מחדל בדרום: שטפון הברחות, גדר - אין
גבול ישראל-מצרים המשתרע מניצנה עד אילת פרוץ למעבר סחורות ובני אדם. בשנתיים האחרונות נתפסו שם 300 רובים ו-30 טון חשיש. אבל זה רק קצה הקרחון ומאז ההתנתקות, קצב ההברחות גבר. אל-קאעידה הקים בסיס בסיני ומהווה איום של ממש. ומה עושים בישראל? בינתיים כלום
הגבול הפרוץ בין ישראל למצרים מניצנה דרומה הופך לאחת הבעיות הביטחוניות המדאיגות ביותר. ראש אמ"ן, האלוף אהרון (זאבי) פרקש אמר אתמול בישיבת הממשלה שאל-קאעידה הקימו בסיס בסיני. בלילה (יום ב') יצאו כוחות מג"ב רמון לגבול בעקבות מידע מודיעיני על הברחת סחורות. בסופו של דבר נתפסו שישה גמלים וילד בן 12 בדואי מצרי, שקיבל 200 לירות מצריות כדי להבריח 400 ק"ג טבק. באותו אופן בדיוק מוברחים לישראל רובי קלצ'ניקוב, זונות וסמים.
"אם ימשיכו להיות אדישים לבעייה הזו, זו תהיה גזרת לבנון הבאה", מזהיר גורם מודיעי בכיר בגזרה הדרומית. נסיעה לילית בגבול המשתרע לאורך 200 קילומטרים מגלה את מה שידוע למבריחים ולבדואים - הגבול פשוט אינו קיים. מכרם שלום ועד אילת נותרו רק שרידי גדר תיל (תלתלית), מי יודע מאיזו שנה.
זה היה לילה כמעט שגרתי עבור כוח מג"ב רמון. הלוחמים נסעו בכביש המקביל לגבול, בחושך מוחלט וחיפשו אחר עקבות. כמו לחפש מחט בערימת שחת. ברגע אחד, אפילו בטעות, אפשר לחצות את גבול ישראל מצרים בלי להתאמץ או להסתתר. בכביש 10 המקביל לגבול אסור לנסוע בלילה ובשעות היום אסור לנסוע ללא נשק ואדם מלווה.
מג"ב רמון, בעזרת מידע מודיעיני וגששים מצויינים, מצליחים לתפוס כמויות גדולות של מבריחים, בדואים מהצד המצרי וגם את מי שאוסף את הסחורות או העובדים הזרים מהצד הישראלי.
מאז הוקמה יחידת מג"ב רמון ב-2003 נתפסו 300 רובים, בעיקר רובי קלצ'ניקוב, 125 מתוכם נתפסו במחצית הראשונה של השנה. רוב הנשק מיועד לארגוני הטרור בשטחים. מאז ההתנתקות עבר נתיב ההברחה של אמצעי הלחימה לציר פילדלפי הפרוץ.
בגבול ניצנה-אילת נתפסו בשנתיים האחרונות 30 טון חשיש ויותר מ-100 טון טבק. עד חודש יוני, נמנו 460 אירועים באזור הזה, מתוכם 240 מעצרים ותפיסות נשק, זונות, עובדים זרים וסמים. בתקופת ההתנתקות, סוכלו שתי הברחות. החדשות הרעות הן שבמקרה הטוב, מצליחים כוחות משמר הגבול לסכל רק 50% מאותן הברחות.
"השלל" הפעם היה שישה גמלים עמוסי טבק, שעליהם "פיקד" ילד בן 12. הלוחמים שהביאו את הילד לחקירה בבסיס נראו אדישים לגילו וגם הילד לא התרגש, אולי משום שידע שיחזור בקרוב הביתה. "בכל לילה יש לפחות אירוע אחד כזה", אומר רב-פקד אלי גוזלן, מפקד פלוגת הר חריף במהלך הנסיעה הלילה, "אנחנו לא מסוגלים לתפוס 100%. רק בין 40% ל-50% מההסתננויות הידועות לנו, אנו מצליחים לסכל".
מג"ב: האיום הוא כאן ועכשיו
בתקופת ההתנתקות עבר הכוח של גוזלן לבצע את משימתו בעזה. מי שהתייצבה במקומם הייתה פלוגת מילואים. "אם היו רואים מה הלך פה בזמן ההתנתקות, לא היו מאמינים שזה גבול. הגבול נפרץ לחלוטין. כל מי שיש לו ג'יפ עבר. כל אחד פתח קו מסחר ואפילו ילד קטן מסוגל לעשות זאת", אמר אחד הקצינים בגדוד.
מאז ההתנתקות נתפסו על ידי כוחות מג"ב רמון 45 עזתים שעברו מעזה למצרים ומשם נכנסו לישראל. "הרבה לא הצליחו לעבור משום שהם לא בדואים ולא מצליחים להסתיר עקבות ולנווט כמוהם בלילה. גם הבדואים חוששים לסייע לעזתים ומעדיפים להתמקד בסמים וסיגריות. אחרי ההתנתקות, הגבול הזה נהיה חם יותר אפילו מגבול ירדן, לבנון וסוריה. שם המצב נשאר יציב", מוסיף הקצין בגדוד מג"ב.
הקצינים בגזרה אומרים שכדי לפתור את הבעיה שנוצרה בגבול צריך פתרון מערכתי כולל. לדברי רב-פקד גוזלן, "צריך לפעול במגזר הבדואי, למנוע מהם את האטרקציה שבהעברת הסחורות. במקביל צריך להפנות תשומת לב לגבול הזה, יצאנו מעזה ואנחנו צריכים את הכוח שהיה שם כאן. האיום הוא כאן ועכשיו. צריך גדר, מכשולים ואמצעים".
ולמרות האיום הברור, איש לא טרח להגיע לגזרה החמה, למעט סגן הרמטכ"ל. ראשי מערכת הביטחון וגורמים ממשלתיים נותרים אדישים והיחידים שמנסים לעורר את הציבור הם ראשי המועצות האזוריות רמת נגב ואשכול, הסמוכות לגבול. "הגבול מפחיד. אם לא יטפלו בו כמו שצריך, הוא יהיה עוד יותר מפחיד", מסכם רב-פקד גוזלן.