האלוף נווה: "היינו פועלים אחרת בעמונה"
אלוף פיקוד המרכז אמר בסקירה בפני ועדת החוץ והביטחון, כי הכוחות שהשתתפו בפינוי עמונה לא ציפו להתנגדות כה עזה, וכי היו פועלים אחרת אם היו צופים את היקף ההתנגדות. מופז: "לא היתה דרך אחרת לאכוף את החוק". העבודה בינתיים החליטה להתנגד להצעת סיעות הימין להקים ועדת חקירה פרלמנטרית לבדיקת תפקוד המשטרה באירוע
אלוף פיקוד המרכז, יאיר נווה, אמר הבוקר (ד') בסקירה בפני ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, כי כוחות הצבא שהשתתפו בפינוי המאחז עמונה לא ציפו מצד המתנחלים להתנגדות בהיקף שבו נתקלו. בסקירתו אמר נווה כי הכוחות היו פועלים אחרת אם היו צופים את היקף ההתנגדות.
יאיר נווה גם האשים את המתנחלים מיצהר, כי חיבלו במכ"ם של צה"ל (זאת, לאחר שלפני פחות משבוע הודיע הצבא כי הוא יוצא מההתנחלות בגלל רצף התנכלויות של תושביה).
שר הביטחון, שאול מופז, אמר בדיון כי במערכת הביטחון ובמשטרת ישראל מתקיים דיון על אירועי פינוי עמונה. בצאתו מוועדת החוץ אמר שר הביטחון: "צריך להמתין בסבלנות ללקחים, אולם לכוחות הביטחון ולדרך בה פעלו יינתן גיבוי מלא. לא הייתה דרך אחרת לאכוף את החוק".
האלוף נווה גם סקר בפני הוועדה את עקירות עצי הזית שעושים המתנחלים בשטחים הפלסטינים. נציגי הימין בוועדה אמרו על כך כי מדובר בעלילה מתמשכת: "העובדה היא שעד כה לא נעצר אפילו לא אדם אחד", אמר ח"כ אפי איתם.
ח"כ אורי אריאל הוסיף כי מעלילים על כל הציבור ביו"ש שהוא פוגע ברכוש ערבי. לדבריו, "זו התחמקות מתפקוד אמיתי בנושא. במקום לבדוק מי אחראי למעשים ולמצות איתו את הדין, השב"כ זורק את זה על צה"ל וההיפך".
נציגי מערכת הביטחון הציגו בפני הוועדה סרטון וידאו כדי להמחיש את אירועי הפינוי. במקביל, הציג ח"כ איתם הוכחות המנוגדות לדבריו לטענות המשטרה.
בפתח הוועדה דרש מופז מיו"ר הוועדה, יובל שטייניץ, להתנצל בפניו על האשמות שהשמיע בעבר כי מופז שיקר לוועדה בקשר להסכם על מעבר רפיח, ואמר כי ישנו הסכם כזה כשבפועל לא נחתם ההסכם: "לא ייתכן שמטיחים האשמות חסרות שחר בשר שמפעיל מערכת השומרת על ביטחונה של ישראל. הוועדה לא צריכה להפוך לכלי ניגוח פוליטי, לא הכל פוליטי בחיים. אני מכבד את הועדה, תכבדו אותה גם אתם. אני דורש התנצלות", אמר מופז.
לבסוף הגיעו שר הביטחון וחברי הוועדה להסכמה, כי הוא יעביר לידיהם את מסמך הסכם רפיח: "אנו מקבלים את דבריו של שר הביטחון כי הרושם המוטעה לגבי הסכם רפיח לא נבע מהטעיה מכוונת של השר בהופעתו בפני הוועדה", נכתב בהודעה שפורסמה.
העבודה תתנגד להקמת ועדת חקירה
אחר הצהריים תתקיים במליאת הכנסת הצבעה על הקמת ועדת חקירה פרלמנטרית על אירועי עמונה. יו"ר מפלגת העבודה, עמיר פרץ, הנחה את חברי הסיעה להצביע נגד ההצעה להקים את ועדת החקירה - למרות שגם העבודה עצמה חתומה על ההצעה להקים את הוועדה. "הגורם היחיד שנכשל הוא אהוד אולמרט, ויש לבדוק את מהלכיו ושיקוליו כדי שהציבור יוכל לבחון אם הוא מתפקד במצבי לחץ", אמר פרץ. לדבריו, מפלגת העבודה דורשת להמשיך בפינוי המאחזים הבלתי חוקיים.
גורמים בימין הביעו אכזבה מעמדת מפלגת העבודה. בימין טוענים כי העבודה מפרה הבטחה מפורשת שנתנה בתחילת השבוע שתתמוך בהצעה במליאת הכנסת.
היוזמה להקמת ועידת חקירה פרלמנטרית התעוררה לאחר שממלא מקום ראש הממשלה אהוד אולמרט הודיע כי הוא לא יאפשר הקמת ועדת חקירה
ממלכתית לחקר האירועים בעמונה. חוות דעת מהמחלקה לייעוץ משפטי של הכנסת קובעת שאין שום מניעה, למרות היות הכנסת בפגרת בחירות, להקים ועדת חקירה פרלמנטרית.
בעקבות דרישת סיעות המפד"ל, עבודה, איחוד לאומי, הליכוד וש"ס החליט יו"ר הכנסת על כינוס הפגרה המיוחד היום, שבו תידון ההצעה להקמת ועדת החקירה.
לצורך הקמת ועדת חקירה פרלמנטרית דרוש רוב רגיל במליאת הכנסת, שיעביר את הדרישה לוועדת הכנסת - שם ייקבע תוך 30 ימים הרכב הוועדה המיוחדת וסמכויותיה.