שתף קטע נבחר
 

שבץ מוחי בישראל: למי בכלל איכפת?

שכיחותו של שבץ מוחי באוכלוסייה בישראל זהה לשכיחות של התקפי לב. אבל בניגוד לנפגעי התקף לב הלוקים בשבץ עלולים למצוא את עצמם בחדרי המיון בבתי החולים בישראל ללא תרופות מתאימות וללא טיפול הולם. "יש חולים שמשאירים אותם בלילה במחלקה פנימית ובבוקר הם מתעוררים נכים", אומרת מנכ"לית עמותת נאמן לנפגעי אירוע מוחי. היום מתחיל חודש המודעות לנפגעי שבץ

מנהל בכיר, בשנות ה-50 לחייו, חש חולשה בידו וברגלו באחד הימים בזמן שישב במשרדו. הוא לא ייחס לכך חשיבות רבה והגיע לבית החולים רק לאחר כמה שעות, כשכבר היה מאוחר מדי. "במקרה של שבץ מוחי הזמן הוא הגורם הכי חשוב. האיש הזה הגיע מאוחר מדי, כבר לא ניתן היה לתת לו טיפול שישפר את מצבו והוא סובל מחולשה עד שיתוק בפלג גוף אחד. למזלו, לא היתה לו פגיעה קוגניטיבית", מסביר ד"ר דוד טנא, מנהל המרכז למניעה וטיפול בשבץ מוחי במרכז הרפואי "שיבא" בתל-השומר.

 

סקר לאומי שנערך בישראל במהלך 2004 על ידי איגוד הנוירולוגים והאיגוד לרפואה פנימית בדק נתונים מכל בתי החולים בהם אושפזו נפגעי שבץ מוחי ומצא כי שכיחות הנפגעים משבץ דומה לשכיחות הנפגעים מהתקף לב. מהנתונים, שמתפרסמים לראשונה ב-ynet עולה עוד כי בקרב נשים פגיעה משבץ מוחי שכיחה ב-80% יותר מאשר פגיעה מהתקף לב.

 

שכיח כמו התקפי-לב, אבל פחות מדובר

 

סקר בריטי שממצאיו פורסמו לפני כשבוע ב-Lancet מצא כי בניגוד למחקרים קודמים בעולם, שבץ מוחי שכיח יותר מהתקפי לב. 45% מכ-1600 מקרים של אירועים וסקולריים שנבדקו היו אירועי שבץ מוחי, לעומת 42% מקרים של התקף לב.

 

ולמרות הנתונים הקשים, האיבחון והטיפול במחלה בישראל אינם נמצאים בסדר עדיפות גבוה. היום (א'), מתחיל בישראל חודש המודעות לשבץ מוחי. שבץ מוחי הוא גורם התמותה השלישי בארץ אחרי מחלות לב וסרטן. מדי שנה נרשמים בישראל כ-15 אלף מקרי אישפוז של נפגעי שבץ מוחי. כ-5,000 מהחולים נפטרים ושליש נוסף סובל מנכות קשה, מה שהופך את המחלה לגורם המרכזי לנכויות. לצד שיתוק חלקי או מלא באחד מצידי הגוף, מי שלקה בשבץ מוחי עלול לסבול מפגיעות קוגנטיביות (אבדן יכולת הדיבור, הקריאה או הכתיבה), שינויי התנהגות, כאבים, בעיות בליעה ועוד.

 

למרות הנתונים: בחלק מבתיה"ח אין תרופות מתאימות

 

לדברי פנינה רוזנצוויג, מנכ"לית עמותת נאמן לנפגעי אירוע מוחי "אם חלילה אדם נפגע מהתקף לב ומגיע לבית חולים לטיפול נמרץ, הסיכוי להציל אותו גדול. אבל אם אותו אדם, כעבור חודשיים יגיע עם שבץ מוחי, קיימת סבירות גבוהה שלא יידעו לזהות אותו, או שבמיון לא יהיה רופא נוירולוג שיכול לאבחן את מצבו, או שיאשפזו אותו להשגחה במחלקה הפנימית ובבוקר הוא כבר יקום כשהוא נכה".

 

בעוד שבכל בית חולים ישנן תרופות לפתיחת חסימה בעורקי הלב, לא בכל בית חולים ישנה התרופה בשם t-PA, תרופה שממיסה את קריש הדם במוח, שנוצר במהלך השבץ. "אנחנו בעמותת נאמן ממליצים לנפגעים להגיע לבתי חולים במרכז הארץ. יש חלק גדול מבתי החולים בפריפריה שאינם מחזיקים את התרופה", אומרת רוזנצוויג. לדברי ד"ר טנא "הטיפול ב- t-PA ניתן תוך כדי אישפוז והוא באחריות של כל אחד מבתי החולים. אנחנו מנסים דרך משרד הבריאות לפעול לכך שהטיפול יהיה זמין בכל בית חולים".

 

כדי למנוע הזנחה של נפגעי השבץ וטיפול לא הולם או מאוחר פועלים עמותת "נאמן" ואיגוד הנוירולוגים כדי להקים יחידות מיוחדות לטיפול בנפגעי שבץ, בדומה ליחידות לטיפול נמרץ לב. לדברי ד"ר טנא "באירופה מחצית מהנפגעים מאושפזים ביחידות שבץ ייעודיות. בארץ רק 5% מהחולים מאושפזים ביחידות כאלו. משרד הבריאות עובד על תוכניות להקים יחידות כאלו בישראל".

 

המאבק העיקרי בחודש המודעות הוא על שבירת השתיקה סביב השבץ המוחי. "זו לא מחלה סקסית וחושבים שזו רק מחלה של קשישים", אומרת רוזנצוויג. בניגוד לסטיגמה מצא מחקר של ד"ר טנא ופרופ' בורנשטיין מנהל היחידה לשבץ מוחי באיכילוב, שלפחות רבע מנפגעי השבץ הם מתחת לגיל 60. "זו מחלה שיש סביבה הרבה שתיקה", אומרת רוזנצוויג, "הנכות מפחידה אותנו יותר ממוות. החולים נפגעים בתקשורת, בכתיבה, בקריאה בדיבור. הם מגמגמים וסובלים מפגיעות קוגנטיביות. קשה לנו לצאת לתקשורת. הנכות מפחידה ולא מצטלמת יפה והציבור, כנראה, חושש לשמוע על כך". זו הסיבה, לדעת רוזנצוויג, שתקציבים מעטים, גם בסל התרופות מגיעים לתרופות שנועדו לטפל בשבץ.

 

כך תזהו אירוע מוחי

 

אתר האינטרנט של עמותת נאמן מציג את הסימנים המקדימים לאירוע מוחי:
  • חולשה או חוסר תחושה פתאומי בפנים, ביד או ברגל.
  • בלבול או קושי פתאומי בדיבור או בהבנתו.
  • טשטוש ראייה פתאומי באחת מהעיניים או בשתיהן.
  • סחרחורות, קושי פתאומי בהליכה, איבוד שיווי משקל או קואורדינציה.
  • כאב ראש חמור, ללא סיבה ידועה.
  • הפרעות פתאומיות בתחושה בפנים, ביד או ברגל.

 

הופעה של אחד הסימנים הללו מחייבת פנייה למד"א או לבית החולים, כאשר יעילות הטיפול בשבץ מותנית להגיעה לבית החולים תוך 3-4 שעות.

 

מבחן יעיל נוסף לזיהוי שבץ אצל אדם אחר כולל שלוש פעולות פשוטות:

  • בקשו מאותו אדם לחייך
  • בקשו ממנו להרים את שתי זרועותיו/זרועותיה
  • בקשו מאותו אדם לומר משפט פשוט.

 

קושי בביצוע אחת המטלות הללו מעלה חשד לשבץ ויש לתאר את הממצאים הללו בפנייה למד"א או לבית החולים.

 

אמנה למניעת שבץ מוחי

 

בימים אלו מושקת אמנה חדשה למניעת שבץ מוחי בישראל באתר "סטרוק". האמנה תוגש לכנסת ולמקבלי ההחלטות בתחום הבריאות, במהלך מסע הסברה להגברת המודעות למניעת שבץ במהלך החודשים נובמבר דצמבר. הציבור יקרא להיכנס לאתר, הכולל מחשבון ייחודי המאפשר לכל אדם להעריך את רמת הסיכון בו הוא מצוי ללקות בשבץ מוחי, ומציע אפשרות להפנות שאלות בנושא לרופא דרך האתר, ויקרא לחתום על האמנה דרך האתר.

 

האמנה למניעת שבץ מוחי בישראל נוסחה על בסיס ההחלטות שהתקבלו בוועידה כלל-אירופית של נציגי עמותות חולים, נציגי איגודי רופאים ואיגודים אחרים העוסקים במניעה וטיפול בשבץ מוחי וביתר לחץ דם. את ישראל, ייצג בוועידה פרופ' נתן בורנשטיין, מנהל המח' הנוירולוגית מרכז רפואי סוראסרקי – איכילוב, ת"א, מזכיר האיגוד הנוירולוגי, וחבר המועצה למניעת מחלות לב וכלי-דם של משרד הבריאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שבץ מוחי. 5,000 איש בשנה סובלים מנכות קשה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים