שתף קטע נבחר

דיווח: מעצרו של פושע המלחמה הסרבי מלאדיץ' קרוב

הגנרל הסרבי, שהואשם בבית הדין המיוחד בהאג בפשעי מלחמה ורצח עם - בין השאר באחריות לטבח 8,000 המוסלמים בסרברניצה - חומק מזה עשור מרשויות החוק. דיווח בסרביה טוען שהוא אותר וכעת מתנהל מו"מ על הסגרתו

הגנרל הסרבי ראטקו מלאדיץ', שהואשם ברצח עם בבית הדין המיוחד בהאג, וחומק ממעצר זה עשור שנים, אותר ומעצרו קרוב - כך מסר גורם ביטחוני סרבי לסוכנות הידיעות איי.פי.

 

מוקדם יותר פורסמו בכלי תקשורת בסרביה דיווחים לפיהם הוא כבר נעצר - אך דובר ממשלת סרביה הכחיש אותם. ועם זאת, כלי התקשורת עדיין מתעקשים שדיווחיהם נכונים, ושמלאדיץ' אכן נעצר בסרביה והועבר בחשאי לבוסניה השכנה.

 

הדיווחים הסותרים העידו על העצבים המתוחים בסרביה, שבוע בלבד לפני החלטת האיחוד האירופי בשאלה האם להמשיך במגעים עם בלגרד באשר להצטרפותה לאיחוד, או שמא להקפיא אותם כעונש על שטרם עצרה והסגירה את מלאדיץ' לבית הדין.

 

הציבור הסרבי מתנגד להסגרתו של מלאדיץ' להאג, אך הממשלה רואה בצעד תשלום בלתי נמנע שיש לשלם למערב כדי לפייסו.

 

התקשורת הסרבית עסקה בשבוע האחרון רבות בהשערות באשר להסגרתו הקרובה של מלאדיץ'. נכתב שבלגרד נחושה להציל את שיחות ההצטרפות שלה לאיחוד, ושהאיחוד מנגד מאיים להקפיא את המשך השיחות אם מלאדיץ' לא יוסגר בקרוב.

 

מאחר שמעצרו של מלאדיץ' על אדמת סרביה עלול לעורר ביקורת על בלגרד וטענות כי גררה את רגליה בנושא - או אפילו הסתירה את הפושע הנמלט ביודעין - רמזו כלי התקשורת הסרבים כי ייתכן שמיד לאחר המעצר יועבר מלאדיץ' בחשאי לבוסניה. הם ציינו שכך בדיוק היה כאשר הוסגר להאג נשיא יגוסלביה לשעבר סלובודן מילושביץ' ב-2001.

 

ואכן הדיווח הראשוני על המעצר הגיע מתחנת הטלוויזיה הבוסנית BN, שטענה שמלאדיץ' נעצר ליד העיר טוזלה, שבבוסניה-הרציגובינה, לא הרחק מהגבול הסרבי.

 

שעה קלה לאחר מכן דיווחה סוכנות הידיעות הסרבית הרשמית טניוג, כי מלאדיץ' נעצר בבלגרד. גורמי ממשל סרבים מיהרו להכחיש את הדיווחים, ודובר הממשלה כינה אותם "מניפולציה שנועדה לסכל את המצוד". אלא שגורם בשירות הביטחון הסרבי מסר לסוכנות איי.פי כי מלאדיץ' אכן אותר, וכעת מתנהל משא ומתן על הסגרתו. הוא לא פירט עם זאת היכן בוצע המעצר.

 

בהאג, דוברת בית הדין המיוחד הודיעה כי לא ידוע לה דבר על מעצרו של מלאדיץ' או על שינוי שחל בעניינו. היא ציינה שמזה זמן רב טוען בית הדין כי מלאדיץ' נמצא בסרביה ו"בהישג ידם של הרשויות".

 

עשר שנות מצוד

 

מלאדיץ' היה מפקד הצבא הסרבי בבוסניה. יחד עם מנהיג סרביה קרדז'יץ' - שגם הוא מואשם בפשעי מלחמה וטרם נלכד - הוא הפך לסמל התפרקותה עקובת הדם של יוגוסלביה בשנות ה-90, והטיהור האתני שהתנהל נגד הקרואטים והמוסלמים הבוסנים, וגבה כ-200 אלף קורבנות.

 

מלאדיץ' מבוקש מזה עשור בידי בית הדין לפשעי מלחמה של האו"ם בהאג באשמת רצח עם ופשעי מלחמה. התובעים טוענים, בין השאר, שהוא האיש שתיכנן ופיקד על הטבח בסרברניצה, שם נרצחו כ-8,000 גברים ונערים מוסלמים ב-1995.

 

אחרי המלחמה חי מלאדיץ' כאזרח חופשי בבלגרד למשך כמה שנים, אולם מיד לאחר הסגרתו של מילושביץ' להאג ב-2001 מיהר לרדת למחתרת.

 

מאז מתעקשים בבלגרד שחרף מאמצים גדולים לא עלה בידם ללוכדו. מנגד טענו באו"ם שמלאדיץ' מסתתר בסרביה בקרב קבוצות קיצוניות של תומכיו יוצאי הצבא הסרבי, ושהשלטונות גוררים רגליים בפרשה מחשש לעימות עם השמרנים והלאומנים.

 

רק לאחרונה הודתה המועצה הביטחונית העליונה של צבא סרביה כי הצבא אכן סייע בעבר בכמה הזדמנויות לפושע הנמלט. המועצה חשפה דו"ח מודיעין חשאי לפיו עד שנת 2002 הסתתר מלאדיץ' במחנות ומתקנים של הצבא הסרבי. אחרי יוני 2002 הוא קיבל סיוע מקצינים שפרשו מהצבא הסרבי והצבא הבוסני, כמו גם מאזרחים שונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מלאדיץ' (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים