2005 בכלכלה העולמית: הכל קרה בגדול
מיזוגים ורכישות בהיקף נרחב, מלחמות רכש, ספקולציות ושמועות, וגם פיטורים המוניים, משפטים ועונשי מאסר. כזו היתה השנה שחלפה בעולם העסקים הגלובלי
ב-2005 הכל קרה בגדול. חברות גדולות פשטו רגל, אחרות ביצעו רה-ארגון והכריזו על פיטורים המוניים, בארה"ב בלבד התבצעו מיזוגים ורכישות בהיקף של יותר מטריליון דולר, ומנהלים בכירים עמדו למשפט ואף נדונו לעונשי מאסר בשל חלקם בשערוריות הונאה ו"חשבונאות יצירתית".
השנה נפתחה בעסקת ענק: בסוף ינואר הודיעה פרוקטר & גמבל כי היא רוכשת את ג'ילט תמורת 57 מיליארד דולר.
המיזוגים והרכישות השנה יצרו מספר חברות ענק: ביפן רכשה מפעילת 7-11, סבן אנד איי, את רשת מילניום תמורת 1.1 מיליארד דולר, ויצרה את הקמעונאית הגדולה באסיה. הבנק היפני מיצובישי רכש את בנק UFG תמורת 30 מיליארד דולר, ויצר את קבוצת הבנקאות הגדולה בעולם, עם נכסים בשווי של 1.68 טריליון דולר.
בינואר הודיעה חברת התקשורת SBC כי היא רוכשת את AT&T תמורת 16 מיליארד דולר, ופתחה שנה סוערת של מיזוגים בשוק התקשורת העולמי.
בין השאר, רכשה חברת הטלקום הספרדית טלפוניקה את מפעילת הסלולר הבריטית O2 תמורת 32 מיליארד דולר; וריזון רכשה את MCI (לשעבר וורלדקום) תמורת 8.5 מיליארד דולר; פראנס טלקום רכשה את אמנה הספרדית תמורת 7.7 מיליארד דולר; ו-וודאפון רכשה את חברת הסלולר הטורקית טלסים הטורקית תמורת 4.55 מיליארד דולר.
גם על מגזרי הבנקאות, האשראי והאנרגיה עברה שנה סוערת במיוחד. פרט לעסקת הענק ביפן, רכש בנק אוף אמריקה את ענקית כרטיסי האשראי MBNA תמורת 35 מיליארד דולר. בנק ABN אמרו ההולנדי רכש את השליטה בבנק אנטונוונטה בסכום כולל של כ-3.86 מיליארד, בעסקה שעמדה במרכזה של שערורייה באיטליה שבעקבותיה נאלץ נגיד הבנק המרכזי לפרוש מתפקידו. ובנקים מערביים רכשו חלקים בבנקים סיניים.
בתחום האנרגיה רכשה שברון את יונוקל תמורת 17.1 מיליארד דולר, לאחר "מלחמת רכש" עם החברה הסינית CNOOC, שבסוף הסירה את הצעתה העדיפה בעקבות לחצים פוליטיים כבדים. בסופו של דבר הצליחה סין לרכוש חברת נפט קנדית, פטרוקזחסטן, תמורת 4.2 מיליארד דולר.
פרט לכך, רכשה השנה חברת האנרגיה השלישית בגודלה בארה"ב, קונקופיליפס, את בורלינגטון ריסורסס, שחקנית מרכזית בתחום הגז הטבעי, תמורת 35.6 מיליארד דולר. חברת החשמל הגדולה בגרמניה, E.ON, רכשה את חברת החשמל והגז החמישית בגודלה בבריטניה, סקוטיש פאואר, תמורת 21 מיליארד דולר. ומונופול הגז הרוסי גזפרום רכש את סיבנפט של אברמוביץ תמורת 13 מיליארד דולר.
עסקאות מרכזיות נוספות:
• גוגל רכשה 5% מ-AOL תמורת כמיליארד דולר (והביסה את מיקרוסופט)
• פדרייטד (בעלי מייסיס בלומיגדיילס) רכשה את מתחרתה מיי תמורת 11 מיליארד דולר.
• פארמאונט רכשה את דרימוורקס של שפילברג תמורת 1.6 מיליארד דולר.
• eBay רכשה את סקייפ תמורת 4.1 מיליארד דולר.
• פורד מכרה את הרץ תמורת 5.6 מיליארד דולר
• אדידס רכשה את ריבוק תמורת 3.8 מיליארד דולר
• קבוצת KKR, הכוללת את החברות קוהלברג קראוויס רוברטס ושות', ביין קפיטל ו-וורנדו ריאלטי, רכשה את כל עסקי יצרנית הצעצועים טויס אר אס תמורת 5.7 מיליארד דולר
פשיטות רגל ופיטורים המוניים
השנה היתה שנה קשה בתעשיות התעופה והרכב. שתי חברות תעופה
אמריקניות גדולות, דלתה ונורת'ווסט, פשטו רגל, ואליהן הצטרפה גם ענקית חלפי הרכב דלפי. קריסתה של דלפי פגעה קשות ביצרניות הרכב האמריקניות הגדולות, שנפגעו גם מהתחרות העזה והעלויות הגבוהות. את עיקר הפגיעה ספגה ג'נרל מוטורס, ויש הסוברים כי גם היא תיאלץ בסופו של דבר לפשוט רגל, אם כי החברה מכחישה את הדבר בכל תוקף.
המיזוגים, הרה-ארגון ופשיטות הרגל הביאו גם לגלי פיטורים המוניים. ג'נרל מוטורס הודיעה על פיטורים של 30 אלף עובדים וסגירת 9 מפעילים בארה"ב, ופורד הודיעה כי היא מתכוונת לפטר כ-30,000 עובדים. גם מרצדס הודיעה השנה על פיטורים של 8,000 עובדים, ופולקסוואגן מסרה כי תקטין את כוח האדם שלה ב-10,000 עובדים. דלתה הודיעה על פיטורים של 9,000 עובדים.
פרט להן הודיעו השנה חברות נוספות על פיטורים בהיקף רחב. SBC ו-AT&T הודיעו על פיטורים של כ-25 אלף עובדים בעקבות המיזוג. חברת התרופות מרק, שנפגעה מפרשת הואיוקס, הודיעה על פיטורים של 7,000 עובדים. דוייטשה טלקום מסרה כי תפטר 32,000 עובדים, וקודאק תפטר עוד 10,000 עובדים.
גם סוני הודיעה על ארגון מחדש ופיטורים של 10,000 עובדים, וסאניו מסרה כי תפטר כ-14,000 עובדים. HP הודיעה השנה כי תפטר 14,500 עובדים, וסימנס תפטר יותר מ-7,000 עובדים.
בכירים נשלחו למאסר
שערוריות הענק שפקדו את עולם העסקים בשנים האחרונות הגיעו השנה לבתי המשפט, ואף לבתי הכלא. בין השאר נשלח מנכ"ל וורלדקום לשעבר, ברנרד אברס, ל-25 שנות מאסר, לאחר שנמצא אשם בהונאת משקיעים. וורלדקום התמוטטה באמצע 2002 לאחר שנחשף כי ניפחה את ספרי החשבונות שלה במיליארדי דולרים.
מנכ"ל טייקו לשעבר דניס קוזלובסקי נמצא אשם בהונאה ונדון ל-8 עד 25 שנות מאסר וקנס בסך 70 מיליון דולר. מנכ"ל ענקית התעשייה הואשם בגניבת כספי חברה בהיקף של כ-600 מיליון דולר.
טייקון התקשורת וחבר בית הלורדים של בריטניה, קונרד בלאק, שעמד בעבר בראש תאגיד העיתונות הולינג'ר בקנדה, הואשם בגניבה של יותר מ-80 מיליון דולר מהחברה. בלאק, כמובן, טוען כי הוא חף מפשע.
אנרון: משפטם של מייסד אנרון קנת' ליי והמנכ"ל לשעבר ג'פרי סקילינג אמור להיפתח בחודש הבא. השבוע הסכים סמנכ"ל החשבונאות של החברה להודות באשמה ולהעיד נגדם בתמורה לעונש מאסר מופחת. ענקית האנרגיה קרסה בסוף 2001 בעקבות שערורייה חשבונאית בהיקף של מיליארדי דולרים.
גורו הטיפוח הביתי מרתה סטיוארט ריצתה השנה חמישה חודשי מאסר בגין תרמית לגבי מכירת מניות. סטיוארט השתחררה מהכלא באוקטובר, והספיקה כבר להופיע בגרסה משלה ל"המתמחה" של דונלד טראמפ, להקים ערוץ רדיו ולהרחיב את המותג שנושא את שמה גם לתחום הנדל"ן.
חברת התרופות מרק, שמשכך הכאבים הפופולרי שלה ואיוקס הוסר מהמדפים בעקבות הגילוי כי הוא מעלה את הסיכון להתקפי לב ושבץ, הפסידה השנה בתביעה אחת של משתמשי ואיוקס, זכתה בשנייה. התביעה הפדרלית הראשונה בנושא הסתיימה במבוי סתום, וייערך משפט חוזר.
העסקאות שלא התרחשו
הבורסה של לונדון עמדה השנה במרכזה של מלחמת רכש בין מפעילת הבורסה בפרנקפורט דוייטשה בורסה והבורסה הפאן-אירופית אירונקסט. הפרשה הלכה והתחממה, בדוייטשה בורסה התגלעו מחלוקות פנימיות בעניין ומנכ"ל הבורסה התפטר מתפקידו, ובסוף הסתיים העניין בלא כלום.
לקראת סוף השנה הגיש גם בנק ההשקעות הגדול באוסטרליה הצעה לרכוש את הבורסה של לונדון, אך זו דחתה אותה כ"מגוחכת". וכעת דוייטשה בורסה ואירונקסט מדברות ביניהן על שיתוף פעולה, אולי אפילו מיזוג.
עוד עסקה שלא התרחשה אך גרמה לסערה רבתי היתה השמועה על רכישת דנונה הצרפתית על ידי פפסיקו האמריקנית. השמועה, שתפסה לה כנפיים למרות הכחשות מצידן של פפסיקו ודנונה, הובילה לגל של פרוטקציוניזם בפוליטיקה הצרפתית, ששיאו בתוכנית חקיקה שהציגה הממשלה להגנה על מגזרים אסטרטגיים מפני השתלטות.