רייס לרוסים: תדרשו מחמאס להפסיק את הטרור
סימנים ראשונים של השלמה אמריקנית עם מגעי פוטין והחמאס? מזכירת המדינה דרשה מעמיתה הרוסי לשגר מסר תקיף לנציגי החמאס, "במידה וייפגש עמם". צרפת הודיעה שהיא תומכת ביוזמת פוטין, ואילו מזכ"ל נאט"ו אמר שמגעים עם חמאס "לא באים בחשבון". מופז קרא בכנס שרי ההגנה של נאט"ו לקהילה הבינלאומית להימנע מכל דיאלוג עם חמאס. ואילו נתניהו שיגר מכתב לפוטין: "אתה מנהיג שמבין את סכנת הטרור, חזור בך מהחלטתך"
ניצנים של השלמה אמריקנית עם מגעים בין רוסיה לחמאס? מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, שוחחה אתמול (ו') עם עמיתה הרוסי, סרגיי לברוב, ודרשה ממנו כי ישגר מסר תקיף לנציגי החמאס. זאת, במידה וייפגש עמם, בהנחיתו של הנשיא ולדימיר פוטין.
רייס אמרה ללברוב שידרוש מהחמאס להפסיק לבצע מתקפות טרור נגד מדינת ישראל. דובר מחלקת המדינה האמריקנית, שון מק'קורמק, אמר כי בכירים רוסים הבטיחו להעביר לחמאס "מסר ברור וחריף".
קודם לכן צרפת הביעה תמיכה בהחלטתו של נשיא רוסיה לשגר הזמנה לראשי החמאס לבקר במוסקבה. עם זאת, הדגישה צרפת כי על החמאס להתפרק מנשקו ולהכיר בישראל.
דובר משרד החוץ הצרפתי אמר כי "רוסיה לא התייעצה עם שותפיה הבינלאומיים בנוגע ליוזמתה. אולם אנו מאמינים כי היוזמה החדשה עשויה לתרום לקידום עמדתנו".
הוא הוסיף כי "אנו חולקים עם רוסיה את המטרה שהיא להוביל את חמאס לעבר עמדות שיובילו ליצירת שתי מדינות לשני עמים, המתקיימות בשלום ובביטחון".
שר הביטחון שאול מופז קרא לעולם לא ללכת בעקבות פוטין. "שמענו את נשיא רוסיה פוטין. אני קורא לקהילה הבינלאומית להימנע מכל דיאלוג עם ארגון כמו החמאס ולאמץ קו אחיד וברור שמונע כל דיאלוג עם ארגוני הטרור". מופז אמר את הדברים בנאום שנשא בפני שרי ההגנה של נאט"ו ושרי ההגנה הערבים בכינוס נאט"ו בסיציליה.
מופז הוסיף כי "ניצחון החמאס בבחירות אינו ניצחון הדמוקרטיה, אלא תבוסה לכוחות השלום באזור. ישראל לא תקבל ממשלה המורכבת מארגון טרור הקורא להשמדתה".
הוא התייחס בדבריו לאיראן ואמר כי "רק עמדה איתנה ומשותפת של כולנו יכולה להתגבר על איראן, המאיימת על היציבות והשלום העולמי".
מזכ"ל נאט"ו, יאפ דה הופ סחפר, אמר במסיבת עיתונאים בכינוס כי ניצחון החמאס שיבש את תוכניות הברית הצבאית לשיפור היחסים עם הרשות הפלסטינית. לדבריו, "נאט"ו לא יכולה בשום אופן לקיים מגעים עם החמאס. יצירת קשרים עם החמאס לא באה בחשבון".
ביום חמישי הודיע פוטין כי בכוונתו להזמין בקרוב את מנהיגי החמאס למוסקבה. "רוסיה מקיימת מגעים עם ארגון החמאס, ומתכוונת בעתיד הקרוב להזמין את מנהיגות התנועה למוסקבה", אמר. הוא הוסיף כי "אנחנו לא ראינו בחמאס ארגון טרור. היום אנו חייבים להכיר בכך שהארגון הגיע לעמדת כוח ממשית כתוצאה מבחירות לגיטימיות, וחייבים לכבד את בחירתו של העם הפלסטיני".
דברי פוטין עוררו זעם בישראל ובארה"ב. שרת החוץ ציפי לבני אמרה בראיון ב"ניו יורק סאן" האמריקני כי "יש נטייה בקרב חלק מחברי הקהילה הבינלאומית להתפשר עם החמאס, לנסות להבין, להגיע להסכמות ולקחת אותנו צעד אחורה. בעשותם כך, הם משרתים בדיוק את ההיפך הגמור מפשרה", אמרה לבני.
שרת החוץ הזהירה מפני "מדרון חלקלק" שפתחה רוסיה ועלול להעניק לגיטימציה לפשרה עם החמאס.
נתניהו כתב לפוטין: "חזור בך"
בתוך כך, יו"ר הליכוד, בנימין נתניהו, שיגר מכתב לפוטין וביקש: "אני פונה אלייך בבקשה שתחזור בך מהחלטתך להזמין את ראשי תנועת החמאס לפגישה בקרמלין".
נתניהו כתב כי "משמעותה של ההחלטה הזו היא מתן לגיטימציה לארגון החמאס בעוד שארגון זה מוגדר גם לפי החוק הרוסי הפדראלי כארגון טרור. יתר על כן החמאס הוא לא רק ארגון טרור שידיו מגואלות בדם של אזרחים חפים מפשע ממדינות רבות. הוא גם חרט על דגלו את היעד של השמדת מדינת ישראל".
לדבריו, "החלטה לקבל את ראשי ארגון הרצח במוסקבה תתחיל תהליך של לגיטימציה למגיפת הטרור האיסלאמי הבינלאומי שמאיים על האנושות כולה.
"כידוע לך, אני מבין אלה שהובילו בעשרים השנה האחרונות למאבק הנחרץ בטרור, בין אם הוא פוגע בחפים מפשע במוסקבה או בחפים מפשע בירושלים. אני מוקיר אותך כמנהיג שמבין את סכנת הטרור ושהכריז מלחמת חורמה נגדו, ואני זוכר היטב את הדברים הנחרצים שאמרת נגד הטרור הפלסטיני בפגישתנו במוסקבה בשנת 2000. העם בישראל מצפה שתישאר נאמן לדבריך החשובים בנושא הזה ותשנה את החלטתך".
פריצת מעגל ההסכמה
ההזמנה של חמאס למוסקבה התקבלה בירושלים בתדהמה: "רוסיה הרי חלק מהקוורטט, וההודעה של הקוורטט אחרי בחירת החמאס היתה הפוכה לחלוטין", אמר גורם מדיני בכיר בירושלים.
צעדו של פוטין נחשב על ידי ישראל כפריצה של מעגל ההסכמה הבינלאומי באשר לחמאס. בעקבות הבחירות בחמאס והשיחות שערכו מ"מ ראש הממשלה אהוד אולמרט ושרת החוץ לבני עם מנהיגים ושרי חוץ ברחבי העולם, היה נדמה שגם מוסקבה תנהג על פי אותן הבנות. הבנות אלה קבעו שלא יהיה כל דיאלוג עם החמאס בטרם ישוב זה מדרך הטרור ויתפרק מנשקו, שלא יתקיים הדיאלוג עד שהחמאס לא יבטל את הסעיף הקורא להשמדת ישראל באמנתו ושהחמאס יתחייב לעמוד בכל ההסכמים וההתחייבויות שנטלה הרשות הפלסטינית מאז הסכמי אוסלו ב-1993.
בממשל האמריקני קיבלו בתדהמה ובזעם את הודעתו של פוטין. דובר מחלקת המדינה האמריקנית, שון מקק'ורמק, אמר כי ארצות הברית מצפה מרוסיה ליישר קו עם הדרישה הבינלאומית מהחמאס להתפרק מנשקו ולהכיר בישראל. לדבריו, ארצות הברית תבקש מרוסיה הבהרות.
שליח רוסיה למזרח התיכון, אלכסנדר קלוגין, התייחס אתמול לאמירות הנשיא פוטין והבהיר כי רוסיה תנסה לשכנע את חמאס לסור מדרכו הקיצונית, לפתוח במאמצי שלום ולהכיר בזכותה של ישראל להתקיים. "אנו רוצים שהם יכבדו את כל הסכמות העבר כדי למנוע פיגועי טרור", אמר קלוגין לסוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס". "מובן מאליו שהכרחי שהם יצעדו בדרך של הכרה בזכות ישראל להתקיים".
מזכ"ל האו"ם קופי אנאן הפציר בקהילה הבינלאומית לתת לחמאס זמן לשנות את דרכיו לפני שתוציא אותו מכלל אפשרות להוות פרטנר. "אנחנו בשלב מאוד מוקדם של המשחק", אמר אנאן לכתבים בניו יורק, "חמאס זכה בבחירות אבל הם מעולם לא היו בממשלה. הם זקוקים לזמן להתארגן".
אנאן הוסיף והפציר בחמאס להקשיב לאזהרות הקהילה הבינלאומית, ולקבל את התחייבויות הרשות, לזנוח את דרך הטרור ולהכיר בזכותה של ישראל להתקיים.