נתניהו פותח את הקמפיין להנהגת הליכוד
מי שהיה ראש ממשלה ושר אוצר פותח הערב רשמית את המירוץ שלו לראשות הליכוד תחת הססמה "נתניהו מנהיג הליכוד האמיתי". נתניהו מוביל קו הסברה חיובי ומסרב לתקוף את שאול מופז וסילבן שלום התוקפים את דרכו הכלכלית. "אל תספידו את הליכוד, כולם ראויים להנהיג לצדי", אמר. סילבן שלום מציע לערוך עימות בין המועמדים להנהגת הליכוד באחד מערוצי הטלוויזיה
המרוץ לראשות הליכוד מתלהט: שר האוצר לשעבר, בנימין נתניהו, פותח הערב (יום א') רשמית את מטה הבחירות שלו ב"בית אירופה" תל-אביב, בהשתתפות כמה מאות פעילים וראשי המטה שלו מרחבי הארץ. גם דוד לוי ומיכאל רצון הגיעו לתמוך ולעודד. ססמת הבחירות שתלווה אותו היא "נתניהו מנהיג הליכוד האמיתי". אחת המטרות של נתניהו היא להתמקד באוכלוסיה הרוסית, שתומכת בעיקר בשרון. נתניהו מזהה בעיה במגזר הזה ומתכוון לטפל בו.
"אל תספידו את הליכוד", אמר נתניהו לתומכיו. "הוא חי וקיים והוא יעלה. הוא ימשיך לעלות, כי הליכוד הוא לא רק בית חם, אלא דרך. בוחרי הליכוד יחזרו, כי הם מאמינים בדרך שלנו. אמצו את הדיבר ה-11, ליכודניק לא תוקף ליכודניק. אל תתקפו את שאר המועמדים. כולם מועמדים ראויים להנהיג לצדי את המדינה".
נתניהו גם התייחס לראשונה לרשימתו המתגבשת של שרון ואמר כי "שרון לקח את פרס ורמון, בלי להגיד מה הכוונות שלהם, והם מסתירים את הכוונות שלהם, אבל הם יילכו לעוד נסיגות חד-צדדיות. רשימת שרון הופכת עצמה למפלגת עבודה ב', המתגבשת בראשות שרון. אנחנו נלך להסכמי שלום עם הפלסטינים, בהתבסס על עקרון ההדדיות. נדרוש מהם דברים. יתנו - יקבלו, לא יתנו, לא - יקבלו. לכן, המנדטים שהלכו לאיבוד בשבוע האחרון לרשימת שרון יחזרו הביתה לליכוד ובגדול, על בסיס העובדה שהם לא תומכים במדיניות שרון".
מוקדם יותר הערב, הטיל שר החוץ, סילבן שלום, פצצה כאשר הציע לערוך עימות ישיר בין המועמדים להנהגת הליכוד, שיתקיים באחד מערוצי הטלוויזיה. לדברי שלום, "כך יוכלו מתפקדי הליכוד להבחין באופן ישיר, ללא מחיצות מסננות, בהצעות ובהתחייבויות של המתמודדים, בהקדם האפשרי".
בפתח פגישתו עם הפעילים, נראה נתניהו מעודד מאוד. בשיחות סגורות הוא הציג נתוני סקר פנימי שנערך עבורו בסוף השבוע ולפיו הוא מוביל בהתמודדות על ראשות הליכוד עם 42% מול 14% לסילבן שלום, 11% לשאול מופז ו-5% לעוזי לנדאו. כמו כן מראה הסקר כי 33% מתומכיו של ראש הממשלה בליכוד מתכוונים להצביע עבור נתניהו וכי 65-70% ממתפקדי הליכוד החיים בעיירות הפיתוח יצביעו גם כן עבורו. על-פי הסקר, 20% מהמתפקדים לא החליטו אם לבוא להצביע.
נתניהו אופטימי ובשיחות עם מקורבים אומר שמיד לאחר שיבחר, ייפתח הקרב האמיתי על הבחירות הכלליות, כאשר המטרה היא להחזיר לליכוד חלק גדול מ-20 המנדטים שעברו למפלגתו של שרון. נתניהו לא מזלזל בנושא החברתי, אך עדיין משוכנע שהמאבק יהיה על הנושא המדיני, נושא שבו שרון שומר על עמימות.
נתניהו מאשים את שרון כי "הוא מתכוון להמשיך במהלכים חד-צדדיים למרות שהוא טוען בפומבי שלא". מנגד, נתניהו מנסה לקרוץ גם למרכז המפה ומשוכנע בשיחות עם מקורביו שמשה פייגלין, הסמן הימני-קיצוני של הליכוד, לא ייבחר לרשימת הליכוד לכנסת.
שר האוצר לשעבר מוביל בימים האחרונים קו מתון במאבק על ראשות הליכוד, כאשר הוא מסרב לתקוף את יריביו - סילבן שלום ושאול מופז - שתוקפים אותו ואת מדיניותו הכלכלית ומציגים את עצמם כ"מועמדים החברתיים". הקמפיין שמוביל נתניהו בימים אלו הוא קמפיין פוזיטיבי, שנועד להבליט את הישגי כהונותו כשר האוצר וכן את יתרונות מדיניותו בתחום המדיני.
כבר שבועות ארוכים שנתניהו נמצא בתוך הקמפיין הזה. למעשה הוא החל אותו מיד לאחר התפטרותו מתפקידו כשר האוצר בממשלתו של אריאל שרון, זמן קצר לפני תחילת תוכנית ההתנתקות. נתניהו תקף בחריפות את הנסיגה מעזה ואת האופן שבה היא נעשתה. הוא הזהיר שהנסיגה הזו תוביל להתגברות הטרור וליצירת מדינת "חמאסטן" שממנה יתקפו מחבלים את ישראל.
בינתיים, נתניהו מוביל בסקרים
לפי שעה הסקרים מנבאים ניצחון לנתניהו אולם הקרב על ראשות הליכוד רק בתחילתו. שר הביטחון מופז נפרד ממשרד הייעוץ האסטרטגי של מוטי מורל ורונן צור ושכר את שירותי משרד האסטרטגיה "ספין". זה המשרד שניהל את הקמפיין של מועצת יש"ע לפני ההתנתקות.
על-פי סקר מכון "דחף" שפורסם בסוף השבוע ב"ידיעות אחרונות", בנימין נתניהו מוביל עם 39%, אחריו שאול מופז עם 19%, סילבן שלום - 12%, עוזי לנדאו - 9%, משה פייגלין - 9% וישראל כץ הרחק מאחור עם 1%.
אם אכן אף אחד מהמועמדים לא יזכה ב-40% מהקולות ולסיבוב השני יעלו נתניהו ומופז, מצטמצם המפר ל-52% עבור נתניהו מול 36% למופז. אם המתמודדים יהיו נתניהו ולנדאו, עולה ביבי ל-53%, לעומת 34% ללנדאו. ואם לסיבוב השני יעלו נתניהו ושלום, נתניהו יקבל 58% ושלום - 31%.
על-פי אותו סקר, מפלגתו של שרון מקבלת 33 מנדטים. אחריה מפלגת העבודה עם 26 מנדטים, ואילו הליכוד בראשות נתניהו מתכווץ ל-13 מנדטים. הנחת היסוד בליכוד היא שלאחר שייבחר יושב ראש למפלגה, לכל המאוחר ב- 26 בדצמבר, תתחיל להשתנות התמונה בסקרי דעת הקהל, והליכוד יתחיל לעלות.