דיון בכנסת על גירושים: "אני אב שכול לילד חי"
הדיון בוועדה לקידום מעמד האשה בסוגיית המשמורת על הילדים עלה לטונים גבוהים במיוחד. נציגי ארגוני הגברים האשימו את נציגות הנשים בהתעלמות מטובת הילד. אלו טענו מצידן כי "אסור לתת בידי הגברים כלים לסחטנות נוספת"
"אני אב שכול לילדים חיים" - הטקסט הזה ומשפטים חריפים נוספים נשמעו היום (ב') במהלך דיון שקיימה הוועדה לקידום מעמד האשה, בנושא ביטול סעיף "חזקת הגיל הרך". סעיף מעורר מחלוקת זה קובע כי האם היא זו שתקבל במסגרת הליך גירושים חזקה אוטומטית על ילדיה, במידה ואלו מתחת לגיל שש.
שרת המשפטים, ציפי לבני, הודיעה כי ועדה מיוחדת תבחן את ההיבטים המשפטיים של האחריות ההורית בגירושים. המלצותיה אמורות להתפרסם בקרוב, אבל בינתיים ממשיך להתלהט הוויכוח העקרוני בין הצדדים.
חבר הוועדה, ח"כ רשף חן, טען במהלך הדיון כי סעיף החזקה הוא שוביניסטי מיסודו. "אני כופר בעמדה שתפקידה של האשה הוא לגדל את הילדים ושל הגבר לפרנס", אמר. "החוק למעשה קובע כי אשתי היא יותר אמא מאשר אני אבא". בשלב מאוחר יותר אף נטש ח"כ חן בזעם את הדיון.
רז משגב, יו"ר המטה לאב הגרוש, אמר: "אני אב שכול לילדים חיים משום שלמעשה הם מנותקים ממני לחלוטין. לא ייתכן שיקבעו דברים באופן אוטומטי לפני הליך משפטי מסודר. במדינות שבהן בוטלה החזקה, הדבר עזר לילדים ולהורים. הנושא העיקרי פה הוא טובת הילד ולא טובת האישה. מה שאנו שומעים פה נוגע רק לטובת האישה".
מנגד טענה יו"ר הוועדה, ח"כ ענבל גבריאלי, כי ביטול החזקה יוביל למצב ממנו יסבלו בעיקר הילדים, מאחר וההחלטה על החזקתם תתקבל מתוך שיקולים של כעס ונקמנות בין בני הזוג. השינוי המוצע, לדבריה, יפתח פתח לאמצעי סחיטה נוספים בתחום חלוקת הרכוש.
עו"ד ציונה קינג, נציגת ארגון שדולת הנשים, אמרה כי "אי אפשר לדבר על ביטול החזקה מבלי להתבונן על המכלול. אין אף מדינה שבה בית הדין הדתי שולט כמו בישראל. ידה של האישה נמצאת על התחתונה מרגע פירוק הנישואים. יש כיום בישראל בין 3,000 ל-5,000 מסורבות גט ואסור להוסיף כלים בידי הגברים לסחטנות נוספת".
יגאל אוריאל, המנהל את פורום עמותת 'ילדינו' המסייעת לגברים בהליכי גירושים ותומכת בביטול הסעיף, הטיח במהלך הדיון בנציגות ארגוני הנשים: "אתן חבורה של נאציות שעושות סלקציה".
ד"ר מיכאל כרונגהאוס, מנהל העמותה, ציין כי 97 אחוזים ממשמרות הילדים נמצאות בידי נשים. לדבריו, הסיבה המרכזית להתנגדות ארגוני הנשים לביטול הסעיף היא כספית, מאחר וברצונן לקבל מבעליהן את תשלום המזונות עבור הטיפול בילדים.