אל תצביעו לגזענות
יניחו כל מנהיגי המפלגות יד על הלב, יביטו בעיני עצמם במראה וישאלו האם מפלגתם היא בעד שוויון בחלוקת המשאבים ללא הבדל דת, גזע והשתייכות אתנית
שביתת ראשי הרשויות הערביות הסתיימה לאחרונה בהעברת 46 מיליון שקלים, דהיינו: שי לחג בשווי ממוצע של כחצי מיליון שקל לכל רשות, אשר יספיק בקושי לתשלום משכורת החודש לעובדי העירייה. אלה סוכריות לחג, אבל למי שלא יודע - חג הקורבן שזה עתה תם, הוא חג של בשר, לא של סוכריות.
כולם כבר יודעים שהרשויות הערביות מופלות לרעה בהקצאות משרד הפנים, את זאת כבר אין צורך להוכיח. אין גם צורך לשכנע עוד כי הפערים הגדולים בין היהודים והערבים הם פצצה מתקתקת, המונחת בין שתי אוכלוסיות היסוד בחברה בישראל. אבל ההבדל המשמעותי הוא בין אלה הטוענים כי כך צריך להיות, לעומת אלה התומכים בשינוי המצב הזה.
בשיחות בארבע עיניים יאמר לכם כל פקיד ממשלה ופוליטיקאי רציניים, שאי-אפשר להמשיך עוד בהפליית הערבים, וכי מצב זה הרה אסון לעצם קיום המדינה. בבחירות הקרובות אין מפלגה שפויה שתצדיק את האפליה המוסדית של 20% מאזרחי המדינה בהקצאת משאבי המדינה על בסיס שיוך אתני, כי כולן רוצות להיראות נורמליוֹת ולשדר נורמליוּת. אבל באורח פרדוכסאלי, יש בין המנהיגים כאלה החושבים שלא משתלם להם להיראות נורמליים בעיני בוחריהם, ולכן מחביאים את המסר הזה, החיוני כל-כך למדינה.
גם כאשר הגדרת המדינה היא דמוקרטיה, קו פרשת האופי שלה עובר בין מדיניות גזענית לבין מדיניות דמוקרטית, ומקרה המבחן לכך הוא שוויון בין יהודים לערבים. יניחו כל מנהיגי המפלגות יד על הלב, יביטו בעיני עצמם במראה וישאלו האם מפלגתם היא בעד שוויון בחלוקת המשאבים ללא הבדל דת, גזע והשתייכות אתנית. אם התשובה היא לא - ברור שהמנהיג בחר בדרך גזענית. אם התשובה היא כן - חובה עליו לומר זאת לבוחריו הפוטנציאליים, ולא בחצי פה, אלא באומץ ובגלוי, דווקא כעת, כאשר מערכת הבחירות מחדדת את המסרים וסדר היום נקבע בה לשנים הבאות.
אולי יש מנהיגים אמיצים וכנים במערכת הפוליטית בישראל, אבל צריך לעזור להם להיות כאלה, ולעודד אותם להציב את השוויון בין יהודים לערבים במרכז מצע הבחירות והשיח הציבורי - כבחירה בדמוקרטיה. כל בוחר ובוחרת שמבינים כי שוויון בין יהודים לערבים הכרחי לקיום המדינה, צריכים לוודא כי הסעיפים המרכזיים שלהלן נמצאים במצע המפלגה בה הם שוקלים להצביע:
- "ממשלה בהשתתפותנו תהיה מחויבת לשוויון בין האזרחים היהודים והערבים בישראל, ותדאג להקים מנגנון מיוחד לשם הנהגת דפוסי הקצאה שוויוניים בכל משרדי הממשלה".
- "ממשלה בהשתתפותנו תדאג לתת סיוע מיוחד לרשויות המקומיות בשיקום התשתיות ביישובים הערביים - מערכת המים, החשמל, הניקוז והביוב, דרכים פנימיות בטוחות לילדים ועוד".
- "ממשלה בהשתתפותנו תדאג בתוך הקדנציה הקרובה לשתף את הרשויות הערביות במינהלות של אזורי התעשיה המרחביים, כך שתוכלנה גם הן להינות ממסי הארנונה".
- "ממשלה בהשתתפותנו תסגור את הפער בנגישות האוכלוסייה הערבית לכל שירותי הממשלה, כגון ביטוח לאומי, לשכות משרד הפנים וכדומה, לעומת האוכלוסייה היהודית".
- "תקציב החינוך לתלמיד ערבי הוא רק 85% מזה שמקבל ילד יהודי. ממשלה בהשתתפותנו תשווה בין תשתיות החינוך בבתי-הספר הערביים והיהודיים. שעות התקן יושוו, והמחסור ב- 1,800 כיתות לימוד בבתי-הספר הערביים ימולא בתוך ארבע שנים".
על כל הבוחרים לבדוק היטב את מנהיגי המפלגות להן הם שוקלים להצביע, ולתבוע מהם להתחייב לסעיפי מצע אלה לכל הפחות. זאת, כדי להגן על עצמם מפני סחף גזעני ולהבטיח כי פני המפלגה שלהם לדמוקרטיה. על המפלגות מצדן להתחייב לבצע השוואה אפקטיבית בחלוקת המשאבים בין יהודים לערבים כבר בקדנציה הבאה - ולא רק לחלק סוכריות לחג, כפי שנעשה כעת.
שלום (שולי) דיכטר, מנכ"ל-שותף של עמותת "סיכוי" לקידום שוויון אזרחי