שתף קטע נבחר

היו שלום ותודה על "החרצופים"

עם הפרידה מהזכיינית שפתחה את שידורי ערוץ 2, זה הזמן להיזכר איך הכל התחיל. מ"קשרים מצוירים" בהפקת טלעד בערוץ הראשון בשנות ה-80, דרך טלעודן של סדרות הרכש, ועד הסוף הלא לגמרי צפוי

1967. סיפורה של טלעד הוא קודם כל סיפורו של איש אחד, עוזי פלד. בשנה זאת התמנה פלד לתפקיד סגן ראש צוות הקמת הטלוויזיה הישראלית וסמנכ"ל הטלוויזיה הראשון. הוא היה ממונה על ההקמה הפיזית והטכנית של הטלוויזיה הישראלית, מה שכלל בניית אולפנים, רכישת ציוד ובחירת צוות העובדים. ב-2.5.1968 פלד היה האחראי על שידור הטלוויזיה הראשון בישראל - מצעד העצמאות.

 

1973. פלד, שבינתיים פרש מהערוץ הראשון והקים חברה בשם עידן יועצים לפרסום (שעבדה עם חברות ומפלגות פוליטיות), קורא את דוח קוברסקי, שממליץ להקים ערוץ מסחרי בישראל, ומחפש שותפים לפנטזיה. ביחד עם חברת ההשקעות של בנק דיסקונט הוא מקים את חברת טלעד אולפני ירושלים בע"מ. במקור פלד התכוון לקרוא לחברה "אולפני ירושלים", אך סייג בחוק שלא מאפשר את השימוש בשם ירושלים ללא מילה נספחת הביא ליצירת השם טלעד, שמורכב מהמילים טלוויזיה (טל), חברת עידן (ע) ודיסקונט השקעות (ד), השותפים להשקעה. החברה הפיקה למעלה מ-500 סרטים לטלוויזיה בארץ ובחו"ל, אחת מהן (עם דיאנה שור) זכתה בפרס האמי. עוד תוכניות בולטות בהפקת החברה: תוכנית המסקרת את ביקורה של חבורת "FAME" בישראל, והוקרנה בארצות הברית ברשת NBC מחוף אל חוף, וכן "טרוריזם בינלאומי", תוכנית מיוחדת בשידור חי, שהוקרנה בכל רשתות הטלוויזיה הציבורית בארצות הברית.

 

1985. ההפקה הראשונה של טלעד לערוץ הראשון, לטלוויזיה בערבית, קורמת עור וגידים. קראו לה "המסעדה הגדולה". במשך שלוש שנים ו-39 פרקים, בכל מוצאי שבת, זכיתם לשזוף את עיניכם בז'ק כהן, מנהל המסעדה, בבאסם זועמוט, הטבח, בעבדו המלצר החתיך ובמערוף המלצר האילם. עם פרוץ האינתיפאדה הראשונה נעלם זועמוט (שנפטר), וצילומי הסדרה הופסקו.

 

1 באוקטובר 1986. שידורי הניסיון של ערוץ 2 עולים לאוויר. חיימון גולדברג, אז מפיק בחברה ולימים מנהל התוכניות, מספר שטלעד הסכימה אז להפיק תוכניות חינם, רק כדי לקבל זמן מסך ולשדר. שבע שנים מאוחר יותר מתפרסם המכרז לערוץ 2 וטלעד ניגשת אליו בכל הכוח.

 

1987. מחלקת הילדים והנוער של הערוץ הראשון מוציאה לטלעד, לראשונה, הפקת אולפן. כוכבי "זנב לחדשות" היו שלוש בובות כעורות ששימשו קרייניות רצף, והעבירו את השידור לסרטים מצוירים. בהמשך נולדה "קשרים מצוירים", הגרסה האנושית של "זנב לחדשות", אותה הגישה הילדה מיכל ינאי באחת ההופעות הטלוויזיונית הראשונות שלה. שנים מאוחר יותר תסגור ינאי מעגל עם הופעתה בשעשועון "מזל טוב", גם הוא של טלעד.

 

1989. בפעם הראשונה טלעד מפעילה כמה מצלמות במקביל, ומצלמת את הדרמה הראשונה לערוץ הראשון. ב"משולש וכל היתר" השתתפו יגאל נאור וענת עצמון כזוג נשוי שחי באושר, כשלהרמוניה המשפחתית נכנס שרגא הרפז ומטלטל את חייהם.

 

25 במאי 1993. התוצאות למכרז ערוץ 2 מתפרסמות. טלעד, רשת וקשת הן שלוש הזכייניות שיפעילו את ערוץ 2 בשנים הקרובות. אחרי שנפתחים בקבוקי השמפניה אילן דה-פריז, איילת הראל וחיימון גולדברג יושבים לתכנן את לוח השידורים לפי ימי השידור שעלו בהגרלה.

 

4 בנובמבר 1993. טלעד פותחת את שידורי ערוץ 2 המסחרי. השידורים נפתחו בשעה 14:00 עם מבזק חדשות בהנחיית יעקב אילון. את התוכניות הצפויות בהמשך הערב הציג שלמה בראבא, או "ברונו" כפי שהוא כונה אז, בטיזרים בני שלוש דקות ממיטב המסורת הבראבאית. התוכנית המקורית הראשונה שעלתה לשידור ביום השידורים הראשון היתה "כל שני וחמישי" עם רפי רשף. בהמשך שודר פרק של "החמישייה הקאמרית" ואחריו הסרט הדוקומנטרי "עגיל בזין", על בחור אילתי שניקב לעצמו עגיל באיבר המין כדי להשיג בחורות. אכן, ערב שידורים בלתי נשכח.

 

1993. "הקומדי סטור" פורצת למסך. בעונות הראשונות זכתה התוכנית, בכיכובם של צביקה הדר, אסף אשתר, איתי שגב, רובי דואניאס וגיל ססובר, להצלחה ענקית. התוכנית ירדה אחרי ארבע שנים, כשרוב חברי הצוות המקורי כבר התעופפו לכיוונים אחרים.

 

1994. הסדרה "תיקים באפלה" מתחילה להיות משודרת בטלעד. מחלקת הרכש של הזכיינית הירושלמית תמיד הצטיינה בהבאת סדרות מוצלחות מארצות הברית. הבעיה היתה שמחלקת התוכניות של הזכיינית נהגה להתעלל בשעת השידור של הסדרות הזרות, לדלג על פרקים ולקטוע עונות באיבן. כאן נולד המונח "טלעוד", שמתייחס לנוהג הזה של הזכיינית, נוהג שהשתמר אצלה עד לשבוע השידורים האחרון, והצליח לזלוג גם לגופי שידור אחרים.

 

1995. "החרצופים", התוכנית הסאטירית הראשונה בערוץ 2, עולה לאוויר. התוכנית שהציגה בובות קריקטוריות בדמות פוליטיקאים ואנשי מפתח הפכה במהרה למשאת נפשם של פוליטיקאים רבים, שראו בחרצוף את ההכרה הציבורית שלה ייחלו (מלבד, אולי, דן מרידור, שחרצוף בדמותו פגע קשות בקריירה הפוליטית שלו). התוכנית ירדה לאחר ארבע שנים.

 

20 בנובמבר 2000. טלעד זוכה בפרס האמי הבינלאומי לסרט "קאפו", ששודר בטלעד במסגרת התוכנית "עובדה" עם אילנה דיין. הסרט "קאפו" עוסק באלימות שהפעילו צוות האסירים היהודים נגד חבריהם האסירים במחנות הריכוז. הסרט מתעד יומנים, עדויות, ראיונות, צילומים, חוקרים ומסמכים משפטיים שנחשפו, ונוגע בדילמה האנושית האכזרית המגולמת במעשים. הסרט זכה בקטגורית סרטי התעודה.

 

יולי 2000. טלעד ערוצי שידור, שמחזיקה בידה את זכויות לשידור ערוצים אמריקאיים בינלאומיים, מעלה לאוויר את ערוץ ההיסטוריה ואת ערוץ !E.

 

יולי 2001. טלעד ערוצי שידור מעלה לאוויר את ערוץ הסרטים MGM. הערוץ משודר מאולפני טלעד בירושלים ל-30 מדינות ברחבי העולם, בשפת המדינה המקומית, 24 שעות ביממה.

 

2 במרץ 2002. מוצאי שבת. בטלוויזיה מוקרן משחק כדורגל שגרתי, כשלפתע מתקבלת ידיעה על פיגוע בירושלים. תשעה הרוגים. בטלעד מחליטים, בהחלטה שערורייתית, להמשיך ולשדר את משחק הכדורגל במסך חצוי: חצי למשחק וחצי לדיווח משטח הפיגוע. מועצת הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו קיימה למחרת ישיבה דחופה, שבסופה החליטה לגנות, "בכל לשון של גינוי, את התנהגותה הנואלת של טלעד".

 

20 בספטמבר 2004. לאחר עשר שנים של פעילות ורווחים ניכרים מתפרסם המכרז לערוץ 2, שבסיומו ייבחרו שתי זכייניות להמשיך ולהפעיל את הערוץ לעשר שנים נוספות, ואחת תלך הביתה. המכרז אמור להביא לערוץ המסחרי רוח חדשה, משב של יצירה מקומית, שידורים מהפריפריה, תוכניות על תרבות ויהדות, וזמן שידורים בערבית וברוסית. בטלעד מרגישים ואף מצהירים כי המכרז תפור על פי אמות המידה שעל פיהן הם עבדו במהלך כל שנות הזיכיון.

 

24 באוגוסט 2004. אחרי תקופה ארוכה שבה חיפשו בטלעד פרויקטור שיוביל את הקבוצה למכרז, דירקטוריון טלעד מקבל החלטה וממנה את דורית ענבר, לשעבר יו"ר מועצת הכבלים והלוויין, לתפקיד מנכ"ל טלעד במקומו של פלד, במטרה לחזק את הזכיינית לקראת המכרז, לאור ניסיונה הרגולטורי והשכלתה המשפטית. בעת דליפת הידיעה על מינויה הצפוי של ענבר ופרסומה בעיתונות שהה פלד בחו"ל. בעקבות הפרסום יצאו כותרות שהכריזו כי פלד הודח מתפקידו. בכל החודשים שקדמו למינוי הבהיר פלד כי טלעד מחפשת פרויקטור ולא מנכ"ל, אף שציין כי אם הפרויקטור יהיה מוכשר דיו, הוא ימונה בעתיד גם למנכ"ל החברה במקומו. בראיונות לעיתונות שהתקיימו מאוחר יותר הודה פלד כי נפגע מדרך התנהלות החברה בעניין.

 

12 בינואר 2005. בכותרת הראשית של עיתון "הארץ" מתפרסם מסמך פנימי של טלעד, שכתב אילן דה-פריז (האחראי לכתיבת פרק התוכן בהצעת המכרז של הזכיינית) לדורית ענבר. במכתב הוא מתלונן על העבודה במסגרת המכרז מול הרשות השנייה. בין הדברים שנכתבו שם היה ניתן למצוא את השורות הבלתי נשכחות הבאות: "מה הצעד הבא? נניח תפילין כל בוקר במשרדים, דוביק וירדנה (גיל-הר וארזי, מגישי 'קפה טלעד') יסיימו את משדרי הבוקר בפרק תהילים, ונפתח סיב אופטי קבוע מעופרה, כדי ששקלאר (מוטי, מנכ"ל הרשות השנייה) יוכל לומר פרקי אבות?".

בטלעד אמרו בתגובה כי מדובר בניסיון של גורמים אינטרסנטיים להטות את תוצאות המכרז לערוץ 2 באמצעים בלתי חוקיים של גניבת מסמכים פנימיים של הזכיינית. הפרשה מסעירה את עולם התקשורת.

 

13 באפריל 2005. הפור נפל. בתום שלושה ימי דיונים אינטנסיביים הודיעה מועצת הרשות השנייה על הזוכות במכרז לערוץ 2. שתי הזכייניות שיפעילו את ערוץ 2 בעשר השנים הבאות הן קשת ורשת. טלעד מסיימת אחרונה בדירוג. כאן, המתחרה החדשה, חסרת הניסיון הטלוויזיוני הקודם, מגיעה למקום השלישי. הספירה לאחור מתחילה, ולטלעד נותרה חצי שנת מסך בלבד.

 

17 באפריל 2005. בישיבת דירקטוריון סוערת מודיעים יו"ר טלעד, יאיר המבורגר, והמנכ"ל דורית ענבר על התפטרותם. "מאחר שהגעתי לטלעד על מנת להוביל אותה למכרז, ומאחר שבזמן הקצר שעמד לרשותי לא עלה בידי להוביל את החברה לזכייה בהתמודדות, הרי שעתה הגיע תפקידי לסיומו", אמרה ענבר.

 

המשנה למנכ"ל, אילן טוביהו, מקבל לידו את המושכות, ויכהן כמנכ"ל טלעד עד לתום תקופת הזיכיון.

 

6 ביולי 2005. טלעד אולפני ירושלים מגישה תביעה נגד חברת האבטחה בנדורי ביטחון בע"מ ובעליה בטענה שהחברה לא עמדה בהתחייבויותיה לספק שירותי אבטחה לטלעד במהלך ההכנות למכרז לערוץ 2. טלעד תובעת כ-123 אלף שקל בגין הנזקים שנגרמו לה.

 

25 ביולי 2005. בטקס פרסי האקדמיה לטלוויזיה מקבל עוזי פלד מעמיתיו פרס על מפעל חיים. הברנז'ה התקשורתית תמימת דעים - מגיע לו.

 

29 באוקטובר 2005. אחרי 12 שנה בערוץ 2 מאבדת טלעד את זיכיון השידור שלה. אחרי חודש חסר תקדים, בו הצליחה הזכיינית לשלב בשבוע אחד לא פחות מארבע תוכניות בין עשר הנצפות בטלוויזיה, ולפני שהאור כבה במסדרונות מתכננים בזכיינית מרתון פרידה בן 48 שעות, שבו ישודרו התוכניות הבולטות שלה בעשור ומשהו החולף.

 

לאן הולכות התוכניות?

 

טלעד היתה הזכיינית שהעסיקה את מספר העובדים הקבועים הרב ביותר. טרם עליית ערוץ 2 היו לטלעד 32 עובדים. לפני גל הפיטורים האחרון היו בה 190 עובדים, שנאלצים בימים אלו לחפש עבודה.

 

התוכניות ששודרו בטלעד נמצאות במצב יותר טוב. "קצרים" נרכשה על ידי רשת, וכיום משודרות העונות הראשונות שלה שם בשידור חוזר. התוכנית "עובדה", שהיתה ספינת הדגל של טלעד, נרכשה על ידי קשת. צוות התוכנית וכמובן המנחה לא ישתנו. אמנון לוי חתם על הסכם עקרוני עם ישראל 10 להגשת תוכנית תחקירים במתכונת "שומר מסך" הוותיקה. גם קובי מידן, עוד טאלנט של טלעד, חתם עם ישראל 10, ובחורף הקרוב הוא צפוי להגיש סדרה העוסקת בגירושין. בתחום סדרות הרכש yes רכשה את העונה השישית של "הסופרנוס", וערוץ AXN רכש את כל הפרקים של "זהות בדויה", כולל אלה שטרם טולעדו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרס מפעל חיים. עוזי פלד
החרצוף של עובדיה יוסף
חותמת איכות לפני "עגיל באוזן". "החמישייה הקאמרית"
צילום: ערוץ 2
מיכל ינאי ב"מזל טוב". סגרה מעגל
צילום: ערוץ 2
לאתר ההטבות
מומלצים