בג"ץ: מפעל ההזנה לא ימומן בחינוך החרדי
השופטים דחו את עתירת עיריית בית"ר עילית שביקשה להחיל את מפעל ההזנה גם על מוסדות חינוך חרדי. השופט חשין: "אם יבחרו הורי ילדים שלא להידרש לחינוך הממלכתי אלא לחינוך מוסדות לא ממלכתיים, אל יבואו בטענה שאין מזכים אותם בארוחה חמה". ח"כ יולי תמיר תקפה את ההחלטה: "כל עוד אין חינוך ציבורי אחיד, אסור למנוע ארוחה חמה מילד". סגן שר הרווחה רביץ: "חשין מוביל את מערכת המשפט לגזענות". משרד החינוך: בג"ץ אמר את דברו, נפעל בהתאם
"אם יבחרו הוריהם של ילדים שלא להידרש לחינוך הממלכתי אלא לחינוך הניתן במוסדות אחרים שאין הם ממלכתיים, אל יבואו בטענה כי אין מזכים אותם בארוחה חמה כהוראות חוק ארוחה יומית לתלמיד", כך כתב היום (א') השופט מישאל חשין בעת שדחה את העתירה למימון מפעל ההזנה בחינוך החרדי בעיר בית"ר עילית.
שופטי בג"ץ, בראשות המשנה לנשיא בית המשפט העליון, השופט חשין, דחו היום את עתירתה של עיריית בית"ר-עילית, שדרשה להחיל את מפעל ההזנה על כלל מוסדות החינוך החרדי בעיר.
בעתירה דרשה העירייה להחיל את מפעל ההזנה גם על מוסדות המוגדרים כ"מוכר שאינו רשמי" ולא רק על מוסדות הממלכתי-דתי, החינוך העצמאי ומעיין החינוך התורני, בטענה כי החלטת הממשלה והחוק שנחקק בעניין חל על כלל המוסדות בתחומי היישוב בו חל יום חינוך ארוך. עוד טענה העירייה, כי החלטת משרד החינוך שלא ליישם את מפעל ההזנה ביתר מוסדות החינוך, הינה החלטה פסולה ומפלה בין ילד לילד.
המשנה לנשיא בית המשפט העליון, השופט מישאל חשין, שכתב את פסק הדין, דחה את העתירה וטען בין היתר, כי אם מעוניינים הורי התלמידים שילדיהם יקבלו ארוחת צהרים במימון המדינה, "יבואו אותם ילדים בבתי הספר הממלכתיים, וכדבר הלמד מעניינו יזכו בכל ההטבות שהמדינה ורשויות הציבור מעניקות לילדים הלומדים בבתי-ספר ממלכתיים".
משרד החינוך: בג"ץ אמר את דברו
ממשרד החינוך נמסר אחר הצהריים בתגובה להחלטה כי "בג"ץ אמר את דברו, והמשרד יפעל בהתאם לפסיקה. אנחנו מקבלים בברכה כל מוסד לימודי שבוחר להצטרף לזרם הממלכתי".
בעיריית בית"ר-עילית דוחים את פסק הדין של בג"ץ, וכבר הבוקר הוקם צוות של משפטנים שאמור להגיש בקשה לדיון נוסף בהרכב מורחב של שופטים. ראש העיר, יצחק פינדרוס, אומר כי העירייה תערער על ההחלטה בדרישה לדיון מורחב ועקרוני "באפלייה רבת-השנים של המדינה כלפי מוסדות החינוך החרדי שאינם רשמיים".
ח"כ תמיר לעזרת החרדים
עזרה מכיוון בלתי צפוי קיבלה העיר החרדית מהח"כית יולי תמיר (עבודה) אשר תקופה ארוכה סייעה למאבק העירייה במישור הפרלמנטרי והתקשורתי.
ח"כ תמיר מותחת ביקורת על החלטת בג"ץ וטוענת כי "המדינה מאפשרת את קיומם של זרמי חינוך שונים וכל עוד היא לא מפעילה חינוך ציבורי אחיד אסור להפלות ולמנוע ארוחה חמה מילד חרדי. זה נראה לי בלתי סביר ולא אחראי למנוע מהילדים ארוחה חמה כאשר אין להם אפשרות ללכת למוסד ממלכתי כי אין כזה בבית"ר עלית".
תמיר הוסיפה: "יורה כבוד השופט חשין לפתוח בבית"ר עלית בית ספר ממלכתי ואני אהיה הראשונה לתמוך במהלך אך כל עוד אין דבר כזה אז אסור למנוע מילד ארוחה חמה ביום".
ח"כ משה גפני (דגל התורה) תוקף בחריפות את בית המשפט העליון: "אהרון ברק חוזר ואומר כל הזמן כי החרדים צריכים להיות תומכי בית המשפט העליון כי הוא מגינם של המיעוטים והחלשים בחברה והנה בא חשין ומוכיח שמבית המשפט לא יוצאת תורה, שזה היה ברור כל הזמן, אבל גם אין סחורה.
"המסקנה שלי בעקבות הפסיקה היא שהילד החרדי, מבחינתו של בית המשפט העליון, יכול להישאר רעב. ברור שלו היה מדובר בילדיהם של שופטי העליון הפסיקה היתה שונה".
"בג"ץ מוביל הגזענות במדינה"
סגן שר הרווחה, ח"כ אברהם רביץ (יהדות התורה) יצא אף הוא בהתקפה חסרת תקדים על בג"ץ: "חשין מוביל את מערכת המשפט לגזענות שאין מקומה בחבר העמים התרבותי. הפסיקה מחזקת את המאבק שלנו בבית המשפט העליון, שמדי פעם יוצא מגדרו כדי לבודד יהודים שומרי מצוות מכלל ישראל והופך אותם לאזרחים שאינם שווי זכויות.
"שאלו אותי האם להגיש את העתירה בעקבות היחס המפלה והשבתי כי ברור שאפליה זועקת לשמיים ובית המשפט העליון ודאי יפסוק כדי לעצור אותה והנה שוב התבדתי. לצערי, בית המשפט שוב מוכיח את עצמו כמובילה של הגזענות במדינת ישראל".
יו"ר סיעת ש"ס, ח"כ אלי ישי, אמר: "בית המשפט הפך את התלמידים החרדים לסוג ב', ובכך הוא מכשיר מדיניות של הפקרה והפקרות. העליון ממשיך ליצור בקיעים מיותרים בעם היהודי ואישרר היום החלטה המפלה על רקע של אמונה. למעשה מדובר בהחלטה היוצרת אפרטהייד אנטי יהודי".
ח"כ משה כחלון (ליכוד), אמר כי "בג"ץ הרחיק לכת בפסיקתו בעניין ילדי בית"ר עילית, שהפכו לבני ערובה בתוך הבירוקרטיה הישראלית". לדבריו, "אסור למנוע מילדים ארוחה חמה. על בג"ץ לשקול את החלטתו מחדש". במקביל קרא כחלון ליושב ראש המועצה לשלום הילד להתערב בנושא.
ואילו ח"כ רוני בריזון (שינוי) אמר בתגובה לפסיקה: "מי שרוצה ארוחת צהריים חייב לקבל גם את יתר הרפורמה. החרדים החליטו בעזות מצח אופיינית, שאינם מוכנים לקבל את רפורמת דברת - חוץ מארוחת הצהריים. בצדק פסל בג"ץ גישה זו".
גם ח"כ רומן ברונפמן (מרצ-יחד) טוען כי הפסיקה צודקת: "בג"ץ שם סוף לניסיון של החרדים לחלוב את המדינה. אין זכות לארוחות חמות בלי החובה ללמוד את תוכנית הליבה כמו כולם".