שתף קטע נבחר

 

דו"ח המבקר: חגיגת הבנייה הלא חוקית

חריגות בנייה? בנייה בלתי חוקית? בכמה יישובים בארץ, מסתבר, זו ממש דרך חיים. קחו את בית שמש למשל, שבה ראש העירייה ועוד 5 מחברי המועצה ביצעו עבירות בנייה, מבלי שאיש כמובן יפקח עליהם. ומה לגבי הקמת גני אירועים ומיזמים עסקיים בשטחים חקלאיים ו"ריאות ירוקות"? אף אחד לא ממש אוכף. דו"ח המבקר חושף תמונה עגומה ברשויות המקומיות

ועדות התיכנון והבנייה במספר רשויות בארץ עקפו את החוק והעלימו עין מחריגות ומעבירות ברורות: כך קובע מבקר המדינה, השופט מיכה לינדנשטראוס, בדו"ח מיוחד העוסק ברשויות המקומיות שהותר לפרסום אחרי הצהריים (יום ד'). חלק מהממצאים, העוסקים ביישובים תל מונד ובית שמש, הועברו לבדיקת היועץ המשפטי לממשלה בשל חשש לפלילים. המבקר עצמו הגדיר היום את הדו"ח "קשה", בעת שהגיש אותו ליו"ר הכנסת.

 

עוד בדו"ח המבקר:

 

הדו"ח בדק ועדות תיכנון ובנייה בשש רשויות: תל אביב, ראשון לציון, חוף השרון, בית שמש, זמורה ועמק חפר. הממצאים הצביעו על כך שהוועדות "אימצו דרכים שונות כדי לעקוף את הליכי התיכנון והבנייה שנקבעו בדין לעתים אף נהגו לקבל החלטות הסותרות את מדיניות התיכנון הכוללת והחלטות הוועדות המחוזיות".

 

אותן ועדות העלימו למשל עין מהקמתם של גני אירועים ומיזמים עסקיים בשטחים פתוחים וחקלאיים, תוך פגיעה חמורה בחוק, וכן אישרו שימושים חורגים גם כשהיה בשימוש החורג בכדי לשנות את אופן הסביבה. "מדובר למעשה בפגיעה בריאות הירוקות של הציבור כולו", קובע המבקר. ומה עשו הרשויות המקומיות? שום דבר בדרך כלל, קובע המבקר, המותח ביקורת חריפה על חוסר האכיפה בנושא הנובע מלחצים שונים וכן ממניעים כלכליים של הרשות.

 

את הדוגמאות מכירים כולם מקניות סוף השבוע, והן מגיעות בעיקר מאזור השרון: אזור המסחר הגדול של קיבוץ שפיים למשל, חורג ואף סותר תוכניות בנייה תקפות. כך גם בקיבוץ געש הסמוך, בקיבוץ תל-יצחק ובמושבים בצרה ותל יהושע.

 

ולא רק זאת: בעיריות ראשון לציון ובית שמש אף קבע המבקר כי ישנם ממצאים להעלמת עין מבנייה בלתי חוקית של נבחרי ציבור ונושאי משרה - "העלמת עין הגובלת  בפגיעה בטוהר המידות". ולא סתם נבחרי ציבור: בבית שמש, למשל, התגלה כי ראש העירייה דניאל וקנין עצמו חוטא בבנייה בלתי חוקית - כמובן מבלי שהוועדה המקומית טיפלה בנושא. עבירות בנייה היו גם לחמישה מחברי המועצה הקודמת והנוכחית: דוד בן חמו, הרב גולן שליט, צבי ווליצקי, שלום מנורה ויהודה מדיזדה.

 

רוצים דוגמא? חבר המועצה שלום מנורה בנה ללא היתר בשטח של 90 מ"ר בביתו. בדצמבר 1999 הועברה הוראה מלשכת ראש העירייה למדור הפיקוח על הבנייה: "לא למסור חומר לכתב אישום". ואכן, לא רק שלא הוגש כתב אישום - לא נעשתה כל פעולת אכיפה נגד מנורה. כיף להיות במועצה.

 

ועוד מתוך הדו"ח:

 

  • מה עם חסרי הבית? ממצאים קשים על טיפול הרשויות באוכלוסיות נזקקות ובעיקר בתופעת ההומלסים. אין תוכניות טיפול מסודרות, אין מסגרות שיקומיות רציניות. בשנת 2004, אגב, הוערך מספר ההומלסים בישראל בכ-4,000 נפש. אבל לא רק הם: גם בטיפול במה שמוגדר "אוכלוסיות בסיכון" כמו נפגעי סמים או נוער במצוקה נמצאו ליקויים רבים. בדיקה שנעשתה בתחום בכפר קאסם הניבה מסקנות קשות במיוחד
  • איך קפצה הארנונה? גביית ארנונה והיטלים שרירותית, ולעתים לא ממש חוקית. המבקר קובע למשל כי ברשויות שונות נמצאו חוקי עזר עירוניים שונים שאיפשרו לעתים לגבות אגרות בניגוד למדיניות השלטון המרכזי.
  • עמותות חסרות פיקוח: רשויות מקומיות הנעזרות בעמותות ועוקפות סדרי מינהל תקין שוב ושוב. בעקבות הביקורת מינה מנכ"ל משרד הפנים באוקטובר השנה ועדה לבדיקת תאגידים עירוניים ובהם עמותות.

 

יו"ר מרכז השלטון המקומי, עדי אלדר, קרא בעקבות פרסום הדו"ח לרשויות המקומיות לתקן את הליקויים שהועלו, כל אחת בתחומה. אלדר הודיע כי מרכז

השלטון המקומי ידבוק במדיניותו שלא לגַבות ראשי רשויות אשר יפעלו שלא על פי החוק וכללי המינהל התקין.

 

מעיריית בית שמש נמסר כי "העירייה באמצעות הפיקוח העירוני על הבנייה, עושה את המירב לאיתור חריגות בנייה, ללא כל קשר לזהות התושב, למשרתו או למעמדו הציבורי". דובר העירייה מסר, כי "אכן, בחצר ביתו של ראש העיר יש חנייה מקורה. משנתגלתה התקלה, רא העיר פעל במהירות המירבית לתיקון הנדרש והגיש תוכנית לבנייה. תוך חודש ימים ניתן היתר בנייה לראש העיר. על כן, לראש העיר אין כל חריגות בנייה והוא אוחז היתר בנייה כדין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
הדו"ח
צילום: גבי מנשה
צילום: אלעד גרשגורן
המבקר. דו"ח קשה
צילום: אלעד גרשגורן
צילום: דוד הכהן
בית שמש. חגיגות בנייה במועצה
צילום: דוד הכהן
מומלצים