מבט לאחור: הווירוס הישראלי הראשון
וירוס חולל שמות והכניס מיליונים: לפני 19 שנה זיהו שני סטודנטים ישראלים במקרה את "וירוס ירושלים" ופיתחו בלילה אחד תוכנות שנלחמות בו. בהתחלה חילקו אותן בחינם, אחר כך מכרו אותן, ייסדו את צ'ק פוינט - והסתדרו בחיים
"בוא אלי, יש לי בעיה במחשב", ביקש עומרי מן מחברו יובל רכבי בשנת 1987. שני הבחורים הצעירים, בשלהי שנות ה-20 שלהם, סטודנטים למדעי המחשב באוניברסיטה העברית בירושלים, לא ידעו שהלילה הזה מול המחשב יוביל אותם להרפתקה הגדולה של חייהם.
"להביא מברג?" שאל רכבי, הסטודנט המצטיין, ונענה בשלילה. "יש לי פה בעיה עם קובץ", הסביר מן. "בכל פעם שאני מריץ אותו הקובץ פשוט גדל מעצמו". השניים התיישבו מול המחשב והתחילו לחקור את התופעה החדשה, שהכירו עד אז רק מהספרים.
אחרי לילה ארוך ונטול שינה נרשם ההישג: הם הצליחו לזהות את הווירוס הראשון בישראל. באותו לילה הקריבו השניים שעות שינה נוספות ויצרו שתי תוכנות חדשות: אחת שמזהה את הווירוס ומסירה אותו מהמחשב ושנייה שמסוגלת למנוע הדבקה.
כאשר הגיעו רכבי ומן למחרת הגילוי לאוניברסיטה, הם הבינו שעשרות מחשבים נפגעו במהלך ההתקפה הלילית. הווירוס זכה לכינוי "וירוס ירושלים" (אם כי בדיעבד התברר כי ישנה אפשרות שהוא החל בחיפה), והוא היה מתוכנן לפעול בימי שישי ה-13.
מסימנטק לצ'ק פוינט
רכבי ומן הציעו לכל נפגעי "וירוס ירושלים" את תוכנת האנטי וירוס שפיתחו. למרות שהיה מדובר באחת מתוכנות האנטי וירוס הראשונות בעולם, היא חולקה אז חינם - בערך כמו למזוג משקאות לכל עובר אורח כשאתם בעלי המימיה היחידה בסהרה.
"לא רציתי לעשות כסף מצרות של אחרים", מסביר רכבי. "עד שהגיע השלב שכל הטיפול בעניין והתמיכה בתוכנה הפך להיות מורכב מדי. אז הבנו שחייבים להפוך את זה לעסק". יחד עם עוד שני חברי ילדות, האחים ניר ואלי ברקת, הפכו רכבי ומן את תוכנת האנטי וירוס לעסק של ממש, תחת השם BRM.
התוכנה ששיכללו כבר היתה מסוגלת לזהות וירוסים רבים ולא רק אחד, ואפילו היתה מסוגלת לחסן את המחשב מפני הדבקה של וירוסים חדשים. הארבעה מכרו את התוכנה שלהם לחברה אמריקנית שעסקה בפיתוח תוכנות לארגונים ונקנתה על ידי ענקית מוצרי האבטחה סימנטק.
מכל גלגולי התוכנה הללו קיבלה BRM בבעלותם של הארבעה כמה מיליוני דולרים שהושקעו בחברה ישראלית חדשה, שכנראה היתה ההימור של חייהם: צ'ק פוינט. ברבות הימים הפכה צ'ק פוינט למובילה עולמית, והארבעה רשמו רווחים של מאות מיליוני דולרים על ההשקעה שלהם.
רכבי (42) פרש מהחיים העסקיים. כיום הוא שותף ב-BRM, שהפכה בינתיים לקרן השקעות.
יהיה בכלל פתרון לבעיית הווירוסים וכל שאר המטרדים שמפריעים כיום לגולשים?
"יש המון בעיות, אבל אפשר להגיע למחשוב בטוח יותר. מצד שני, זה תלוי באיום. גנב שעובר ליד הבית שלך, רואה חלון פתוח ומנסה להיכנס פנימה, אפשר אולי לעצור באמצעים טכנולוגיים, אבל גנב שמחליט לחדור לבית שלך בכל מחיר, לומד את מבנה הבית ומוכן לשחד את השומרים - יהיה קשה מאוד לעצור".
מה דעתך על הטענה שחברות האנטי וירוס מפתחות בעצמן וירוסים כדי למכור יותר?
"אני יודע שאנחנו אף פעם לא פיתחנו וירוסים. אני לא יודע מה קורה בחברות אחרות, אבל אני בהחלט יכול להבין את האתגר. לפתח וירוס זה כמו לשחק את אלוהים".
עם איזה אנטי וירוס אתה עובד?
"אני לא עובד עם אנטי וירוס. אני עובד פשוט עם היגיון בריא. האנטי וירוס הכי טוב זה הראש".