שתף קטע נבחר

נתניהו: "ברור לי ששלום מחייב ויתור על שטח"

מועמד הליכוד לראשות הממשלה נשא בכנס הרצליה נאום מדיני, שבו הרצה את תפיסת עולמו. כראוי לעת בחירות, הוא התמרכז, הבטיח לפרק מאחזים לא-חוקיים ולהגדיל את חופש התנועה של הפלסטינים, ואף אמר כי הוא מבין שהגעה לשלום מחייבת ויתור על שטחים. יחד עם זאת הוא הדגיש: "כשם שאין ארוחות חינם, כך אסור שיהיו ויתורים חינם". נתניהו אמר כי הוא שולל צעדים חד-צדדים, והבטיח להחזיר את הגדר לתוואי המקורי שלה כפי שהציע משרד הביטחון. בימין תקפו אותו, בשמאל הביעו התלהבות

"כשם שבכלכלה אין ארוחות חינם, כך במדיניות אסור שיהיו ויתורים חינם, בוודאי שלא ויתורים תחת לחץ הטרור. ברור לי לחלוטין שהגעה להסכם שלום מחייבת ויתורים משני הצדדים, כולל ויתור על שטחים מצדנו, אבל בשום אופן לא אוותר על הביטחון ועל ביטול התביעה של הפלסטינים למה שהם קוראים זכות השיבה". כך אמר הערב (א') מועמד הליכוד לראשות הממשלה, בנימין נתניהו, בנאום המדיני שנשא בכנס הרצליה.  

 

נתניהו דיבר אולי על ויתורים, אבל הבהיר כי "יש לשלול את המשך המדיניות של נסיגות חד צדדיות ללא תמורה. זו מדיניות שמתגמלת את הקיצוניים הדוגלים בטרור, ומחלישה את המתונים שדגולים במו"מ לשלום. הסיבה לכך פשוטה, הרחוב הערבי מבין שישראל נסוגה תחת לחץ הטרור וזו עובדה - כי הרי אין הסכם שלום שמלווה את הנסיגה, אלא רק טרור. הציבור הפלסטיני שואל: מי מגרש את ישראל? החמאס. מי מתחזק? החמאס. מי נחלש? הרשות הפלסטינית. זו דינאמיקה שמרחיקה את השלום והביטחון, ומחזקת את גורמי הטרור".

 

"למדיניות הנסיגה החד-צדדית ללא תמורה יש חלופה ברורה: מדיניות ההדדיות. מדיניות זו מתגמלת התנהגות אחראית לכיוון השלום ומענישה פעילות טרוריסטית המנוגדת לשלום", הוסיף מנהיג הליכוד.

 

וידאו: באדיבות ערוץ 2

 

"נפרק מאחזים, נצמצם מחסומים"

 

גם מנהיג הליכוד נכנע, כך נראה, להלך הרוח בציבור העוין את חוסר החוק בשטחים: "נפרק מאחזים בלתי מורשים, נצמצמם את מספר המחסומים

ונגדיל את חופש התנועה של הפלסטינים החיוני לפיתוח כלכלתם. ברור לחלוטין שלא נחזור לשלוט על ריכוזי האוכלוסייה הפלסטינים, כמו כן ברור שאזורי הביטחון אינם כוללים אוכלוסיה פלסטינית משמעותית, על כן ההכרעה בישראל אינה על השאלה הדמוגרפית, לשלוט באוכלוסיה הפלסטינית או לא לשלוט בה, אלא סביב השאלה המרכזית כי יצירת גבולות ביטחון או חזרה לגבולות 67 המסוכנים. אני אוביל מהלך של הגעה להסכמה לאומית רחבה על גבולות בטוחים למדינת ישראל. אעשה זאת בהדברות עם כל חלקי העם ובמידה שנגיע לפתחו של הסכם מדיני אביא אותו להכרעה במשאל עם".

 

נתניהו פירט את גבולות הביטחון של מדינת ישראל כפי שהוא רואה אותם: "אני מאמין שגבולות אלה חייבים לכלול את בקעת הירדן, את רמת הגולן ואת מדבר יהודה - זו חגורת הביטחון המזרחית שלנו. את ירושלים רבתי וגושי היישובים, וכן את השטחים שחולשים על גוש דן ועל כביש 443 בין ירושלים לתל אביב, את שדה התעופה הבינלאומי שלנו ואת כביש 6, כביש חוצה ישראל. כראש הממשלה אני אחתור לחידוש המו"מ להסדר קבע תוך עמידה על גבולות הביטחון הללו".

 

"אני שולל נסיגה לקווי 67"

 

בוחרים רבים שואלים את עצמם בימים אלה, מה בעצם ההבדל בין המפלגות השונות. נתניהו ניסה לחדד אותו: "המפלגות משמאלנו, בראשות אולמרט ופרץ מתכננות נסיגה חד צדדית לקווי 67' עם תיקונים קלים, נסיגה ללא תמורה וללא הסדרי ביטחון. ברור שלקראת הבחירות הן מנסות לטשטש ולהסתיר זאת, אבל מההתבטאויות המפורשות שלהן בעיקר של אולמרט ידוע שזו תוכניתן האמיתית".

 

לדבריו, "מפלגת העבודה אומרת במוצהר שיש לסגת לקווי 67' עם תיקונים קלים. מפלגת קדימה אומרת אותו הדבר אבל מנסה להסוות זאת. ההנחה המשותפת לקדימה ולעבודה היא שאם ניסוג לקווי 67 עם תיקונים קלים, נייצב את הביטחון ונתקדם לשלום. אני שולל הנחה זו מכל וכל: בנסיבות הקיימות קווי 67 אינן קווים ליישור הסכסוך אלא להנצחתו. הכוחות הקיצוניים אצל הפלסטינים שמשקלם הולך וגדל אינם מקבלים קו זה, עבור החמאס, הג'יהאד האיסלמי וגדודי אל-אקצה, הנסיגה לקווי 67 הם לכל היותר אתנחתה קצרה בדרך לקו הסופי אליו הם חותרים, קו המים".

 

"להזיז את הגדר לתוואי המקורי שלה"

 

נתניהו המשיך בנאומו לשרטט את העתיד הביטחוני: "בהיעדר פרטנר פלסטיני אנחנו ננהג בדרך אחרת: אנחנו נפעל במהירות לבצר את גבולות מדינת ישראל ונגן על נכסים אסטרטגיים שלנו. במציאות שבה החמאס מתחזק ועלול להשלט בהדרגה על כל השטח מעל גוש דן וסביב ירושלים, אסור לנו לקחת סיכונים. בין השאר נצטרך להזיז את גדר הביטחון חזרה מזרחה לתוואי המקורי שלה, אותו תוואי שהומלץ ע"י מערכת הביטחון בזמנו, באופן כזה שהגדר תרחיק את נתב"ג מירי ותגן על כביש 443 וכביש חוצה ישראל מהתקפות טרור".

 

נתניהו גם התייחס בדבריו לנושא החם ביותר - איראן: "כך גורס גם נשיא איראן שהבהיר שהיעד האמיתי של מדינתו הוא חיסול מדינת ישראל. ממשלה בראשותי תרחקי את גדר הביטחון משדה התעופה בן גוריון מכביש 443 וסביב ירושלים רבתי. באשר לאיום האיראני, כל ממשלות ישראל הבהירו שלא נוכל להסכים למצב שבו איראן מתחמשת בנשק גרעיני, כראש ממשלה שעסק בנושא זה אין לי מה להוסיף זולת עצה לחבריי בממשלה: כדאי בעניין זה לאמץ את אמירתו של הנשיא האמריקני תאודור רוזוולט שאמר 'תחזיק נבוט גדול ודבר בשקט'".

 

נתניהו סיכם את עמדתו: "אני אומר חמישה דברים ברורים: כן לפשרות במסגרת הסכם שלום או הסדרי ביניים, לא לנסיגה חד צדדית לגבולות 67', כן לגבולות ביטחון, כן לצעדים מידיים להגברת הביטחון כמו הזזת הגדר, כן לצעדים לצמצום החיכוך בינינו לבין הפלסטינים".

 

בימין הגיבו: "לנאמני א"י אין מה לחפש בליכוד"

 

כצפוי, מתחריו של נתניהו על הקולות מימין מיהרו להגיב. חבר הכנסת אריה אלדד (האיחוד הלאומי) אמר: "בשביל לוותר על גב ההר, עמוד השדרה של ארץ ישראל לא צריך את נתניהו ואת הליכוד - גם מרצ טובה לזה. נתניהו מנסה למצוא חן בעיני המרכז ולנאמני ארץ ישראל אין עוד מה לחפש בליכוד.

 

יושב ראש מפלגת חזית יהודית לאומית, ברוך מרזל, אמר: "נתניהו איננו יותר טוב מאולמרט ומפרץ. מדובר בשלושה אישים המבקשים לשוב ולגרש יהודים מעל אדמתם. נתניהו רע ליהודים", אמר מרזל.

 

בשמאל דווקא הגיבו בהתלהבות: מזכ"ל "שלום עכשיו", יריב אופנהיימר, הביע תמיכה בדברי נתניהו: "המציאות המדינית חזקה מכל סיסמה ומכל פוליטיקאי. מנתניהו ועד ביילין ברור היום לכולם כי אין מנוס מחלוקת הארץ והקמת מדינה פלסטינית", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
נתניהו. "אין ארוחות חינם"
צילום: ירון ברנר
לאחר ההצבעה על הרשימה
צילום: אלי אלגרט
מומלצים