חולה מתה ברמב"ם כשקיבלה עירוי שלא יועד לה
סעדה מוחמד עומאר, בת 62, שאושפזה במחלקה האורולוגית של רמב"ם קיבלה בטעות עירוי אנטיביוטיקה, שהיה מיועד לחולה אחרת במחלקה. דקות ספורות לאחר שקיבלה את העירוי, נקבע מותה. התברר שהיא היתה רגישה לסוג זה של אנטיביוטיקה. האחות שביצעה את הטעות הוצאה לחופשה. מומחה: "רגישות כזו לאנטיביוטיקה - במקרים נדירים"
סעדה מוחמד עומאר, בת 62 מדיר חנא, שאושפזה במחלקה האורולוגית בבית החולים רמב"ם בחיפה מתה ביום חמישי בערב דקות ספורות לאחר שקיבלה בטעות עירוי אנטיביוטיקה, שהיה מיועד לחולה אחרת במחלקה - כך אישר אחר הצהריים (יום א') בית החולים. החולה היתה אלרגית לחומר האנטיביוטי שקיבלה.
אחות במחלקה האורולוגית היא ששגתה כתוצאה מטעות אנוש ונתנה עירוי לא נכון לעומאר. העובדה שהחולה רגישה לאנטיביוטיקה הייתה ידועה לצוות הרפואי ונמסרה עם קבלתה לטיפול בבית החולים. בכל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים נרשם שהיא רגישה לאנטיביוטיקה מסוג מסויים, ולמרות זאת היא קיבלה את הסוג המסויים הזה.
המקרה דווח ביום שישי להנהלת משרד הבריאות. מבית החולים רמב"ם נמסר שהוקמה ועדה לבדיקת נסיבות המקרה בתיאום עם משרד הבריאות. האחות שביצעה את הטעות הוצאה לחופשה בעקבות המקרה. "זו טעות מצערת שקרתה ונבדוק איך היא קרתה", אמר סגן מנהל בית החולים ד"ר צבי בן-ישי. משפחתה של האישה הסכימה לבצע בגופה נתיחה שלאחר המוות.
ממשרד הבריאות נמסר ש"המקרה דווח להנהלת המשרד בהתאם לנהלים. המשרד ימתין לממצאי ועדת הבדיקה הפנימית, ולאחר מכן יחליט כיצד לטפל בפרשה".
מומחה: רגישות כזו - רק במקרים נדירים
לדברי ד"ר גיורא גוטסמן, יועץ למחלות זיהומיות מבית החולים "מאיר" בכפר-סבא, "לכל תרופה יכולות להיות תופעות לוואי, בהן תופעות אלרגיות. אחת התגובות האלרגיות החמורות ביותר, שכפי הנראה היתה גם במקרה הזה היא אנאפילקסיס. הלם אנפילקטי גורם להתנפחות של כל הגוף, דרכי הנשימה נסגרות ונגרם קוצר נשימה קשה, ותוך 20-30 דקות יכול להיגרם גם מוות".
הוא הוסיף כי "רגישות קלה לאנטיביוטיקה יכולה להתבטא בפריחות או בשילשולים. רגישות כזו יכולה להופיע בקרב חלקים גדולים באוכלוסייה, אולם רגישות שגורמת להלם אנפילקטי מופיעה רק במקרים נדירים".
לבתי החולים נהלים קפדניים לאיתור אנשים בעלי רגישות לתרופות. "אחת השאלות הראשונות שרופא שואל חולה שמתקבל בבית החולים היא האם הוא רגיש לתרופה כלשהי. אם מתברר שהחולה רגיש לתרופות חייבים להדביק מדבקה על הגיליון הרפואי שלו ועל דופן המיטה, והרישום על רגישות מופיע גם במידע הממוחשב אודות החולה", הסביר.