בוש: "הוריתי אישית לצותת לאזרחים"
הנשיא האמריקני הודה בנאומו כי לפחות 30 פעמים הורה לסוכנות לביטחון לאומי לצותת לאזרחים. "אני צריך להגן על האזרחים, זה מה שאעשה כל עוד אני נשיא", הבהיר. בוש תקף גם את הסנאט, שדחה את הארכת "חוק הפטריוטיות"
נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, הודה היום (שבת) בנאומו השבועי בכך שנתן לסוכנות לביטחון לאומי (NSA) אישור לצותת לשיחות טלפון ולהודעות דואר אלקטרוני של אזרחים, בעקבות פיגועי 11 בספטמבר.
בוש, שמדי שבת מקליט נאום רדיופוני, בחר הפעם להופיע בשידור חי מחדר רוזוולט בבית הלבן. בנאומו הוא תקף את הסנאט, שדחה את הארכת תוקף "חוק הפטריוטיות", וטען כי "זה חוסר אחריות". החוק עבר לאחר פיגועי 11 בספטמבר, באווירה ציבורית שתמכה במתן סמכויות נרחבות לממשלה, נוכח הידיעות על תאי טרור רדומים של אל קאעידה שהוקמו בארה"ב. החוק מאפשר לסוכנויות הביטחון לבצע מעקבים וציתותים לטלפונים, וקריאת דוא"ל על-פי החלטה מבצעית שרירותית בלא כל פיקוח של בית המשפט.
הנשיא סיפר בנאומו שהורה לבצע יותר מ-30 ציתותים, לדבריו על-מנת למנוע פיגועים נוספים. הוא גם תקף את המקורות שחשפו את הדבר, ואמר כי "זו תוכנית בעלת סיווג מאוד גבוה והיא קריטית לביטחוננו הלאומי".
לדברי בוש, "ההרשאה הזו היא מכשיר חיוני במלחמה נגד המחבלים. היא קריטית להצלת חיי אמריקנים. הציבור האמריקני מצפה ממני לעשות ככל יכולתי, על-פי החוקים שלנו והחוקה, כדי להגן עליהם ועל הזכויות האזרחיות שלהם. זה בדיוק מה שאמשיך לעשות, כל עוד אהיה נשיא ארה"ב".
בנאומו הבהיר בוש שהוא הורה לצותת רק לשיחות בינלאומיות, בהן לקחו חלק אזרחי ארה"ב להם קשר ישיר לאל-קאעידה או לארגוני טרור נוספים. בוש הבהיר שהתוכנית עצמה עוברת בחינה מדי 45 יום ושמנהיגי הקונגרס תודרכו בהתאם. "אני מתכוון להמשיך בזה כל עוד האומה נמצאת תחת איום מתמשך מאל-קאעידה", הבהיר.
הקונגרס דורש הסברים, הסנאט מציב מחסומים
בעקבות חשיפת הפרשה ב"ניו יורק טיימס" ביום שישי האחרון, החלה להישמע בקונגרס דרישה מהנשיא להסביר מדוע הוא משתמש בסוכנות, שתפקידה לצותת ברחבי העולם, כדי לבצע ציתותים בתוך ארה"ב.
ביום שישי בערב דחה הסנאט האמריקני את הארכת "חוק הפטריוטיות", שתוקפו יפוג בסוף החודש. זהו חוק שנחקק בעקבות פיגועי 11 בספטמבר 2001, כדי לשפר את היכולת של ה-FBI והסוכנויות האחרות לחשוף תאי טרור בתוך ארה"ב ולסכל פיגועים נוספים.
מתנגדי החוק טוענים שהוא מאפשר ל"אח הגדול" לרמוס ברגל גסה את הזכויות האזרחיות. מנהיגי הרפובליקנים, המהווים רוב בסנאט, פועלים להשגת פשרה על סעיפי החוק, כדי שניתן יהיה להעבירו לפני ה-31 בדצמבר.
סנאטורים דמוקרטים, המתנגדים לחוק, מנהלים "פיליבאסטר" כדי לעכב את ההצבעה. משמעות הדבר היא כי הם מעלים שורה ארוכה של נואמים, שלפי חוקי הסנאט יכולים לנאום במשך שעות, ואף ימים, כל עוד הם מצייתים לחוקים מסויימים. רק רוב של 60 סנאטורים יאפשר לגשת להצבעה מייד, ולדלג על שלב הנאומים והעיכובים.