האם ציפורים נודדות עלולות להפיץ את שפעת העופות?
ארגונים שונים בישראל נערכים למחקר בנושא שפעת העופות והציפורים הנודדות. בחברה להגנת הטבע מרגיעים: אין עדויות להפצת המחלה בבני אדם על-ידי עופות נודדים
בעוד שברחבי העולם מוטרדים ממגיפת שפעת העופות המאיימת להתפשט, בחברה להגנת הטבע מפרסמים הודעה רשמית לפיה אין עדויות לכך שהציפורים הנודדות מעבירות את הנגיף לבני-האדם. רשויות הבריאות במדינות שונות, ובהן גם בישראל, עוקבות בדריכות אחר התפשטות המחלה ברחבי העולם. החשש העיקרי הוא מפני הדבקה של בני אדם בזן משולב של שפעת העופות יחד עם נגיף השפעת ה"רגיל", שעשוי להפוך למגיפה שתביא למותם של אלפי בני-אדם.
לאחרונה הביעו מספר מדענים חשש מפני התפשטות של המחלה עם העופות הנודדים בעונות המעבר - בסתיו ובאביב, ונשמעו טענות על כך שהעופות הנודדים עשוים לסכן את תושבי המדינות בהן חולפות הציפורים בדרכן ליעדן הסופי. ישראל היא אחת מהמדינות בהן מתקיימת נדידה מסיבית של ציפורים, בהיותה גשר בין אסיה, אפריקה ואירופה. המיקום של ישראל, בין הים התיכון במערב והמדבריות שבמזרח, הפך את שטחי ישראל לאיזור נדידה בו עוברות מאות אלפי ציפורים מדי עונה.
ב-25 השנים האחרונות עוקבת החברה להגנת הטבע אחר תופעת הנדידה, בשורה של מרכזי ניטור ופיקוח ברחבי הארץ. מחקרים רבים שערכה החברה, ובהם מיפוי העופות, מסלולי הנדידה ומנהגי הקינון השונים, מאפשרים כיום לשתף מידע במלחמה בשפעת העופות ובחשש להפצת המחלה בישראל.
שיתוף הפעולה ייעשה עם המכון הווטרינרי הישראלי, ומשרד החקלאות והבריאות, וישמשו בו חוקרי החברה להגנת הטבע, וכן שימוש במתקנים משוכללים וציוד הנמצאים ברשות החברה. בכוונת החוקרים לעקוב אחר תופעת הנדידה, ובמקביל לקחת דגימות דם מציפורים נודדות המגיעות לתחנות המעקב, במטרה לבדוק האם הן נושאות את הנגיף.
בחברה אומרים כי עד כה לא נמצאו עדויות לקיומה של שפעת העופות מסוג H5N1 בישראל, או על מקרים של הדבקת בני אדם מציפורי בר נודדות. בחברה להגנת הטבע אומרים עוד, כי אין אפשרות להידבק במחלה בדרך של צפייה בציפורים הנודדות או בביקור בתחנות הטיבוע, משום שאין סכנת הידבקות בתנאי שדה, וקוראים לציבור שלא לפגוע בציפורים הנודדות.
יוסי לשם, מנהל המרכז הבינלאומי לנדידת ציפורים בלטרון, אומר כי "עם החשש הטבעי והמוצדק של האזרחים מפני התפשטות הנגיף, יש לזכור כי הציפורים הנודדות הן עופות בר, שלא ידוע על מקרה בו הדביקו בני אדם במחלה. על כן, יש לזכור כי אסור לפגוע בציפורים במהלך נדידתן. הן אורחות רצויות בשמי ארצנו. כדאי ורצוי שלא להיתפס לחרדות מיותרות, ושלא לפספס את התענוג המיוחד שיש בצפייה בתופעת הטבע המדהימה של הנדידה, ובחוויית הטיבוע".