שתף קטע נבחר

ניתוח לב נדיר בוצע בהצלחה בפג שמשקלו פחות מ-2 קילו

ראדה בן ה-3 שבועות מתאושש מניתוח נדיר ומורכב שבוצע בליבו. התינוק, שמשקלו 1,650 קילו בלבד, סבל ממום קשה בליבו ונותח בבית החולים לילדים ספרא שבשיבא. היום כבר נותק ממכונות ההנשמה. אביו: "אני מאמין באלוהים, הוא זה שנתן לרופאים את הכלים להצילו"

מאז החודש הרביעי להריונה שמעה נג'אח עג'מיה, בת 33 מהכפר ינוח שבגליל המערבי, שהעובר שלה סובל ממום קשה בליבו ושמוטב שתעשה הפלה. הרופאים, היא מספרת, אמרו שיש סיכוי קטן מאוד שהתינוק ישרוד את הלידה, ושגם אם ייוולד חי - הוא צפוי למות בתוך זמן קצר.

 

ראדה התינוק כבר בן 3 שבועות. הוא שוהה בפגיית בית החולים לילדים ספרא שבשיבא, מתאושש מניתוח שעבר. לפני שבוע ביצעו בו רופאי בית החולים שיבא ניתוח לב ראשון מסוגו בעולם, וכעת, הם אומרים, הוא אמור להתפתח באופן תקין וללא כל מגבלות. היום (א') עבר ראדה מטיפול נמרץ לפגייה להמשך התאוששות, ונותק ממכונות ההנשמה אליהן היה מחובר.

 

"זה הניתוח הכי מורכב שביצענו במשקל כה נמוך", אומר המנתח, ד"ר דוד משאלי, מבית החולים לילדים ספרא שבשיבא, "אבל זה לא ניתוח ראשון שמבצעים בפג כה קטן".

 

עוד שהיה ברחם אמו איבחנו הרופאים שלראדה כמה מומים בליבו: הוא סבל מהיפוך של עורק הריאה ושל אבי העורקים - שניהם יצאו מחדר ימין של הלב, בעוד שאבי העורקים אמור לצאת מחדר שמאל. בנוסף סבל העובר מחור במחיצה שמפרידה בין החדרים. "במקרים כאלה של מומי לב כל כך מורכבים, יש נטייה לתת לפג או לתינוק לגדול קצת ורק אז לנתח. הבעיה היא שאם מחכים הרבה זמן, התינוק לא עולה במשקל ורק נהיה יותר חולה", מסביר ד"ר משאלי.

 

גם ראדה, שנולד ברמב"ם במשקל 2.2 ק"ג, לא הצליח להתפתח והגיע לניתוח כשהוא שוקל 1.650 ק"ג בלבד. "כל נפח הדם שלו היה 110 מ"ל, שזה בערך חצי כוס מים. אין מקום לטעות הכי קטנה בניתוח כזה, אין סליחה ומחילה, הטעות הכי קטנה היא גורלית", הסביר ד"ר משאלי.

 

8 שעות ארך הניתוח. "זה ניתוח קשה מאוד טכנית, יש צורך לסגור חור גדול בתוך הלב ולבצע החלפה מורכבת בין שני עורקים שיש חוסר התאמה בגודל שלהם, ולהעתיק ממקומם כלי דם שהקוטר שלהם הוא פחות ממילימטר", אמר ד"ר משאלי, שציין כי לא מצא תיעוד בספרות המחקרית העולמית לניתוח דומה שבוצע.

 

נג'אח מספרת שתקופת ההריון היתה קשה מאוד: "בכל פעם שהלכתי לבדיקות, הרופאים אמרו לי לעשות הפלה ולהוריד את העובר. בגלל המחשבה שלילד יש בעיות ובגלל חוות הדעת של הרופאים היה לי לחץ דם גבוה וגם רעלת הריון". בשל האזהרות הרבות, היא מוסיפה, היא אף חששה לראות את הילד לאחר הלידה.

 

בעלה איסאם (36) סיפר: "הרבה אנשים דתיים הציעו לנו לא להביא אותו לעולם כדי שלא יסבול, אבל אנחנו לא יכולנו לגמור חיים של אדם, אפילו שזה עובר. רציתי לחיות עם מה שיש לי. אני מאמין באלוהים והוא זה שמכוון ונותן לרופאים את הכלים להציל ולטפל".

 

לבני הזוג בת (13) ובן (10 וחצי) שהיו שותפים לקשיים במהלך ההריון. השם שנתנו ההורים לבנם הוא סמלי מבחינתם: "ראדה פירושו אדם שסומך על הגורל, אדם שבע רצון", מסביר איסאם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
אין מקום לטעויות. ראדה עג'מיה
צילום: ירון ברנר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים