודות שחוברו למוחם של החרקים הראו פעילות מוגברת במהלך הצפייה בסרט.
מסורת הטקס החלה ב-1991, כאשר הוחלט להעניק פרסים המעלים על נס את פועלם המדעי של אנשים שאי אפשר - או ממש לא נחוץ - לחזור על הישגיהם. "אנחנו נותנים הכרה רשמית וכבוד לכל מה שביזארי, מוזר ולא עולה על הדעת בחיי היום יום של המחקר המדעי", הסבירו היוזמים את השיקולים מאחורי בחירת עשרת הזוכים מתוך כ-5,000 מועמדים מדי שנה.
בשנים עברו זכו בפרסים דמויות בולטות כמו סגן נשיא ארה"ב לשעבר, דן קווייל, זכה בפרס החינוך, לאחר ש"הדגים טוב יותר מכל אדם אחר את החיוניות של החינוך המדעי", וכן לפרופסור אדוארד טלר, שנודע כאבי פצצת המימן וכחסיד נלהב של החימוש הגרעיני, וקיבל את הפרס על "שנים של מאמצים לשנות את משמעות השלום כפי שאנו מכירים אותו".
בשנים קודמות הוענק פרס האיג-נובל לחוקרים שבדקו נפיחות של דגי הרינג באקווריום (2004), התנהגות חיזור של יענים כלפי בני-אדם (2002), השפעת הפרוזאק על מצב הרוח של הצדפות (1998), השפעת רוטב שום ושמנת על התיאבון של עלוקות (1996), והמחקר מ-1997, שבדק האם הטלת תרנגולות לתוך סופת טורנדו יכולה לסייע במעקב אחר מהירות הרוח (לידיעת הקוראים המודאגים – התשובה היא לא).
מרגע שנפרצו הגבולות, הפכו נושאי המחקרים הזוכים למוזרים ומיותרים בצורה חסרת תקדים, ואילו הטקס עצמו הפך לאירוע משעשע ואבסורדי, הכולל חלוקת פרסים על ידי זוכי נובל אמיתיים, תשואות ייחודיות מהקהל, שנוהג להעיף אווירוני נייר על הזוכים ומחוות נוספות, כגון זו שהתקיימה בשנה שעברה – מופע אופרה על דיאטת אטקינס הפופולרית.
טקס פרסי האיג נובל
לחץ המעיים של פינגווינים
צילום: רויטרס
שחייה - אפשר גם בתוך סירופ
צילום: רויטרס
וגם - תחליף פלסטי לאשכי כלבים
צילום: גיל נחושתן