מחקר: בשר אדום פוגע במבנה ה-DNA ומסרטן
לקחו לנו את האלכוהול והסיגריות, ועכשיו עדות מדעית נוספת מראה שהבשר האדום מסרטן: במחקר נתגלה כי המרכיבים בבשר האדום גורמים לשינויים בחומר התורשתי DNA ומעודדים התפתחות גידולים ממאירים
מה לסטייק עסיסי ולמבנה ה-DNA שלך? כדאי שתדע: מחקר חדש מגלה כי אכילת בשר אדום פוגמת במטען התורשתי ומגבירה את הסיכון להתפתחות סרטן המעי. על המחקר החדש מדווח כתב העת Cancer Research journal בגליונו החדש.
המחקר החדש מצא כי אכילת יותר משתי מנות בשר אדום ליממה גורמת ל- DNA, החומר התורשתי המצוי בכל אחד מתאי גופנו, לעבור שינויים גנטיים, ובכך לעודד את התפתחותם של גידולים ממאירים במעי הגס.
מקור הבעיה, כך נראה, הוא במרכיבים הקרויים N-nitroso הנוצרים במעי
סרטן המעי:
הגורמים והבדיקות לגילוי מוקדם
עופר מאיר
סובלים מכאבי בטן שלא פוסקים? יורדים לפתע במשקל ללא סיבה מיוחדת? משלשלים ללא סיבה? אילו תופעות מחייבות התייחסות מיוחדת ואילו בדיקות קיימות לגילוי מוקדם? כל מה שרציתם לדעת ופחדתם לשאול על סרטן המעי
החוקרים השוו את תאי המעי הגס של מתנדבים בריאים, חלקם צמחוניים, אחרים אכלו כמויות גדולות של בשר. כבר לאחר שבועיים בלבד של אכילת בשר אדום בכמויות המצוינות, נמצא הנזק בתאי המעי הגס אצל הנבדקים שאכלו בשר אדום.
בעתיד מקווים החוקרים לפתח בדיקה פשוטה שתאתר את הנזק ל-DNA, כך ניתן יהיה לייעץ לאנשים לשנות את תפריט התזונה שלהם, ולהפחית בצריכת הבשר האדום עוד לפני התפתחות הסרטן.
החוקרים עוד הזהירו, כי אכילת כמויות גדולות של בשר אדום, יחד עם תזונה עשירה בסיבים תזונתיים, מגבירה עוד יותר את סיכון הסרטן, מאחר והסיבים התזונתיים מאריכים את משך השהות של המזון במעי, כך שהשפעת המרכיבים הרעילים בבשר גדולה יותר.
"אנחנו לא אומרים שאנשים צריכים להפסיק לאכול בשר", אמר ראש צוות החוקרים, פרופ' דייויד שוקר, "אין עדויות חד-משמעיות שצמחונות מפחיתה את הסיכון לסרטן המעי. הפתרון הטוב ביותר הוא תפריט תזונה מאוזן ובריא".
סרטן המעי הגס הוא הסרטן השני בשכיחותו בישראל. על פי נתוני רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות, אובחנו בישראל אשתקד כ- 3,200 נשים וגברים כחולים בסרטן המעי הגס והחלחולת. כ- 1,900 נשים וגברים מתו אשתקד ממחלה זו.
רוב החולים המאובחנים בישראל מתגלים בשלב מתקדם של המחלה, עקב ההיענות הנמוכה לעריכת הבדיקה לגילוי מוקדם. המחלה שכיחה במיוחד מגיל 50 ומעלה והסיכון לחלות בה עולה עם הגיל. כאשר מתגלה המחלה בשלב מוקדם, מגיעים סיכויי הריפוי לכ- 90 אחוז.
סטייק. מוטציות במטען הגנטי
מומלצים