שתף קטע נבחר

 

מפקד גואנטנמו מודה: האכלנו עצירים בכוח

אחרי דיווחים רבים שהוכחשו גילה מפקד מחנה המעצר בגואנטנמו כי חייליו נוקטים מזה כחודש מדיניות של יד קשה נגד עצירים שובתי רעב. הם נקשרים בכיסאות ריסון מיוחדים ומוזנים בכוח באמצעות צינורית. דו"ח של ארגון זכויות אדם אמריקני: כמאה עצירים מתו בעת שהיו במעצר בעיראק ואפגניסטן מאז 2002. כשליש נרצחו וכתריסר עונו למוות

המפקד של מחנה המעצר במפרץ גואנטנמו בקובה מאשר כי בחודש שעבר החלו סוהרים במקום לנקוט בשיטות אגרסיביות יותר נגד עצירים שובתי רעב. לדבריו, חיילים המשרתים במחנה כפתו חלק מהעצירים בכיסאות ריסון מיוחדים כדי להאכילם בכוח ולמנוע מהם להקיא את המזון הנוזלי שהוחדר לגופם.

 

דיווחים על האכלת עצירים שובתי רעב בניגוד לרצונם פורסמו זה מכבר בכלי תקשורת בבריטניה אולם הצבא האמריקני הכחיש את הדברים. העיתון "ניו יורק טיימס" דיווח בסוף השבוע על השימוש שעושים החיילים במחנה בכיסאות הריסון המיוחדים ובשיטות נוקדות אך דוברי הצבא דחו את הטענות ואמרו ששיטות הטיפול בעצירים שובתי הרעב לא השתנו, וגם לא אישרו את דבר השימוש בכיסאות הריסון.

 

מפקד המחנה, הגנרל בנץ קראדוק, אמר שבחן בעצמו, והתייעץ עם גורמים בכירים במשרד ההגנה האמריקני באשר לשימוש בכיסאות הריסון, ומצא שהשיטה "אינה בלתי הומנית". בשיחה עם כתבים הוא לא הסתיר עם זאת, שהסוהרים במחנה החלו להכביד את ידם באשר להתנהלות עם עצירים שובתי הרעב, וציין שהשיטות הנוקשות קוצרות הצלחה.

 

"מהר מאוד זה הפך לא נוח והם הבינו שזה לא שווה את זה", אמר בדברו על שובתי הרעב.

 

דובר של פיקוד הדרום האמריקני ציין שכיסאות הריסון שימשו להאכלתם בכוח של 35 עצירים עד כה, וששלושה מהם עדיין ניזונים בכוח בשיטה זו. הוא ציין שמספר העצירים שמסרבים לאכול צנח מ-41 בדצמבר - כאשר החלו במחנה להשתמש בשיטות הנוקשות - ל-5 בלבד.

 

גורמי צבא הסבירו שהאכלת העצירים בכוח נועדה למנוע את מותם, אולם על פי הדיווח ב"ניו יורק טיימס", בעוד שרבים מהשובתים רעב איבדו בין 15 ל-20 אחוזים ממשקל גופם, רק מעטים נזקקו באמת לסיוע רפואי דחוף בשל מצבם.

 

אחד העצירים במחנה, עימאד חסין מתימן, העביר לעורכי דינו בחודש שעבר פתקים עם תיאור של כיסאות הריסון: "הראש מקובע בעזרת רצועה, הידיים קשורות וגם הרגליים. הם שואלים 'האם אתה מתכוון לאכול או לא?' ואם אתה אומר לא, הם מכניסים לך צינורית. אנשים משתינים ועושים את צרכיהם על עצמם במהלך ההאכלות הללו, ומקיאים ומדממים. הם מבקשים ללכת לשירותים אבל לא נותנים להם. לפעמים מלבישים להם חיתולים".

 

עצירים אחרים תיארו באזני עורכי דינם יחס משפיל ואלימות קשה מצד הסוהרים. דוברים של צבא ארצות הברית דחו את ההאשמות וציינו שמדובר בדרך כלל בטרוריסטים שאומנו על ידי אל-קאעידה לספר לתקשורת מעשיות כאמצעי תעמולה.

 

ארגוני זכויות אדם ברחבי העולם גינו את שיטות המעצר בגואנטנמו כבלתי הומניות. בשבוע שעבר פורסם דו"ח של האו"ם שקרא לממשל האמריקני לסגור את המחנה בשל הפרות חמורות של זכויות אדם. מחברי הדו"ח טענו שהעובדה שארה"ב מחזיקה בעצירים ללא משפט או כתב אישום במשך תקופה כה ארוכה, ללא קשר עם העולם החיצון ותחת עינויים קשים מהווה הפרה של זכויותיהם הבסיסיות. גם מנהיגים רבים ברחבי העולם, ביניהם בני ברית של ארה"ב כמו קנצלרית גרמניה וראש ממשלת בריטניה, קראו לארה"ב לסגור את המחנה.

 

ארגון זכויות אדם אמריקני פירסם אמש דו"ח לפיו כמאה עצירים מתו בעת שהיו במעצר אמריקני בעיראק ואפגניסטן מאז אוגוסט 2002. על פי הדיווח ב-BBC, לפחות 34 מהמקרים חשודים או שהוכחו כמקרי רצח, ועוד כ-60 היו מקרי מוות ברשלנות או כתוצאה מהתקפה מכוונת. על פי הדו"ח, לפחות 12 מקרים היו מוות כתוצאה מעינויים. עם זאת, טוענים בארגון, כמעט ולא הוגשו כתבי אישום נגד האחראים.

 

הדו"ח התפרסם שבוע אחרי שתחנת הטלוויזיה האוסטרלית SBS חשפה תמונות שטרם נראו בעבר של ההתעללות בעצירים העיראקים בכלא אבו גרייב ב-2004.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
עצירים במחנה גואנטנמו (ארכיון)
צילום: איי פי
צילום: איי פי
יותר ממאה מתו במעצר. מחנה גואנטנמו (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים