נפלה בקריאה טרומית הצעת חוק להגנת עובדי קבלן
מדובר בהצעת חוק של ח"כ יגאל יאסינוב, שאמורה היתה לחייב מעסיקים שישכרו קבלנים באחריות לגבי מעשיו של הקבלן
הכנסת דחתה היום (ד') בקריאה טרומית את הצעת החוק הפרטית של ח"כ יגאל יאסינוב (שינוי), המכונה "חוק אחריות מזמין שירותי קבלן", שהיתה אמורה להיטיב את מצב עובדי הקבלן בחברות כוח האדם. נגד הצעת החוק הצביעו כל חברי הכנסת של הליכוד ושל העבודה שנכחו בדיון.
ההצעה אמורה היתה לחייב מעסיקים, השוכרים עובדים דרך קבלנים וחברות כוח אדם, לדאוג להתנהגות הולמת מצד הקבלנים המעסיקים. על פי ההצעה, תחול אחריות משפטית על מעסיקים, שישכרו חברות כוח אדם שלא ישלמו שכר מינימום, ילינו שכר ותנאים סוציאליים, יבצעו העסקה פוגענית של עובדים, ויבצעו עבירות גם בתחומים אחרים, כמו זיהום סביבתי, עבירות בנייה או פגיעה בבריאות הציבור.
יאסינוב העלה את ההצעה לפני יותר משבוע בפני חברי ועדת השרים לענייני חקיקה, בניסיון לגייס את הקואליציה לטובת החוק. ואולם, השרים הצביעו נגד החוק, לאחר שהתברר להם שבמשרד האוצר מתנגדים לחוק. "פקידי משרד התמ"ת בעד החוק, אבל ברגע שהתברר שהאוצר נגד, השרים הבהירו לי שהם לא יוכלו לתמוך בו. כאילו השרים עצמם לא רלוונטיים לעניין", אמר יאסינוב, "גם העבודה בראשותו של פרץ, החברתי הגדול, הצביעה נגד".
הפקידים רוצים לחסוך למדינה הוצאות
ההצעה היתה עשויה להקל את חייהם של מאות אלפי עובדים. לפי נתוני התאחדות התעשיינים, למעלה מ-40% מהמעסיקים אינם משלמים לעובדים שכר מינימום. חלקם הגדול הם מעסיקים גדולים ומאורגנים, המפעילים חברות כוח אדם, ואינם לוקחים אחריות על מעשי חברות הקבלן. בארגונים החברתיים טוענים, שבתי המשפט מתקשים להתמודד עם עבירות בהעסקת עובדים, גם כאשר אלה נעשות, למעשה, בחברות ממשלתיות, בתאגידים גדולים ובבנקים.
מדוע מתנגדים באוצר להצעת החוק? "פקידי האוצר מתנגדים להצעה בגלל שהמדינה היא המעסיק הגדול ביותר של עובדים דרך חברות כוח אדם", אומר יאסינוב, "ברגע שמשרד ממשלתי מבצע מכרז, הוא מנסה לבחור בחברה שתיתן לה את השירות הזול ביותר, ובדרך כלל מדובר בחברה שפוגעת בעובדים בצורה הכי קשה.
"אם כל הקבלנים משלם לעובדים בחברת אבטחה, למשל, 20 שקל בשעה, ויש להם הוצאות אחידות גם בנושאים אחרים, כמו תחמושת, מדים לשומרים או מטווחים, הם יכולים לקצץ למעשה, רק בתנאים הסוציאליים של העובד. כדי לנהל מכרז 'מוצלח' - כלומר, לחסוך לממשלה הוצאות - הם צריכים לבחור בחברה שלא נותנת לשומרים תנאים סוציאליים, ואם באים אליהם בטענות, הם מאשימים את חברת כוח-האדם", אומר יאסינוב.
מלשכתו של עמיר פרץ נמסר בתגובה: "מפלגת העבודה הצביעה נגד החוק רק בגלל שלמרבה הצער, היא עדיין חלק מהממשלה. העובדה שהממשלה הזאת היא קפיטליסטית קיצונית היא אחת הסיבות המרכזיות שעמיר פרץ החליט להוציא את מפלגת העבודה מהממשלה ולשנות את המצב".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "האוצר קיים דיון עם חבר הכנסת יאסינוב, במטרה להגיע להצעת חוק מוסכמת ומשותפת. יאסינוב גילה נכונות להגיע להסכמות עם האוצר, אך ברגע האחרון חזר בו".