שתף קטע נבחר
 

חשש לסכסוך גז חדש, הפעם בין בולגריה לרוסיה

גזפרום רוצה לפתוח מחדש את החוזה עם בולגריה, שתקף עד 2010, ולגבות מהמדינה מחיר גבוה יותר על גז שמועבר דרכה. בולגריה כצפוי מתנגדת

בולגריה דחתה רשמית את ניסיונה של גזפרום הרוסית לפתוח לדיון את החוזה בין שתי המדינות בנוגע לתשלומים עבור הגז שעובר בשטח המדינה. הצעד מעורר חשש לסכסוך גז חדש ולמשבר כלכלי בבולגריה, שתלויה במשאבי האנרגיה של רוסיה.

 

גזפרום מתעקשת כי היחסים בינה לבין בולגריה צריכים להיקבע על פי "מחירי השוק", למרות שהחוזה שנחתם ביניהן תקף עד שנת 2010. במסגרת החוזה, שנחתם ב-1998, בולגריה משלמת את המחיר הבינלאומי על חלק מהגז שהיא רוכשת לפי נוסחה שמצמידה את המחיר למחיר הנפט ומוצרי אנרגיה אחרים. מחיר זה עומד כיום על 257 דולר ל-1,000 מ"ק.

 

לפי חוזה נוסף, שנוגע להעברת גז דרך בולגריה, רוסיה משלמת 1.67 דולר להעברה של 1,000 מ"ק ב-100 ק"מ של שטח בולגרי, בצורה של גז. מחיר הגז הזה נקבע על 83 דולר ל-1,000 מ"ק. בסופו של דבר, במסגרת שני החוזים, משלמת בולגריה 183 דולר ל-1,000 מ"ק גז.

 

רוסיה מעוניינת לשנות את החוזה באופן שיאפשר לה לשלם באופן ישיר על העברת הגז, ולגבות מבולגריה מחיר של 257 דולר ל-1,000 מ"ק גם במסגרת החוזה השני. בולגריה הודיעה לרוסיה כי אין כל אופציה בחוזה שנחתם ב-1998 לדיון מחודש או לביטול לפני פקיעת תוקפו ב-2010.

 

לבולגריה תפקיד חשוב במעבר הגז מרוסיה. ב-2005 הועבר יותר מ-16 מיליארד מ"ק גז רוסי דרך בולגריה בדרכו לטורקיה, יוון ומקדוניה. עליית מחירי הגז תדרוש מבולגריה לשלם עוד 750 מיליון דולר בשנה, כ-3% מהתל"ג הבולגרי, ותפגע בצרכנים הביתיים והתעשייתיים, שצפויים לעליית מחירים של 40%.

 

למרות שהודעת בולגריה נמסרה זמן קצר לאחר שרוסיה ואוקראינה הצליחו להסדיר את המחלוקת ביניהן לגבי מחירי הגז, לא נראה כי יש קשר ישיר בין שני המקרים, אם כי בבולגריה חוששים כי גזפרום תפחית את כמות הגז המועברת דרך המדינה ותשתמש במקום בצינור גז חלופי לטורקיה שעובר מתחת לים השחור. העיתון הלונדוני "טיימס" מדווח כי הקרמלין מעוניין בהעלאת מחירי הגז שמשלמות עוד שתי מדינות - מולדובה וטורקיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צינור אלטרנטיבי בים השחור
צילום: דני שדה
מומלצים