סוריה: "דו"ח חרירי" - חלק ממסע הונאה
שר ההסברה הסורי דוחה את מסקנות ועדת החקירה של רצח ראש ממשלת לבנון לשעבר, הקושרות בכירים סורים לרצח וקובע: "הדו"ח לא מקצועי ויגרום למתח מיותר". עורך העיתון הסורי "אל-בעת": הדו"ח עבר הטיה, אולי מצד ישראל? גם בלבנון מתנערים מאחריות ואומרים: "לנשיא לאחוד אין קשר לחשודים בדו"ח". למרות זאת, קוראים חברי פרלמנט במדינה לנשיא להתפטר ולעמוד בפני בית דין בינלאומי. בירושלים מסרבים להגיב
שר ההסברה הסורי, מהדי דחלאללה, דוחה הבוקר (יום ו') את מסקנות הביניים של ועדת החקירה הבינלאומית לחקירת רציחתו של ראש ממשלת לבנון לשעבר רפיק אל-חרירי, הקושרות בכירים סורים לרצח. לדבריו, "הדו"ח שהוגש לאו"ם חלקי, פוליטי, ורחוק מהאמת וחלק ממסע הונאה של מתנגדי המשטר בדמשק". שר ההסברה הוסיף כי מדובר "בדו"ח לא מקצועי שרק יגרום למתח מיותר באזור".
השר הסורי דחלאללה הוסיף ואמר לרשת אל ג'זירה כי הדו"ח רחוק מהאמת וכי הוא עבר פוליטיזציה. "זוהי הודעה פוליטית. השלטונות בסוריה ילמדו את הדו"ח אחרי שיקבלו אותו באופן רשמי ויגיבו בהתאם. זהו דו"ח חמור ויהיו לו השלכות מדיניות בעתיד. הדו"ח שואף לפגוע בסוריה ובמעמדה".
עורך עיתון אל-בעת', הסורי, אליאס מוראד, התראיין לאל גז'ירה ואמר בתגובה לדו"ח: "הדו"ח ציין באופן כללי בכירים סורים. מהבחינה המשפטית אין עדויות שמעידות על אשמתם של לבנונים וסורים בהתנקשות. מאז ההתנקשות ועד היום מאשימים רק את סוריה ולבנון וזאת מבלי שהדו"ח לקח בחשבון את הצד הסורי. הוא עבר הטיה. לא ברור מי הם העדים שהופיעו בפני הוועדה, אולי חלק מהם ישראלים?
"התוכנית האמריקנית שואפת להפוך שלטון דמוקרטי נבחר באמצעים לא דמוקרטיים וזאת לפי קנה המידה לפיו האם היא בעד או נגד ההתנגדות".
פעיל פוליטי בסוריה וראש מכון המחקר "אל-חוריה", מישל קילו, אמר לרשת אל ג'זירה כי לסוריה ישנן רישומים מדויקים של השיחות שקיימו ראשיה עם רפיק אל חרירי וכי הם מעידים כי היא לא איימה עליו בשום שלב. "סוריה תגיב רשמית על ההאשמות שכוונו כלפיה בדו"ח ובכללן ששר החוץ פארוק א-שרע שיקר לוועדה".
עוד לפני פרסום הדו"ח אמר עוזר שר החוץ הסורי, ואליד אל-מועלם, לעיתון הצרפתי "לה פיגרו", כי "ארה"ב מתכננת הפיכה של המשטר הסורי". לדבריו, "לאמריקנים ולצרפתים יש תוכנית להגביר את הלחץ נגד סוריה. הדו"ח של מהליס הוא כלי לביצוע התוכנית הזאת. אם סוריה חפה מאשמת ההתנקשות בחרירי כפי שאנחנו סבורים, האם מהליס באמת יכול לומר זאת? האם יהיה לו את האומץ לנקות את סוריה, אם לא ימצא כל הוכחה נגדנו? זה האתגר שאנו ניצבים מולו עתה, משום שארה"ב מעוניינת להחליף את המשטר בסוריה".
ירושלים: אין תגובה
גורמים בירושלים סירבו להגיב הבוקר לדו"ח: "הסורים היו רוצים להפוך את זה לעניין ישראלי, כדי לשרת אותם, אבל זה עניין של הקהילה הבינלאומית והאו"ם, והם אלה שצריכים להגיב בעניין".
חברי הכנסת טלב א-סאנע (רע"ם) הגיב על דו"ח ועדת החקירה הבינלאומית העוסק ברצח רפיק אל-חרירי ואמר כי הוא "תפור על פי מידות פוליטיות, כדי לתת עילה לארצות הברית להתערב בענייניה של סוריה".
זאת לדבריו, "לא מתוך דאגה להגיע לחקר האמת אודות הרצח הנפשע, שהוא רק תירוץ בעיניהם של האמריקנים. על הליגה הערבית לגלות מעורבות וליטול יוזמה כדי שהאזור לא יסבול הרפתקה צבאית נוספת".
לבנון: קוראים לנשיא להתפטר
בלשכת נשיא לבנון שוללים את ההאשמות בדו"ח לפיהן נשיא לבנון, אמיל לאחוד, שוחח בטלפון עם חשוד המעורב בהתנקשות וזאת דקות לפני הפיצוץ. כזכור קבע הדו"ח כי פעיל איסאלמי קיצוני, אחמד עבד אל-עאל שוחח עם הנשיא לחוד דקות לפני ההתנקשות בחרירי. בהודעה שמסרו גורמים בלשכתו נמסר: "לנשיא לאחוד לא היה כל קשר לחשודים שהוזכרו בדו"ח".
דובר ארמון הנשיאות הלבנוני, רפיק שלאלא, סירב להגיב על הדו"ח ואמר כי תגובה רשמית תתקבל כאשר עותק שני של הדו"ח יראה אור. יועצו של מפקד הכוחות הלבנוניים, תאופיק אל-הינדי, אמר כי הדו"ח מהווה תחנה מדינית יסודית בלבנון להפטרות משלטונות הביטחון הקודמים ומאפשר ללבנונים להיכנס לשלב חדש. לדבריו הדו"ח מכשיר את הדרך בפני בית המשפט בלבנון להגיש את כתבי האישום באמצעות ההוכחות שנמסרו לשופטים.
נשיא לבנון לשעבר אמין ג'ומאייל, אמר כי פגישה רחבה של כל הכוחות האנטי-סורים תיערך היום כדי לבצע בחינה ראשונית של הדוח ולהחליט על צעדים מתאימים לשלב הבא.
התנערות נשיא לבנון מהמעורבים באה על רקע קריאות בפרלמנט הלבנוני שיתפטר מתפקידו. ג'ובראן תוויני, הידוע כאנטי-סורי, אמר הלילה לרשת טלוויזיה לבנונית: "לו הייתי לאחוד - הייתי מתפטר". גם חבר הפרלמנט אליאס עטאללה, קרא ללחוד להתפטר ולעמוד עם שאר החשודים בפני בית דין בינלאומי. בדברים שאמר לרשת הטלוויזיה הלבנונית אל. בי.סי הוסיף עטאללה כי לא הגיוני ובלתי הולם שכהונתו של הנשיא לחוד תימשך וכי "הרפובליקה (הלבנונית) חשובה יותר מהנשיא".
דו"ח ועדת החקירה הבינלאומי לחקירת רציחתו של ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי, קבע גם כי ארגון "החזית העממית- המפקדה הכללית" בלבנון היה מעורב בהתנקשות. מזכ"ל הארגון, אחמד ג'יבריל, דחה את ההאשמות וכינה אותה אותן "נפשעות". בכיר אחר בארגון דחה אף הוא את ההאשמות בראיון לרשת אל-ג'זירה.
דו"ח הוועדה הבינלאומית לבדיקת נסיבות ההתנקשות בראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי, קובע כי קיימות "ראיות מצטברות" למעורבות בכירים סורים ולבנונים ברצח. הדו"ח שחיבר השופט הגרמני, דטלף מהליס, גם מצביע על כך שבכירים בממשל הסורי, בהם שר החוץ, פארוק א-שרע, ניסו להטעות את החוקרים. אחר הצהריים יפורסם רשמית הדו"ח המלא.
גורמים דיפלומטיים באו"ם אומרים שהדו"ח מגיע "קרוב מאוד לאסד", וכי קרוב לוודאי שהוא יגיע לכדי החלטות במועצת הביטחון, ואולי אף לבית הדין הבינלאומי בהאג. על פי הדו"ח כי "כיווני חקירה רבים מצביעים על גורמי ביטחון סורים שהיו מעורבים בהתנקשות". לדבריו, "לא ייתכן שפעולת התנקשות מורכבת כל כך תצא לפועל מבלי לקבל אישור של בכירים ביטחוניים בסוריה ובלי שיתוף פעולה של שירותי הביטחון הלבנוניים. הארגון שרצח את חרירי ועוד 20 נוספים הוא ארגון נרחב ובעל משאבים ניכרים".
הדו"ח קובע גם ש"שירותי הביטחון והמודיעין הלבנונים והסורים האזינו באופן קבוע לקווי הטלפון של חרירי וידעו על כל תנועותיו", וכי פעולת ההתנקשות תוכננה ככל הנראה מספר חודשים.
לדברי הדו"ח, מנגנוני הביטחון הסורים והלבנונים "שולטים בכל המוסדות החברתיים בלבנון, ולכן קשה לדמיין שתוכנית התנקשות כל כך מורכבת תקרום עור וגידים מבלי שאותם מנגנונים יידעו עליה".