שתף קטע נבחר

אחרי שהוער מההרדמה: מה בודקים רופאיו של שרון?

שרון נושם בכוחות עצמו. מה זה אומר? "גם צמח נושם לבד וזה לא מעיד על כלום", אומר נוירוכירורג בכיר מ"שיבא". ואולם כדי לבדוק את מידת הפגיעה במוחו של שרון, יעבור ראש הממשלה בדיקה שאמורה להימשך כ-5-7 דקות במהלכן ייבדקו רפלקסים הקשורים לתגובה העצבית, לגזע המוח ולבליעה. לבסוף יערכו לו הרופאים מבחן קוגניטיבי ויקראו בשמו. לדברי פרופ' מרטין רביי, ראש המחלה הנוירוכירורגית באסף הרופא, "כל התהליך יכול להימשך 3-4 ימים"

הבשורה האופטימית לפיה ראש הממשלה נושם באופן עצמוני, כלומר בכוחות עצמו, היא מעודדת, אבל לא מעידה על מידת הפגיעה בתפקודים הפיזיים והקוגניטיביים שלו, אלא רק על כך שגזע המוח שלו לא נפגע, כך אומר פרופ' מרטין רביי, ראש המחלקה הנוירוכירורגית בבית החולים אסף הרופא. עם זאת, מוסיף נוירוכירורג בכיר מביה"ח "שיבא": "גם צמח נושם לבד וזה לא מעיד על כלום".

 

המאבק על חיי שרון - כל ההיבטים הרפואיים:

 

בדקות שלאחר ההתעוררות מההרדמה, מסביר פרופ' מרטין רביי, אמורים הרופאים לערוך לראש הממשלה עוד סדרה של מבחנים נוירולוגיים שבודקים רפלקסים

שונים: תגובה לכאב, רפלקסים של בליעה, רפלקסים הקשורים לראייה ולבסוף גם רפלקסים קוגניטיביים. כל הבדיקות, או המבחנים האלו, אורכים פרק זמן של 5 עד 7 דקות.

 

  • "מבחן הנשימה": מהדיווח שנמסר לתקשורת עולה ששרון נושם באופן עצמאי, אך עדיין מחובר למכשירים. פרופ' רביי מסביר שהחולה אינו מנותק לחלוטין ממכשיר ההנשמה. "יש נשימה משולבת של מכשיר ונשימה עצמונית, כאשר בהדרגה מעודדים את החולה לנשום לבד".

 

  • "מבחן הכאב": הרופאים צובטים את גופו של החולה ובודקים תגובה. זו יכולה להיות "תגובת התגוננות" - הנעה של האיבר בניסיון להתגונן מהכאב, או תגובה של שרירי הפנים שמעידים שהאדם חש כאב. כל אלה מעידים שהמערכת התחושתית מקושרת אל המוח. אם הרופאים מניחים שעלול להיות שיתוק של צד שמאל (בשל פגיעה בצד ימין של המוח) ייבדק קודם צד זה.

 

  • "תגובת מצמוץ": מניחים צמר גפן על העין ובודקים אם העין מתכווצת והחולה ממצמץ. תגובה של מצמוץ מעידה על קשר בין העין לגזע המוח ויכולה להעיד על מידת הפגיעה בגזע המוח. בנוסף נבדקת תגובתם של האישונים לאור. מדובר במבחן שמעיד על פעילות של גזע המוח ושנערך לראש הממשלה כבר ביום ה', כשהיה בהרדמה, ובו נצפתה תגובת אישונים.

 

  • "מבחן הבליעה": הרופאים מגרים את החך של החולה ובודקים החזר רפלקסים של בליעה. אם המבחן עובר בהצלחה ניתן לתת לחולה לשתות מים, ללא חשש לחנק.

 

  • "מבחן קוגניטיבי": אם כל המבחנים הקודמים עברו בהצלחה ינסו הרופאים לקרוא לראש הממשלה בשמו ויבדקו האם הוא מסתכל או ממקד מבט בניסיון לאתר את מקור קול.

 

אם במהלך המבחנים או בסופם יעלה החשש שראש הממשלה סובל מכאב או שבמקביל יעלה הלחץ התוך גולגלתי שלו בעקבות עלייה בלחץ הדם או בעקבות עלייה בסטרס, הוא יוחזר להרדמה, כאשר מטרת ההרדמה היא להקל על הכאב ולסייע להורדת הלחץ התוך גולגלתי המסכן את החלמת הרקמות במוח.

 

כמה ימים יכול להימשך תהליך כזה של הערה מהרדמה והרדמה חוזרת? "לפי העקרונות הרפואיים שאני מכיר, אני לא חושב שזה צריך לקחת יותר מ-3-4 ימים", מעריך פרופ' רביי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אריאל שרון. ינסו לקרוא בשמו
צילום: איי פי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים