באשלט נבחרה לנשיאות צ'ילה ועשתה היסטוריה
מגמת הנטייה שמאלה במדינות אמריקה הלטינית לא פסחה על צ'ילה: המועמדת הסוציליאסטית לנשיאות, מישל באשלט, גברה בבחירות על יריבה המיליארדר. אז מיהי האישה הראשונה שתכהן כנשיאה במדינה השמרנית? אם חד הורית המטילה ספק בדת
צ'ילה עשתה היסטוריה היום (ב') כשבחרה, כצפוי, במישל באשלט לאישה הראשונה שתכהן כנשיאה במדינה הדרום אמריקנית. באשלט היא גם האישה השניה בהיסטוריה שנבחרת לראשות מדינה באמריקה הלטינית.
לאחר ספירת כ-90 אחוז מקולות המצביעים בסיבוב השני בבחירות מסתמן ש-53.5 אחוזים מהמצביעים בחרו בה, לעומת 46.5 אחוזים בלבד שבחרו ביריבה, סבסטיאן פיניירה. פיניירה הודה בהפסד, איחל לבאשלט הצלחה אך הבטיח להמשיך ולהיאבק מספסלי האופוזיציה "עבור העקרונות שלא מתו היום".
ניצחונה של באשלט הסוציאליסטית ממשיך את מגמת הנטייה שמאלה של אמריקה הלטינית בשנים האחרונות; השמאל, על גווניו השונים, שולט בארגנטינה, ברזיל, ונצואלה ואורוגוואי. בבוליביה ייכנס בקרוב לתפקיד נשיא סוציאליסטי, והמועמד המוביל בבחירות שייערכו ביולי במכסיקו גם הוא נציג השמאל.
הבחירות הציבו זה מול זה שני מתמודדים חסרי תקדים. באשלט, רופאה בת 54, שרת הבריאות וההגנה בממשלת צ'ילה, היא אם לשלושה ילדים משני אבות שונים – שרק אחד מהם היה נשוי לה.
על פי הביוגרפיות שלה שהתפרסמו לאחרונה, אחד ממאהביה בעבר היה מקורב לכוחות הגרילה, והיא מגדירה את עצמה כאם חד הורית המטילה ספק בדת. במדינה קתולית ושמרנית כצ'ילה, שרק אשתקד התירה גירושים ועד היום אוסרת המדינה על הפלות ויחסים חד-מיניים, בחירתה לא הייתה טבעית כלל. ההיפך, היא הייתה בגדר "צונמי ליברלי".
מנגד, פיניירה היה מתאים מעט יותר לפרופיל של מועמד לנשיאות. הוא התהדר בתדמית של איש משפחה למופת, הגדיר את הפילוסופיה הפוליטית שלו כ"נוצרית הומנית" והרבה להשתמש באלוהים לחיזוק טיעוניו. אבל גם הוא שבר את המסורת.
פיניירה, יזם ואיש עסקים בן 56, היה המיליארדר הראשון שהתמודד על הנשיאות במדינה. הוא מחזיק ב-27 אחוז ממניות חברת התעופה הגדולה בצ'ילה, בעליה של רשת טלוויזיה, חברת ספנות ובניה ומעורב בעסקי נדל"ן ובנקאות. הוא הבטיח אמנם להפקיד את כולם בנאמנות, לו נבחר, אך במהלך מסע הבחירות התקשו מבקריו שלא להשוות אותו למנהיג ידוע אחר - ראש ממשלת איטליה סילביו ברלוסקוני, עם כל המשתמע מכך.
קרב על אישיות
באשלט ופיניירה ניצבו אמנם משני צידי המפה הפוליטית - היא מייצגת את השמאל המתון והוא התמודד בראש קואליציה של מפלגות ימין. אבל שניהם הציגו חזון דומה למדי עבור צ'ילה ולפיכך התקשה פיניירה להציג את יריבתו כקיצונית. הקרב היה, אם כן, גם על פוליטיקה אך בעיקר על אישיות.
בקמפיין הבחירות שלו הטיל פיניירה ספק ביכולותיה של באשלט להנהיג. היא אמנם שימשה בעבר כשרת הבריאות ושרת ההגנה של צ'ילה, אך מעולם לא עמדה לבחירה. הוא הציג את עצמו כאדם נחוש ופעלתן, בולדוזר שבנה את עצמו במו ידיו ושניסיונו העסקי והניהולי עומד לזכותו. הוא גם לא היסס לתקוף את הבחירות שעשתה באשלט בחייה האישיים, והציג אותה כסוציאליסטית מהפכנית התומכת בהפלות ובנישואים חד-מיניים.
בנאומיה היא הדגישה שיש בצ'ילה דור צעיר של מצביעים שלא חוו את תקופת האימים של משטר פינושה, "שלא רוצה להתחתן, שרוצה להגשים את חייו ורוצה לעשות סקס מתי שבא לו".
חוץ מזה, אמרו הפרשנים במהלך מסע הבחירות כי 4.3 מיליון בוחרים - 52 אחוזים משמונה מיליון בעלי זכות הבחירה הן נשים ונטיית ליבן ברורה.
פיניירה תקף את קואליציית השמאל-מרכז, שמשלה בצ'ילה ב-16 השנים מאז נפילת משטרו של פינושה. הוא טען לליקויים קשים במערכות הבריאות והחינוך, הבטיח לשלם פנסיה לעקרות בית ולהגביר את הביטחון האישי על ידי תגבור המשטרה. הוא גם מתח ביקורת על הפערים הגדולים בחברה, אך פרשנים ציינו שהתבטאויות כאלה נשמעות צורמות בבואם מפיו של מיליארדר.
לעומתו, הציגה באשלט קבלות. דווקא בשנים שמאז נפילת הדיקטטורה, נהנית צ'ילה משיעור צמיחה ויציבות פוליטית שגרמה לשכנותיה לקנא.
בעימות טלוויזיוני ניסה פיניירה גישה אחרת. הוא התנער בפומבי מזיקה למשטר הרודני של פינושה, בין השנים 1973-1990, ומן הפשעים ופרשיית השחיתות בהן מואשם היום הרודן הקשיש. אך סוקרים בצ'ילה ציינו כי ייתכן שהמהלך פעל כבומרנג, ופיניירה איבד בגללו יותר קולות משהרוויח.
הפופולריות של פינושה נשחקה מאוד בצ'ילה לאחרונה, אך ישנו עדיין גרעין קשה של שמרנים ששומרים לו אמונים כמי שהגן עליהם מפני הקומוניזם. גרעין זה, בין 10 ל-30 אחוז מהמצביעים, התקשה כנראה לתמוך בפיניירה.
לעומת זאת, באשלט הציגה בפומבי את צלקות העינויים שעברה בכלא בשנות הדיקטטורה, וסיפרה על זכרונותיה מאביה, גנרל שנכלא באותן שנים ומת בכלא.
בסיבוב הראשון בבחירות קיבלה באשלט 46 אחוזים מהקולות; פיניירה קיבל רק 25. מאחר שאיש לא שבר את מחסום 50 האחוזים נדרש סיבוב שני. הנשיא היוצא ריקרדו לאגוס הביע את תמיכתו בה, מהלך משמעותי בהתחשב שהוא נהנה עד לאחרונה מ-75 אחוזי פופולריות. סקרים מצביעים על יתרון של חמש נקודות לפחות לטובתה. כבר בתחילת יום הבחירות זה נראה כמעט סגור.