חשין: פעם שר מושחת התאבד, איבדנו הבושה
המשנה לנשיא בית המשפט העליון, מישאל חשין, הגן על גישת האקטיביזם השיפוטי, ואמר בכינוס של העמותה למשפט ציבורי בקיסריה שבמציאות המושחתת, אין ברירה אחרת: "פעם - גם אם עשו את הדברים - עשו בהסתר. היום עושים הכל בגלוי". הוא הגן על עמדת אהרון ברק בעניין מינוי רות גביזון לשופטת. שרת המשפטים, לבני, עקצה: "רציתי להביא משפט לפוליטיקה, אבל גיליתי שיש פוליטיקה של המשפט"
"בעבר, שר נחשד בשחיתות, ירה בעצמו כדור בראש על שפת הים (שר השיכון, אברהם עופר). הזמנים השתנו, אנשים איבדו בושה ומבחינתם אין בעיה להמשיך לשבת בממשלה כשהוגש נגדם כתב אישום מטעם המדינה".
דברים קשים אלו הטיח אמש (יום ה') המשנה לנשיא בית המשפט העליון, מישאל חשין, שביטא סלידה עמוקה מהשחיתות המוסדית, הפוליטית והציבורית שבה נגועים מוסדות רבים. חשין דיבר בכנס העמותה למשפט ציבורי בקיסריה, שהיה אמור להיות ערב של נאומים משפטיים מייגעים, והפך לערב סוער במיוחד, עם חילופי דברים קשים בינו לבין שרת המשפטים, ציפי לבני וגדעון סער, בין השאר סביב מינויה האפשרי של פרופ' רות גביזון לשופטת.
חשין קשר בדבריו בין השחיתות הציבורית הגואה לצורך של בית המשפט להתערב: "מעשה של התערבות יתר או התערבות פחותה הוא לעולם פונקציה של כל הרשויות. לנו אין עניין להתערב. אנחנו רוצים לתת אפשרות שהממשלה תנסה אולי לתקן את דרכיה. אנחנו רומזים, מנסים ועושים עוד ועוד ישיבות. פעם גם אם עשו את הדברים - עשו בהסתר. היום עושים הכל בגלוי וכשמחזה כזה בא לנגד עינינו - איננו יכולים להחשות. בית המשפט מתערב יותר כשיש במה להתערב יותר".
חבר הכנסת גדעון סער פתח את דבריו בביקורת על בית המשפט העליון, על מה שכינה "התערבות יתר" של השופטים. לאחר מכן, עבר סער לדבר על תפוח האדמה הלוהט של עולם המשפט בימים אלה - מינויה של פרופ' רות גביזון לשופטת בבית המשפט העליון. נשיא בית המשפט העליון, אהרון ברק, כבר הביע בפומבי את התנגדותו הנחרצת למינויה של גביזון בשל התנגדותה לאקטיביזם השיפוטי ("יש לה אג'נדה").
"כשאנו עומדים בפני מצב שבו מועמד לשיפוט לא יכול להתמנות בגלל אג'נדה - זו בעיה", אמר סער, "יש בתוך המערכת איזה סוג של התנגדות לכל שינוי. כל שינוי נתפס כמניע פוליטי. אם המהלך הזה יסתיים בלי מינוי גביזון, זה יתרום לתחושות מאוד קשות שיש לציבור הרחב כלפי הפלורליזם בבית המשפט העליון".
חשין: הכל מתרכז ברותי גביזון המסכנה?
השופט חשין לא נשאר חייב ואת דבריו פתח בכך שהוא אינו רוצה להתייחס לעניינה הספציפי של גביזון, אבל כמובן שהתקשה לעמוד בפיתוי, "האם בבית המשפט העליון אין נשים? אין בו יהודים ולא יהודים? הכל מתרכז ברותי גביזון המסכנה, שנאלצת לשאת הכל על כתפיה הקטנות והצרות?". אז פנה אל סער שישב מעל בימת הנואמים: "האם אסור שלאנשים יהיו דעות? השופטים בבית המשפט רוצים או לא רוצים אותה. זה מותר? דבר לגוף העניין. תאמר לי פסיקה אחת של בית המשפט העליון שהייתה מתקבלת אחרת לו פלוני או אלמוני היו יושבים בבית המשפט".
בהזדמנות זו, תקף חשין את סער כנציג הכנסת והשיב לו על טענתו כי בית המשפט מתערב יתר על המידה בהחלטותיה: "המלצות ועדת אור לרפורמה בבית המשפט - זו בושה וחרפה שלא נגעו בזה בכנסת. אנשים יושבים שנה וחצי במעצר כי אין שופטים. למה הכנסת לא עושה כלום?!".
גם השרה לבני, שבקרוב תיפרד ממשרד המשפטים, סיפקה כותרות: "כשנכנסתי לעולם הפוליטיקה חשבתי שאביא עימי משפט לפוליטיקה. מהר מאוד גיליתי שיש גם פוליטיקה של המשפט".
לבני מתחה ביקורת חריפה על דברי הבכירים במערכת המשפט הנשמעים באחרונה, לפיהם אין לתקוף את בית המשפט העליון בנושאים שונים: "מצאתי שיש נטייה לפסול כל ביקורת שיש על פסיקה או התנהלות של בית המשפט. מיד נעמדים חלק ממייצגיהם של בית המשפט ואומרים - מנסים להרוס אותנו, הצילו אותנו מפני הפוליטיקאים. והרי אם התוקף הוא פוליטיקאי, הוא בטח מושחת". לבני עקצה את חשין: "ברגע שאחד נכנס לתחומו של השני, לשני יש לגיטימציה לכניסה לתחומו של האחר".
לבני: בית המשפט צריך לדבר אל כל העם
השרה לא התעלמה כמובן מהנושא הבוער של מינוי גביזון: "מקום שבו בית משפט אומר את דברו בנושאים כבדים ומשמעותיים - יש מקום לשקול את השקפת העולם. דווקא בגלל שבית המשפט עוסק בדברים הללו, אומרים לי למנות שניים עם כיפה, כמה נשים וזה יהיה בסדר. זה לא נותן פתרון לבעיה שקשורה להשקפת עולם. אני לא מדברת על פוליטיקה, לא על ייצוג מפלגות, אני לא אעז לשאול שופט מה השקפתו הפוליטית.
"אבל האם לא לגיטימי, דווקא בגלל שבית המשפט העליון קובע את חוקת מדינת ישראל, שציבור שהולך ומתנתק מבית המשפט - שתהיה לו תחושה שקיבל את יומו. איני רוצה לסתום את פיו של בית המשפט אלא לומר שלפני אמירת דברו, יהיה דיון בין השופטים ובסוף היום ייצא קולו אל כל העם ואיש לא יגיד שהחליטו ככה בגלל שיושבת חבורה שמייצגת רק קבוצה מצומצמת של אנשים".
השופט חשין כנראה צפה את המהומה המילולית ויו"ר העמותה למשפט ציבורי, פרופ' יצחק זמיר (שופט בית המשפט העליון בדימוס) הבטיח לו שיהיה אחרון הנואמים וכך יוכל להשיב על המתקפות הצפויות מצד לבני וסער.
כשהדבר נודע בלשכת השרה לבני - אנשיה זעמו שסדר הדוברים שונה באופן שייאפשר לחשין להיות בעל המילה האחרונה. רק בסוף, הושגה פשרה לפיה סדר הדוברים המקורי יישאר על כנו, חשין יהיה השני מבין שלושת הנואמים ויקבל זכות להגיב בסוף.
בקהל ישב כל העת היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז. מי שבלט הערב בהיעדרו היה נשיא בית המשפט העליון ברק, המשתתף בכנס מדי שנה בשנה. הוא אף היה אמור להופיע היום עם השופטת בדימוס, דליה דורנר. ואולם, ברגע האחרון ביטל ברק את השתתפותו.
השמועות סיפרו שברק ביטל את השתתפותו מחשש למתקפה ולשאלות נוקבות שיופנו אליו בעקבות דבריו על גביזון. אישור לאותן שמועות ניתן כשפרופ' זמיר קרא באוזני הנוכחים מכתב ובו התנצל ברק שאינו משתתף בכנס: "הרוחות סוערות, הבחירות קרבות ובאות והמשכיל בעת ההיא יידום".