שתף קטע נבחר
 

תכנית פעולה למאה ה-21

כדי שנדע לנהל את משאבי הטבע של האנושות בתבונה, ונמנע דלדול משאבים והרס סביבתי, על החברה המודרנית לנקוט בתוכנית פעולה סביבתית מקיפה, המתחילה בהבנת השינויים והסתגלות אליהם

מבחינה דמוגרפית וכלכלית, העידן שלנו הוא תקופה ייחודית בתולדות האנושות. הדרך שבה ננהג בעשורים הקרובים תקבע אם נצליח לבסס סביבה בת-קיימא או נקרוס. כדי לעמוד נוכח הסיכונים ולמנוע אותם, עלינו לנקוט בתוכנית פעולה שאלו הם עיקריה:

 

להבין את השינויים

 

זהו צעד ראשון הנראה מובן מאליו, אך לעתים קרובות נוטים לשכוח אותו. קשה אולי להסתכל מעבר לכותרות היום-יומיות ולהבין מהן המגמות המרכזיות בשינוי שאנו עוברים. הדמוגרף ג'ואל א' כהן מרחיב את המבט ומתאר אוכלוסייה גדולה, צומחת לאט, עירונית ומבוגרת יותר. תחזיות מפורטות לוקות אמנם באי-ודאות, אבל הסוגיות הכלליות העולות מן התחזיות הן הדבר החשוב.

 

להשיג את מטרות הפיתוח של פרויקט המילניום

 

העצרת הכללית של האו"ם בחנה בספטמבר 2005 את התוצאות המעורבות בהשגת המטרות הכמותיות של פרויקט המילניום של האו"ם, פרויקט שמטרתו המוצהרת היא צמצום העוני ואי השוויון. ראש הפרויקט, הכלכלן ג'פרי ד' סאכס, תומך במאמץ סיוע מתואם. לבד משיפור ברווחת החיים הדבר יפחית בעיות סביבתיות הקשורות לעוני, כגון זיהום אוויר וכריתת יערות.

 

לשמר בתי גידול הכרחיים

 

הכחדה של מין אינה מעשה הפיך, ולכן יש לתת עדיפות עליונה למניעתה. בעלי חיים אקזוטיים אינם הקורבנות היחידים. גם מינים בעלי ערך כלכלי, כמו דג החדקן וזני בר של דגנים, נתונים במשבר. האקולוגים סטיוארט ל' פים וקלינטון ג'נקינס טוענים ששימור עתודות הטבע יעלה כסף אבל יביא תועלת רבה. לעתים קרובות כדאי למדינה לשמור על היער הטבעי שלה ולא להפוך את שטחו לחוות ולמשקים חקלאיים , אפילו מנקודת מבט כלכלית צרה.

 

להיגמל מדלקים מחצביים

 

האטמוספרה אינה יכולה להכיל עוד הרבה פחמן דו-חמצני לפני שהאקלים "ישתגע". הקטנת הפליטה של הגז הזה דורשת שינויים מקיפים בדרך שבה אנו מייצרים אנרגיה ומשתמשים בה. אמורי ב' לווינס, אחד ההוגים האמריקניים היצירתיים ביותר בנושא, סבור שהמשימה אינה מפחידה או יקרה כפי שאנו נוטים לחשוב. ייתכן שהמעשה הראוי הוא פשוט להאיץ את המגמות הנוכחיות לשיפור היעילות.

 

לספק אמצעי השקיה זולים לאיכרים עניים

 

איך נוכל להאכיל את כל הפיות הנוספים בלי להתיש את האדמה, לייבש את האקוויפרים ולסכור את אחרון הנהרות? המומחה לפיתוח, פול פולק, טוען שאפשר להזניק את היבולים באמצעות טכנולוגיות מתאימות בקנה מידה קטן, כגון משאבות ידניות והשקיה בטפטפות, המסוגלות לנצל טוב יותר את מלאי המים המוגבל ולהציב את האיכרים במסלול לרווחה.

 

לחזק את מערכות הבריאות

 

בארצות העשירות ובארצות המתפתחות במהירות, כמו סין והודו, רבים לוקים במחלות כרוניות, כמו מחלות לב ונפש, יותר מאשר במחלות זיהומיות. בארצות עניות יותר, מלריה, שחפת ומחלות חיידקיות אחרות עדיין מפילות את עיקר העול הבריאותי. מומחה המחלות בארי ר' בלום טוען שהעדיפות העליונה צריכה להינתן בשני המקרים למניעה טובה יותר, החל מחיסונים וכילות נגד יתושים ועד מסעות הסברה נגד עישון.

 

להתכונן לצמיחה כלכלית איטית יותר

 

מוסדות פוליטיים וכלכליים יהיו חייבים להתארגן מחדש כשהכלכלה תתקרב לחסמים הגלובליים. הכלכלן הרמן א' דאלי מצדד בדרכים חדשות לגביית מיסים, לקביעת שערי הריבית ולוויסות זיהום הסביבה וניצול המשאבים. הכלכלן פרת'ה דסגופוטה מסכים עם רוב טענותיו של דאלי אבל מוסיף שכלכלות המדינות העשירות כבר השיגו יציבות בת-קיימא יותר מכפי שרוב האנשים משערים.

 

לקבוע סדר עדיפויות באופן רציונלי יותר

 

היום סדר העדיפויות נקבע על ידי מי שצועק בקול רם יותר או משחק גולף עם האנשים הנכונים. כתב סיינטיפיק אמריקן, ו' וייט גיבס, סוקר את מאמציהם של כלכלנים ומדעני סביבה לפתח גישות טובות יותר. אם משקללים את העלות והתועלת בדרך נכונה, יכולים השווקים הכלכליים לפעול כמערכת ענקית של מחשבים מבוזרים ולברור בין חלופות. אבל לעתים השווקים עלולים גם להיכשל, למשל במקרים שבהם ההוצאות מרוכזות אך הרווחים מפוזרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
הרס הסביבה: סכנה למין האנושי (ארכיון)
צילום: חגי אהרון
מומלצים