שתף קטע נבחר

 

מנהיגי העולם למפגינים המוסלמים: בואו נירגע

מעגל האש והאלימות בעקבות פירסום הקריקטורות של הנביא מוחמד התפשט לאסיה, כמו גם מעגל העיתונים שמפרסם בהתרסה את האיורים השנויים במחלוקת. מנהיגי בריטניה, צרפת, גרמניה ומחלקת המדינה האמריקנית גינו את האלימות וקראו להרגעת הרוחות. במאמר משותף בעיתון אירופי קראו ראשי ממשלות טורקיה וספרד "לתת להיגיון להישמע"

עוד ועוד עיתונים ברחבי העולם פירסמו את הקריקטורות השנויות במחלוקת של הנביא מוחמד, ומנגד בעוד מדינות ברחבי המזרח התיכון ואסיה הצטרפו המונים למעגל הזעם והאלימות.

 

וברקע, מנהיגי העולם מנסים לצנן את האש הבוערת ולהרגיע את הרוחות. ראש ממשלת טורקיה וראש ממשלת ספרד פירסמו מאמר משותף בעיתון "אינטרנשיונל הראלד טריביון" וקראו גם הם להרגעת הרוחות. הם כתבו שחילוקי הדעות הנוכחיים יכולים להשאיר אחריהם, "רק נתיב של חוסר אמון וחוסר הבנה בין הצדדים. לפיכך צריך לקרוא לכבוד ורגיעה, ולתת לקולות ההיגיון להישמע".

 

"בעולם גלובלי, בו יחסים בין תרבויות שונות מתרבים, ואירועים מקומיים יכולים להיות בעלי השפעה חובקת עולם, חשוב לטפח את ערכי הכבוד, הסובלנות ודו-הקיום. חופש הביטוי היא אבן יסוד במערכות הדמוקרטיות שלנו ולעולם לא נוותר על כך. אבל אין זכויות ללא אחריות וכבוד לרגישויות של אחרים. הפירסום של הקריקטורות הללו היה אולי חוקי לגמרי.  אולם היה ראוי לדחות אותו ממניעים מוסריים ומנקודת מבט פוליטית".

 

"אני קורא לכל מדינות ערב לדבר במתינות על מה שהתרחש", קרא שר החוץ הצרפתי פיליפ דוסט-בלאזי. "בואו נרגיע את העניינים", הוסיף. גם הנשיא שיראק גינה את מעשי האלימות בשיחת טלפון עם ראש ממשלת דנמרק אנדרס פוג רסמוסן.

 

גם ראש ממשלת בריטניה טוני בלייר שוחח עם רסמוסן וגינה את מעשי האלימות. "ההתקפות על אזרחי דנמרק ותושבים של מדינות אירופה בלתי נסבלות, כמו גם ההתנהגות של כמה מפגינים בלונדון בימים האחרונים", לשון הודעה מלשכתו של בלייר. הוא התייחס לשלטים שהניפו בשבת מפגינים בלונדון, שקראו "לערוף את ראשי הכופרים" והזהירו מפני התקפה בסגנון ה-11 בספטמבר על אדמת אירופה בקרוב. דוברו של בלייר בירך על גינוי שהשמיעו מנהיגים מוסלמים בבריטניה לאיומים מסוג זה. ארגון מוסלמי גדול בבריטניה קרא למשטרה לעצור ולהעמיד לדין את מי שהניף שלטים "מבישים".

 

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמרה שבעוד שהיא מבינה את הזעם שחשים המוסלמים נוכח האיורים, לא הייתה כל הצדקה לאלימות. "אלימות לא יכולה להיות כלי בויכוח", אמרה בברלין.

 

הבית הלבן גינה את ההפגנות האלימות ודחק בממשלות השונות לפעול להפחתת המתח מול הציבור המוסלמי. "אנו מבינים מדוע מוסלמים סבורים שהקריקטורות פוגעות ברגשותיהם והבהרנו גם את עמדתנו לגבי חופש הביטוי", אמר דובר הבית הלבןף סקוט מק'קללן והוסיף, "יש להם זכות למחות אך באופן שקט".

 

לפני יומיים פירסמה מחלקת המדינה הודעה שמתחה ביקורת על ההחלטה לפרסם את הקריקטורות בעיתונים באירופה וכינתה אותן "פגיעה באמונה המוסלמית". בהודעה נכתב: "אנו מכירים בחשיבות חופש העיתונות והביטוי, אך ביטוי לשנאה דתית או אתנית אינו מקובל. אנו קוראים לסובלנות ולכבוד עבור כל הקהילות ואמונותיהן הדתיות".

 

ובין הלהבות המשתוללות מג'קרטה ועד עזה, היו עוד קריאות למתינות. לבנון התנצלה באופן רשמי בפני דנמרק על הצתת בניין השגרירות בביירות. שר ההסברה ראזי ארידי אמר שהממשלה "דוחה ומגנה פה אחד את המהומות שפוגעות במוניטין של לבנון כאומה מתורבתת ובתכלית המכובדת של ההפגנה". גם אנשי דת בכירים בלבנון גינו את ההתפרעות.

 

שר הפנים הלבנוני חסן סובחי התפטר אמש נוכח ביקורת חריפה על כישלון כוחות הביטחון למנוע את הצתת השגרירות, במיוחד כאשר השוטרים נפרשו במקום מבעוד מועד. גורמי אופוזיציה בלבנון הפנו את האצבע המאשימה כלפי סוריה וטענו שהיא זו שמלבה את האש. הם ציינו שמבין העצורים הרבים בביירות, הרוב היום סורים. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
מפגינים באינדונזיה
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
לתת להיגיון להישמע. ארדואן (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים