שתף קטע נבחר

 

היסטוריה: זוג הלסביות אימץ רשמית את ילדיהן

מאבק שנמשך תשע שנים נגמר בניצחון גדול של בנות הזוג טל ואביטל ירוס-חקק, לאחר שבית המשפט לענייני משפחה העניק לשתיים צווי אימוץ וקבע כי מהלך כזה ישרת את טובת הילדים. אביטל: "סוף סוף המדינה הכירה בנו באופן רשמי כמשפחה"

משפחה קמה (רשמית) בישראל. בית המשפט לענייני משפחה העניק היום (א') צווי אימוץ לזוג הלסביות טל ואביטל ירוס-חקק ובכך למעשה קבע שהמדינה מכירה בהן כאמהות לשלושת ילדיהן המשותפים. זה היה סופו של קרב משפטי ממושך, שהוכרע בשנה שעברה בבית המשפט העליון. בנות הזוג ירוס-חקק חיות יחד מזה 16 שנים, ובמסגרת חייהן המשותפים נולדו להן, באמצעות תרומות זרע, שלושה ילדים.

 

כבר לפני שלושה חודשים (ראו בידיעה המצורפת) הותר לאישה מבאר שבע לאמץ את התינוקת שנולדה לבת זוגתה, אולם השתיים טרם קיבלו בפועל את צווי האימוץ, להם זכו היום לראשונה בנות הזוג ירוס-חקק.

 

מיד לאחר הדיון בבית המשפט יצאו בנות הזוג אל משרד הפנים כשצווי האימוץ בידיהן. שלושת ילדיהן המשותפים, שנולדו

 מתרומות זרע אנונימיות, לא הלכו היום לבית הספר ונמצאים גם הם בדרכם למשרד הפנים, שם יימסרו לאמותיהן צווי האימוץ הרשמיים. "אנחנו מאוד מאוד נרגשות", אמרה אביטל ל-ynet עם צאתה מבית המשפחה. "המאבק הזה נמשך כבר שנים ועברנו כמה וכמה ערכאות. היום סוף סוף המדינה הכירה בנו באופן רשמי כשמשפחה".

 

הראל (15), בנן הבכור של טל ואביטל, אמר בעקבות ההחלטה: "אביטל היא אמא שלי, בדיוק כמו טל. אנחנו משפחה וההחלטה לא תשנה משהו בחיי היום-יום שלנו, אבל מבחינת המדינה זה משנה מאוד. צריך את ההכרה הזאת בשביל כל משרדי הממשלה. עד היום, לא נחשבנו כמשפחה מבחינת המדינה". יובל (9), הבן הקטן, הוסיף: "גם לפני שהיינו משפחה רשמית היינו ביחד, עכשיו אנחנו יודעים שזה גם כתוב. אנחנו משפחה מאוחדת".

 

בית המשפט העליון קבע: המדד למתן צו האימוץ - טובת הילד

 

בשנת 1997 פנו בנות הזוג, באמצעות עורכת הדין עירא הדר, לבית המשפט לענייני משפחה ברמת גן בבקשה לאפשר לכל אחת מהן לאמץ כחוק את הילדים שילדה זוגתה. בית המשפט לענייני משפחה, ואחריו גם בית המשפט המחוזי בתל אביב, דחו את בקשת האימוץ אולם עם זאת, בתחילת 1999 הוענקה לכל אחת מהן אפוטרופסות על הילדים שילדה בת הזוג.

 

בסוף שנת 2001 ערערו האמהות לבית המשפט העליון ודרשו להכיר בהורותן המשותפת. בנות הזוג ירון-חקק התבססו על סעיפים בחוק הקובעים כי יש לתת צו אימוץ כאשר הדבר משרת את טובתו של הקטין.

 

בינואר 2005 נתן הרכב מורחב של 9 שופטי בית המשפט העליון, בראשות הנשיא אהרון ברק, פסק דין תקדימי בו נקבע כי חוק האימוץ הישראלי מאפשר אימוצים גם בתוך משפחה חד מינית. המדד היחיד לאימוץ, קבע בית המשפט, צריך להיות טובתם של הילדים וכדי לבדוק האם בקשת בנות הזוג עומדת במבחן זה, הוחזר התיק לבחינת בית המשפט לענייני משפחה.

 

מצויידות בתקדים מבית המשפט העליון, חזרו בנות הזוג ירוס-חקק לבית המשפט לענייני משפחה ברמת גן. במשך שנה הן פעלו כדי לשכנע את כל הגורמים הרלבנטיים מטעם המדינה, לרבות השירות למען הילד ופרקליטות המדינה, כי האימוץ אכן ייטיב עם ילדיהן. היום נסגר המעגל, כאשר השופטת, עליסה מילר, העניקה לבנות הזוג את צווי האימוץ.

 

זוגות רבים ייהנו מפירות הניצחון 

 

עו"ד עירא הדר, מומחית לזכויות הומואים ולסביות, ליוותה את בנות הזוג לאורך כל מאבקן והביעה היום שביעות רצון בעקבות הפסיקה: "זו המשפחה הלסבית הראשונה שזכתה להכרה על ידי מדינת ישראל ואני מקווה שבעקבות זאת יהיו עוד משפחות רבות בארץ. האימוץ משווה לחלוטין את מעמדה של האם הלא ביולוגית לזה של האם הביולוגית, ומקנה לאמהות ולילדים שורה ארוכה של הטבות וזכויות, לרבות בענייני ירושה, פנסיה, קצבאות מהביטוח הלאומי וכדומה. אם חלילה יקרה אסון לאם הביולוגית – האימוץ מבטיח שהילדים ישארו עם אמם השניה".

 

בשנה האחרונה הוגשו לבתי המשפט לענייני משפחה בכל רחבי הארץ בקשות אימוץ רבות של משפחות לסביות והתקדים

 הנוכחי, לדברי עו"ד הדר, בוודאי יביא אותן לדרוש הכרה מלאה בזכויותיהן. תקדים זה עשוי גם לפרוץ את הדרך להכרה בהורות המשותפת של זוגות הומואים המגדלים יחדיו ילדים כשני אבות.

 

"זה רק זוג הלסביות הראשון בסדרה ארוכה של משפחות חד מיניות שעוד יוכרו ויירשמו" אמרה עו"ד הדר. "יש הרבה בקשות דומות שכבר הוגשו בעקבות פסיקת בית המשפט העליון, יש עשרות ומאות משפחות שבהם גדלים בפועל ילדים עם שני אבות ושתי אימהות, וזוהי רק ההתחלה"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
בנו הזוג ירוס-חקק. ניצחון פרטי
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
השופט ברק. נתן אור ירוק
צילום: גיל יוחנן
מומלצים