שתף קטע נבחר

 

סיעת ליכוד בלי שרון: מנסים לגבש 61

לאחר ישיבת הפורשים בלשכת רה"מ, התכנסה - לראשונה בלעדיהם - סיעת הליכוד. היו"ר הזמני צחי הנגבי: נותרו לנו שבועות מעטים להתמודד עם התפתחות שמקשה על הליכוד ומכניסה אותו לתקופה לא פשוטה. ביום חמישי: ישיבת מרכז לסיכום כללי המשחק בדרך לפריימריז ולבחירות

סיעת הליכוד התכנסה בצהריים (יום ב') לישיבה היסטורית בכנסת - לראשונה בלי ראש הממשלה שרון, שהודיע על פרישתו מן המפלגה באיגרת ליו"ר המרכז, צחי הנגבי. בעקבות הפרישה, הפך הנגבי ליו"ר הזמני של המפלגה. בין ההחלטות שהתקבלו: תמיכה בהצעת החוק לפיזור הכנסת - ומאמץ לגבש 61 ח"כים מסיעות הימין והחרדים, הכל במטרה ליטול את היוזמה מאריאל שרון.  

 

המפץ הפוליטי: סיקור נרחב ומיוחד

 

לא רק שרון נעדר מן הישיבה - גם שאר הפורשים, שהשתתפו בישיבה הנפרדת שכינס בלשכתו, לא הגיעו הפעם. שאול מופז, שקיבל מראש הממשלה הצעה לחבור אליו ולהבטיח לעצמו את תיק הביטחון גם לאחר הבחירות, טרם החליט לאן יילך - ונעדר משתי הישיבות גם יחד. כך עשה גם סגן השר יעקב אדרי.  

 

בפתח הישיבה הודיע יו"ר הסיעה, גדעון סער, כי שרון באופן רשמי כבר אינו חבר מפלגה. הוא התייחס לתרחישים שעומדים כעת על הפרק: המשך ההליכים לפיזור הכנסת מכוח חוק פנימי, ביוזמת סיעות האופוזיציה, או ניסיון - נואש ככל שיהיה - להרכיב ממשלה חדשה.      

 

סער הציג את היו"ר הזמני, צחי הנגבי, שהציג את סעיפי החוקה המסמיכים אותו לתפקיד. מיכאל איתן הציע בבדיחות הדעת להשיק כוסית: "הוא מחכה לרגע הזה כל חייו", אמר. הנגבי מצידו הבטיח לגשר על הפערים בין המועמדים הרבים - לא פחות משבעה - בקרב הירושה. ביום חמישי הוא יכנס את מרכז המפלגה, כדי לקבוע מועד מוסכם לפריימריז. "נותרו לנו שבועות מעטים להתמודד עם התפתחות, שאם נודה על האמת - מקשה על הליכוד ומכניסה אותו לתקופה לא פשוטה".    

 

כבר במהלך הלילה נכנסה המערכת הפוליטית לתזזית, עת נודע כי ראש הממשלה גמר אומר בלבו לפרוש מן הליכוד ולצאת לדרך חדשה. הבוקר, בעוד הצעת החוק לפיזור הכנסת כבר מתגלגלת ביוזמת סיעות האופוזיציה, החליט שרון ליטול את המושכות לידיו - והלך אצל הנשיא. הוא ביקש את אישורו להתפטר ולפזר את הכנסת. משה קצב הסכים שיש ללכת לבחירות מהר ככל האפשר, ופתח בהליכים הקבועים בחוק בדרך לשם.

  

בליכוד מתנהל כעת קרב ענקים על כל ח"כ. אנשי שרון במאמץ עילאי להגיע ל-14 פורשים, הן כדי להיחשב כסיעה מתפלגת ולהנות מיחידות מימון והן כדי להבטיח שלא תוקם ממשלה אלטרנטיבית ללא בחירות. הקרב מתמקד ב"מתנדנדים": רוחמה אברהם, אלי אפללו ויעקב אדרי. גם בעבודה לא שקט: חיים רמון כבר הודיע על פרישתו, לקראת חבירה למפלגת המפץ, וגם שמעון פרס לא אמר את מילתו האחרונה. חרושת שמועות נפוצה סביב עתידה של דליה איציק.

  

בינתיים, הנשיא קצב עורך התייעצויות עם חברי הכנסת, כדי להטיל כחוק על אחד מהם להרכיב ממשלה חדשה. לשם כך יוקצו לו שלושה שבועות, עם אופציית הארכה של שבועיים נוספים. בקרב שרידי הליכוד יש מי שסבור, כמו עוזי לנדאו ויו"ר הסיעה גדעון סער, שניתן יהיה להגיע לממשלת ימין-חרדים. אם יצליחו להוריד מניין הפורשים לעשרה, סבורים אלה, יוכלו להשיג גוש ימני של 50 - ואז ישיגו את תמיכת הסיעות החרדיות. לפי שעה, גם בשינוי וגם בש"ס מבהירים שפניהם לבחירות.

 

בכנסת מתגבש מהלך שנועד ליטול שוב את היוזמה ולהתפזר דרך הצעת החוק של האופוזיציה עוד לפני שייכנס לתוקף צו הנשיא. בדרך זו, נוסף על קרב היוקרה, ייתכן שיצליחו הח"כים למנוע מצב בו ראש הממשלה רשאי למנות ולפטר שרים כרצונו - זכות ממנה ייהנה אם תפוזר הכנסת במסגרת צו הנשיא. ואולם מבדיקה ראשונית של משפטנים ואנשי אקדמיה עולה כי בכל מקרה יוכל שרון למנות ולפטר שרים עד למועד הבחירות, במסגרת סעיף ממשלת המעבר בחוק.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סיעת הליכוד היום
צילום: איי פי
צילום: סבסטיאן שיינר
התפתחות מקשה: הנגבי
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: אלכס קולומויסקי
ננסה: סער
צילום: אלכס קולומויסקי
אתר הכנסת
בואו נשיק כוסית: איתן
אתר הכנסת
מומלצים