סקר: שנת לימוד אקדמית עולה מעל 30 אלף שקל
הסקר, של ארגון הסטודנטים במכללות, מגלה כי קיים פער עצום בין הסברה הרווחת לפיה שנת לימוד עולה עשרת אלפים שקלים, לבין המציאות האקדמית המרה. מלבד שכר הלימוד נדרשים הסטודנטים לשלם עבור שירותים נלווים כגון מזון, מעונות, צילומים ועוד, המצטרפים לסכומים בגובה עשרות אלפי שקלים. יו"ר הארגון: "מטרת השוואת הנתונים ופרסומם - לתת כלי למאבקים מול המוסדות והרשויות"
השכלה בישראל זה עסק יקר. במסגרת 'חוק חינוך חובה חינם' משלמים ההורים לא-מעט מהיסודי ועד התיכון, אבל כשהשנים עוברות והילד רוצה לרכוש תואר ראשון, מדובר בכסף הגדול באמת. חלק מהסטדונטים משלמים בעצמם את ההוצאות, חלקם נהנים מעזרת ההורים, אבל דבר אחד בטוח - התעשיה מגלגלת הרבה כסף. סקר מקיף של ארגון הסטודנטים מגלה כי מחיר תואר במכללה עומד בממוצע על 90 אלף שקלים ויכול להגיע גם עד 150 אלף שקלים.
הארגון - בו חברים שבעים אלף סטודנטים במכללות השונות ברחבי הארץ - ערך את הסקר לקראת שנת הלימודים האקדמית הנפתחת השבוע. במהלך הסקר נבדקו 41 מכללות (מתוך 54 מתוקצבות - בהן שכר הלימוד זהה לאוניברסיטאות - ופרטיות בסך הכל) ותוצאותיו מצביעות על כך שקיים פער אדיר בין ההנחה המוטעית כי מחיר שנת לימוד עומד על 10 אלפים שקלים, לבין המציאות המרה, בה מוציא הסטודנט בממוצע מכיסו כ-30 אלף שקלים בשנה, לפחות.
הסקר, כאמור, בדק בין היתר גם את המכללות הלא-מתוקצבות ומצא כי הסטודנטים בהם משלמים בממוצע כ-50 אלף שקלים בשנה במהלך התואר הראשון (מדובר במרכז הבינתחומי הרצליה, המכללה למינהל - מסלול אקדמי, מכללת נתניה, הקרייה האקדמית בקרית אונו, המכללה למשפטים ברמת גן, מכללת שערי משפט בהוד השרון). במכללות לאומנות נדרש מעבר לתשלומים השוטפים גם סכום עבור ציוד ומדובר בעשרות אלפי שקלים נוספים.
"מטרת השוואת הנתונים ופרסומם הינה לתת כלי למאבקים של אגודות הסטודנטים מול המוסדות והרשויות, על מנת להפחית את העלויות הנלוות לסטודנט בישראל", מסביר יו"ר ארגון הסטודנטים, גל דאי. "אין מנוס, במדינה עם אופי כשלנו, להעלות את רמת הלימודים, את הדרישות, ואת האיכות האקדמית, ולהוריד במקביל את שכר הלימוד. רק כך יוכל סטודנט לקבל את הזמן והשקט הדרוש לו כדי ללמוד ולצאת כאקדמאי לשוק, ולא להיות עסוק כל הזמן בהישרדות כלכלית יום-יומית".
מתוך הסקר (הנתונים הגבוהים ביותר והנמוכים ביותר במספר קטגוריות):
- דמי הרשמה: מכללת משפטים ברמת גן - 770 שקלים אותם מחוייבים כל הסטודנטים לשלם. מכללת ויצ"ו לעיצוב חיפה - 700 שקלים. המרכז הבינתחומי בהרצליה - 500 שקלים. במכללה האקדמית "אחווה" ליד קרית מלאכי דמי הרישום עומדים על 300 שקלים בלבד, אולם כל סטודנט מחוייב לקנות ערכת רישום אשר עלותה בין 250 ל300 שקלים נוספים.
- דמי אבטחה. הסכומים נעים בין 150 ל-500 שקלים, בהם מחוייב כל סטודנט, גם אם הוא לומד בקורס בודד (לצבירת נקודות). במכללה האקדמית להנדסה אורט בראודה נדרשים הסטודנטים לשלם 500 שקלים. המכללה הטכנולוגית באר שבע דורשת 450 שקלים עבור אבטחה. האקדמיה לאומנות ועיצוב בצלאל - 400 שקלים. מכללת רעננה סוגרת את הרשימה ודורשת מתלמידיה 37 שקלים בלבד כדמי אבטחה.
- עלות צילום. הסכומים בסעיף זה תלויים בחוזקן של אגודות הסטודנטים במכללות השונות (אגודה חזקה יכולה להוריד את המחיר מאחר ומדובר במפעילים פרטיים). מחיר ממוצע לצילום עומד על 16 אגורות בממוצע. במכללה האקדמית לחינוך "אורות ישראל" ליד ירושלים גובים 25 אגורות לצילום, מכללת "אמונה" להכשרת עובדי הוראה והמכללה הדתית לחינוך "גבעת וושינגטון ותלפיות" גובות 24 אגורות. במכללה לחינוך על שם א.ד גורדון בחיפה משלמים הסטודנטים 11 אגורות בלבד.
- מעונות סטודנטים. הדירות במעונות כוללות בין שני אנשים לארבעה, החולקים מטבח ושירותים משותפים. התשלום הממוצע לסטודנט במרבית המכללות עומד על 500 שקלים לחודש. את הסכום הגבוה ביותר - 970 שקלים - משלמים הסטודנטים במכללת "אורנים" לחינוך, שם מתגוררים שני אנשים בחדר. במכללת תל-חי שכר הדירה החודשי לסטודנט עומד על 750 שקלים ובבית ברל - 700. במכללת יהודה שומרון ואריאל משלמים הסטודנטים בדולרים - 85 עד 130 לחודש, עבור מגורים בקרוואן עם שני שותפים נוספים. את הסכום הנמוך ביותר - 210 שקלים לחודש - משלמים סטודנטים במכללת "אוהלו" לחינוך, תיירות וספורט בקצרין.
- קפיטריות. בכל המוסדות מפעילים את המזנונים ספקי מזון שמקבלים זכיון והאוכל נמצא בפיקוח הנהלת המוסד ואגודת הסטודנטים. מחיר כוס קפה - אחד המוצרים הנצרכים ביותר בהפסקות שבין השיעורים - הוא 2.5 עד 3 שקלים. הקפה היקר ביותר נמצא במכללת אורט סינגלובסקי ומחירו עומד על שישה שקלים, בעוד במכללה הטכנולוגית בבאר שבע עולה כוס קפה שקל וחצי בלבד. עבור בקבוק קוקה קולה (חצי ליטר), אשר בממוצע עולה חמישה שקלים, נדרשים הסטודנטים במכללת עמק יזרעאל לשלם שישה שקלים. במכללה הדתית לחינוך "גבעת וושינגטון" עולה אותו בקבוק 3.5 שקלים בלבד.
- מזון: במרבית המכללות עומד התשלום הממוצע לארוחת צהריים על 16 שקלים. במכללה למשפטים ברמת גן עולה ארוחה מלאה כארבעים שקלים ובמכללת יהודה שומרון ואריאל מחיר ארוחה הוא 25 שקלים. ארוחות צמחוניות זולות יותר ונעות בין 8 שקלים במכללת אוהלו ועד 20 שקלים במכללת אורנים.
- קנסות. קנס לספרייה על איחור בהחזרת ספר או חוברת מעבר למועד הנדרש, משתנה ומצטבר על פי תקופת האיחור. מחיר הקנס עבור יום איחור בהחזרת ספר רגיל הוא שלושה שקלים בממוצע. יום איחור בהחזרת ספר שנדרש על ידי סטודנטים רבים ומופיע ברשימת החומר לקורסים, עולה לסטודנט במכללה האקדמית עמק יזרעאל 10 שקלים.
שר החינוך לשעבר, חבר הכנסת יוסי שריד (מרצ-יחד), אמר כי "לאור העלות הגבוהה של שנת לימודים אקדמית, אין פלא שלראשונה בתולדות המדינה הייתה ירידה בהרשמה לאוניברסיטאות". שריד הוסיף כי "הסטודנטים בחלקם לא ידעו להעריך את מה שניסיתי לעשות למענם והעדיפו מפלגות אחרות. אין להם אלא להלין על עצמם. משרת החינוך הנוכחית לא יבוא עזרם".
חבר הכנסת אילן שלגי (שינוי) אמר בעקבות הנתונים על עלותם הגבוהה של לימודים אקדמיים כי "כאשר האברכים ישלמו שכר לימוד וישרתו במילואים כמו הסטודנטים, יוקל העול מעל האחרונים".