שתף קטע נבחר
 

מאיפה רוע הל"ב?

תוכנית ויסקונסין, שנועדה להפחית את התמיכה הממשלתית בנזקקים, תקדם את הפרטת שירות התעסוקה ותבנה מאגר מקבלי הבטחת הכנסה שיהפכו לעובדים-עבדים

תוכנית ויסקונסין הופעלה לראשונה בימי כהונת ממשל בוש האב בוויסקונסין, שנחשבה אז למדינה בעלת שירותי הרווחה המפותחים ביותר בארה"ב, ונחלה כישלון. כך למשל, במחקר מקיף התגלה שרק שמונה אחוז מהמובטלים שהופנו אליה בעיר ניו יורק מצאו עבודה תוך שישה חודשים. ובישראל? מנתונים ראשוניים עולה שרק ארבעה אחוז ממקבלי הבטחת ההכנסה השתלבו בעבודה במסגרת ה'פיילוט' של התוכנית.

 

 

תוכנית ויסקונסין הישראלית, שנקראת תוכנית "מהל"ב" (מהבטחת הכנסה לעבודה בטוחה), מתמקדת באוכלוסיית מקבלי הבטחת הכנסה מהביטוח הלאומי בלבד ומטרתה להחזירם למעגל העובדים בישראל. על-פי הקריטריונים לקבלת הבטחת הכנסה, אמורים להיכלל בתוכנית בה הושקעו כ-80 מיליון שקל חתכי האוכלוסייה הבאים, בהם מדינת ישראל החליטה להתמקד:

 

מחוסר עבודה; עובד בשכר נמוך; חולה שאינו מסוגל לעבוד יותר מ-­30 ימים רצופים; הנמצא בהכשרה מקצועית או בשיקום מקצועי; מי שעברו את גיל הפרישה; אם שיש עמה ילד שטרם מלאו לו שנתיים, לרבות אם במשפחה אומנת; אב הורה יחיד (כולל אב שנפרד מבת זוגו) שבהחזקתו הבלעדית ובטיפולו ילד שטרם מלאו לו שנתיים; המטפל בבן משפחה חולה, בן זוגו, ילדו (לרבות ילד במשפחה אומנת) או הורהו; ילד נטוש או יתום; אסיר משוחרר לאחר מאסר של שישה חודשים רצופים לפחות; אסיר עובד חוץ; עקרת בית נכה; אשה הרה זכאית לגמלה למן השבוע ה-­13 להריון ועד תום ההריון; מי שנקלע למצוקה עקב אסון או מאורע פתאומי; מכור לסמים או לאלכוהול, וכן מי שנמצא בתהליך גמילה מהם; דר רחוב; מי שלומד באולפן בהפניית המשרד לקליטת עלייה; מי שנמצא במאסר בית על-פי פסק דין.

 

לפי מקורות הביטוח הלאומי ומכון "ברוקדייל", הסוקרים את חתכי האוכלוסייה של מקבלי הבטחת הכנסה בישראל (כ-150 אלף במספר בשנת 2004) מתברר ש-56 אחוז מהם הם נשים, 32 אחוז משפחות חד-הוריות, 34 אחוז רווקים, 21 אחוז נשואים ללא ילדים. 38 אחוז ממקבלי הבטחת הכנסה הם עולים, 33 אחוז ותיקים ו-29 אחוז ערבים. הנתון המעניין ביותר הוא כי 68 אחוז ממקבלי הבטחת הכנסה הם בני 46 ומעלה, וכולם עונים לקריטריונים לקבלת קצבת הבטחת הכנסה.

 

בכדי להבין את יעדיה ומטרותיה המוסתרות של תוכנית ויסקונסין הישראלית, יש לבחון את מבנה המכרזים שהוצאו ובפרט את מוקדי הרווח של הזכיינים המפעילים את מרכזי התעסוקה. את המכרזים אי אפשר לראות ולבחון לאור סירוב גורף של הזכיינים ושל משרד האוצר להציגם בפני הציבור, למרות חוק חופש המידע. אבל אפשר לבחון את נושא רווח המפעילים, שעל-פי ההערכות בנוי על תשלום לזכיינים לפי פרמטר אחד ופשוט: ברגע שמקבל הבטחת הכנסה מפסיק לקבל קצבה מהביטוח הלאומי, מבלי לפרט את הסיבות להפסקה, הם מקבלים בתמורה רווח כספי על-גבם של מקבלי הבטחת הכנסה.

 

לפי חישובים והערכות שנעשו, מתברר שהזכיינים יתחילו להרוויח כסף במידה ויגיעו להפסקת דרישה לקבלת קצבת הבטחת הכנסה של כ-40 אחוז מהמקבלים. על-פי מודל הרווח הזה, תוכנית ויסקונסין הכוללת כ-14,500 מקבלי הבטחת הכנסה אמורה ליישם עובדים בכ-5,800 מקומות עבודה על-מנת שתהיה רווחית. אם ניקח כדוגמה את נצרת, בה יש מאגר אנושי של 4,500 מקבלי הבטחת הכנסה, התוכנית אמורה לאתר 1,800 מקומות עבודה חדשים בעיר וליישם בהם עובדים. האם זה אפשרי?

 

התוכנית, שנועדה להפחית את תשלומי התמיכה הממשלתית לנזקקים, תקדם את הפרטת שירות התעסוקה, תבנה מאגר אנושי של מקבלי הבטחת הכנסה שיהפכו לעובדים-עבדים, ובמידה ולא תימצא להם עבודה יהפכו למאגר כוח אדם התנדבותי לארגונים החברתיים. ואלה הרי כבר מזוהים עם תהליכי "הכלכלה החדשה" של ממשלת ישראל, ואף עוזרים להסיר את האחריות הממשלתית מאזרחי המדינה. תוכנית ויסקונסין הישראלית תעמיק את מדיניות הממשלה להסיר מעל עצמה כל אחריות כלפי אזרחי המדינה שזקוקים לסיוע.

 

מעבר למידת הרחמים החברתית-כלכלית שאינה קיימת בתוכנית, יש לבחון בנפרד את מצבו של מגזר גדול של נכים ומוגבלים הנתמכים על-ידי קצבאות הבטחת הכנסה, שעומדים להיפגע קשות ממנה. המלצותיה של קבוצת מיעוט שלא נבחרה בצורה דמוקרטית לייצג את כלל 170,000 הנכים בישראל, שבא לידי ביטוי בדו"ח ועדת לרון, מביאות ביחד עם תוכנית ויסקונסין בשורות מועטות לציבור הנכים בישראל - והרבה עוגמת נפש.

 

"מהל"ב", שמה העברי של תוכנית ויסקונסין, צריך לגרום לכל אזרח במדינת ישראל לשאול את עצמו מאיפה הרוע לב? מדוע לקדם תוכנית שכל מטרתה לפגוע באזרחים שבלאו הכי מצבם החברתי והכלכלי קשה? מדוע לא להשקיע את כספי התוכנית בפתרון בעיות המובטלים וביצירת מקומות תעסוקה חדשים? והכי חשוב: מה התמורה לחברה הישראלית שמביאה איתה התוכנית, למעט ניצול מצוקות של אנשים ובניית מאגר עובדים-עבדים חדשים שיעבדו ויחזרו עניים הביתה. את תוכנית ויסקונסין יש לגנוז לפני שתחשוף את פרצופה המכוער ונזקיה הבלתי הפיכים לחברה הישראלית.

 

  • יצחק ג'קי אדרי הוא גיבור סרט התעודה "זהב לבן עבודה שחורה", שבעקבותיו ייסד את עמותת "מת"ח"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים