נשיא איראן מתעקש: יש למחוק את ישראל
הנשיא אחמדי-נג'אד אישר בנאומו לרגל "יום ירושלים" כי הביטוי "יש למחוק את ישראל מהמפה" משלשום "נכון ומדוייק" ואף הדגיש: "דבריי היו דבריו המדוייקים של העם האיראני". שר החוץ שלום אומר כי ישראל תדרוש דיון מיוחד באו"ם על הדברים. רק הבוקר פרסמה שגרירות איראן במוסקבה הודעה, לפיה "הנשיא לא התכוון להשתמש במונחים כה חריפים". מנהיג חיזבאללה נסראללה בנאומו בלבנון: "מחוייבים לשחרר בדמנו כל אדמה לבנונית כבושה, כולל חוות שבעא"
נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, מאשר היום (ו') כי הוא עומד מאחורי התבטאותו שלשום בכנס האנטי-ציוני. אז אמר אחמדי-נג'אד כי "יש למחוק את ישראל מהמפה". הנשיא אמר כי הביטוי "נכון ומדוייק" במסגרת נאום לציון "יום אל-קודס" (ירושלים), עליו הוכרז לראשונה ב-1979 עם עליית השלטון השיעי במדינה. היום מצויין גם בקרב השיעים בלבנון, בניצוח החיזבאללה.
הנשיא הוסיף כי התגובות החריפות בעולם להתבטאותו הן מובנות שכן "כשאומרים דבר אמת, ברור שתהיינה תגובות". "דבריי היו דבריו המדוייקים של העם האיראני", הדגיש הנשיא. לדבריו, "האמריקנים והישראלים סבורים כי העולם כולו חייב לציית להם וזאת בשעה שהם הורסים משפחות פלסטיניות".
ובלבנון, אמר מנהיג החיזבאללה, חסן נסראללה, בנאום לרגל "יום אל-קודס" כי "הקהילה הבינלאומית לא מעוניינת באינטרסים של הפלסטינים אלא משקיעה את כל מאמציה כדי לממש את האינטרסים של ארה"ב וישראל". "מדינות העולם דוחפות להביא את הפלסטינים למלחמת אחים כדי לרצות את ישראל", הוסיף נסראללה.
עוד הוסיף: "אנחנו מחוייבים בדמנו לשחרר כל אדמה לבנונית כבושה, כולל את חוות שבעא. לצורך כך איננו זקוקים ללגיטמציה מטריה לארסן או מכל אדם אחר".
הנשיא צועד ב"יום ירושלים". צילום: איי.אף.פי
עשרות אלפי איראנים התאספו היום בכמה ערים ברחבי המדינה כדי להפגין נגד ישראל ולתמוך בהתבטאות נשיאם. המפגינים נשאו כרזות אנטי-ישראליות ופרו-פלסטיניות בהן נכתב, בין השאר: "מוות לישראל, מוות לאמריקה". במהלך היום צפויות הפגנות נוספות וגדולות יותר, זאת לקראת תפילת יום שישי האחרון של חודש הרמאדן.
מפגינים באיראן הבוקר נגד ישראל. צילום: אי.פי
בתוך כך, אמר היום שר החוץ סילבן שלום לראשי ארגון הגג של הארגונים היהודיים בפאריס כי ישראל תדרוש דיון מיוחד במועצת הביטחון בעקבות דבריו של נשיא איראן. זאת במהלך פגישתם בעת ביקורו בבירת צרפת. אתמול שוחח שלום עם מזכ"ל האו"ם אנאן בנושא, ודרש ממנו להביע גינוי חריף להתבטאות. השר שלום אף שלח אתמול איגרת לעמיתיו בעולם בנושא זה.
בית הנבחרים האמריקני הצטרף לגל הגינויים, והצביע בעד הצעת החלטה המגנה את ההתבטאות של נשיא איראן על הצורך למחוק את ישראל מהמפה. הצעת ההחלטה עברה ללא מתנגדים ומגנה גם את המימון והתמיכה של איראן בטרור. בית הנבחרים קרא למועצת הביטחון ולמדינות העולם לגנות ולדחות את דברי נשיא איראן. "על רקע איומי ההכחדה של ישראל, מאשררים צירי בית הנבחרים האמריקני את מחוייבות ארה"ב להגן על זכותה של ישראל לחיות כמדינה חופשית ודמוקרטית", נאמר בהחלטה.
"הנשיא לא התכוון"
שגרירות איראן במוסקבה הודיעה רק הבוקר כי נשיא המדינה, מחמוד אחמדי-נג'אד, לא התכוון להתבטא בחריפות שכזו נגד ישראל. הוא התייחס לדבריו של הנשיא, לפיהם יש "למחוק את ישראל מהמפה, וכי "הקמת מדינת ישראל היתה צעד תוקפני. האומה האיסלאמית לא תרשה לאוייב ההיסטורי לחיות בתוכה". ההתבטאות גררה גינויים גורפים בכל רחבי העולם.
תהלוכת "יום ירושלים" באיראן. צילום: איי.פי
בהודעת השגרירות נמסר, כי "נשיא איראן לא התכוון להשתמש במונחים כה חריפים ולא התכוון להיקלע לעימות. ברור לחלוטין כי הערותיו של הנשיא רק הדגישו את עמדת המפתח של איראן, בדבר הצורך להנהיג בחירות חופשיות בשטחים הכבושים", נמסר.
אמש נזעקה גם תחנת הטלוויזיה הממלכתית של איראן, "אל-עלם" לשדה המערכה ההסברתית. הן בדבריו של פרשן שהופיע בה, אמיר אל-מוסאווי, והן בתוכן הכתבה ששודרה אחר כך על התגובות הנסערות בעולם, נאמר כי אחמדי-נג'אד לא אמר דברים חדשים ולא קרא למחות את ישראל מעל המפה אלא רק חזר על דבריו של המנהיג הנערץ, האייטוללה רוחאללה חומייני, שאמר כי ישראל איננה מדינה דמוקרטית וכי לא קיבלה לגיטימציה להתקיים מפני שהיא אינה מכבדת את זכויות המיעוטים החיים בה.
לפי לשון הדיווח, איראן רק דורשת שתהיה תנועה דמוקרטית בתוך פלסטין הכבושה וכי זוהי דרישה חוקית ולגיטימית של איראן. "לא דרשנו דבר חדש בהצהרות אלא רק נאמר כי היישות הציונית חיה על כיבוש, אש וברזל, וכי היא לא מכבדת את רצונו של העם הפלסטיני. היא חייבת להיענות לרצון המיעוטים החיים בה ועל ארה"ב ואירופה ללחוץ עליה", נאמר.
גם בערוץ אחר ניסו לתת פרשנות מרוככת לדבריו של אחמדי-נג'אד בעקבות דברי הביקורת הקשים שנמתחו ברחבי העולם. איש אקדמיה איראני, ד"ר פרווז מוג'תאהד זאדה, אמר כי "מי שמנסה לנצל את דבריו של הנשיא אחמדי-נג'אד כלפי היישות הציונית כדי לגרום לסערת רוחות - הם אלה שמגלים תוקפנות פומבית כלפי איראן".
בדבריו זאדה, המשמש בין היתר כראש מכון מחקר בלונדון, הוסיף כי מה שאמר נשיא איראן כלפי היישות הציונית אלה הם דברים בעלי נופך אידיאולוגי אך לא מעשי. לפי דבריו, שצוטטו בסוכנות הידיעות האיראנית הרשמית, אין פירושם של הדברים כי לאיראן יש תוכנית מעשית לבצע את זאת או כי נקבע פרק זמן לביצוע.
שגרירות איראן בפריז מסרה מנגד בהודעה שפירסמה כי "הצהרותיו של הנשיא מחמוד אחמדי-נג'אד נגד הישות הציונית היו תגובה לאיומים המתמשכים אשר משמיעים בכירים ישראלים בדבר תקיפות ותוקפנות נגד המדינות המוסלמיות ובמיוחד נגד איראן". עם זאת, בהודעה חל ריכוך מסויים מהעמדה שהציג נשיא איראן ונאמר כי "עמדתו של נשיא איראן כלפי פלסטין היא כי יש להסיר את הכיבוש, להקים מדינה פלסטינית שבירתה ירושלים, ולאפשר לפליטים לחזור לאדמתם".