מהפכת השיבוץ של החייל האתיופי
בצה"ל הבינו שהמיון וההקצאה לא הביאו לניצול מלא של הפוטנציאל ויזמו תוכנית חדשה, שתאפשר גם לעולים להגיע לקורסים היוקרתיים יותר. לראשונה התעלמו בצה"ל מנתוני הקב"א והדפ"ר והתחשבו רק בהישגי החיילים בקורס
בצה"ל מודים כי תהליכי המיון, האבחון והשיבוץ שנעשו לחיילים יוצאי העדה האתיופית לא מיצו את מלוא הפוטנציאל הגלום בהם, ובכך רק מעטים מהם שובצו לקורסים יוקרתיים. כתוצאה מכך החיילים סווגו כבעלי רמת אישית נמוכה, דבר שהביא לשיבוצם לתפקידים פחות משמעותיים בצה"ל, וגם לאחוז גבוה יחסית של חיילים שלא סיימו את שירותם הצבאי.
- "זה תלוי בכולנו" - פרויקט קליטה מיוחד ב-ynet
לאחרונה נערך ניסוי ראשון מסוגו למאה חיילים יוצאי העדה שכלל אבחון מיוחד ושיעורים במתן כלים להתמודדות עם מצבים מיוחדים. בסוף הניסוי שובצו החיילים לקורסים שעד כה רק מעטים מבני העדה שובצו אליהם כמו: מש"קיות ת"ש, סיעות לרופא שיניים, מ"כים וחובשים.
"לא הייתי אומר שעד היום טעינו בתהליכי האבחון והמיון לאוכלוסייה הזאת, אבל התהליך הרחב לא היה מותאם מספיק, הם הלכו במידה מסוימת לאיבוד. היום הגענו להבנה שאנחנו צריכים לייצר פעילות יותר ממוקדות, פרטנית וייחודית כדי למצות את הפוטנציאל שגלום בהם", הסביר ל-ynet גורם צבאי, מראשי הפרויקט.
"בני העדה לא מימשו את הפוטנציאל"
עד כה סיים מחזור אחד של חיילים יוצאי העדה את קורס ההכשרה החדשה "אמיר", שנערך במרכז החינוך וההשכלה של צה"ל במחוו"ה אלון. מדובר באחד הפרויקטים הרגישים ביותר שנערך בשנה האחרונה על-ידי אגף משאבי אנוש בצה"ל, לו גם שותפים הרבה גופים אחרים בצבא ומחוצה לו, כגון המרכז הבינלאומי לקידום כושר הלמידה. למעשה, מדובר בניצנים ראשונים של מהפכה בקרב חיילים, יוצאי העדה האתיופית, שאינם מיועדים לתפקידי לחימה. מהפכה, שעשויה בסופו של דבר לשנות את הדרך בה משובצים חיילים אלה בצה"ל ולהעלות את שיעור הצלחתם בצורה ניכרת.
"צה"ל עורך מיון ושיבוץ למאות אלפי חיילים", מסביר גורם צבאי את הרקע לקורס "אמיר". "עם הזמן הבנו שבקבוצה של יוצאי אתיופיה יש שוני תרבותי הגורם לפער בידע על התהליכים בצבא ופער באסטרטגיות למידה. אוכלוסייה זו לא קיבלה את הקשב המתאים. ראינו את תוצאות השיבוץ שלה, אותם חיילים לא מימשו את הפוטנציאל האמיתי שגלום בהם".
"החיילים נכנסו ממש למרתון של 250 שעות והם מקבלים כלים להתמודדות במגוון נושאים, זמן ומרחב, תכנון זמן ועמידה מול קהל. אחוז ההצלחה בקורס הראשון היה מרשים. אנו כבר רואים את הצלחתם בקורסי חובשים, סייעות לרופאי שיניים, מאבחנות מחקר, מנהלי רשת מחשב, מש"קיות ת"ש, מש"קיות הוראה, חוקרי מצ"ח ומפקדי כיתות טירונים", אמר קצין בכיר בבסיס במחוו"ה אלון. במסגרת הקורס טופלו החיילים גם במערך הת"ש ועד סיומו הסתיים כל ההליך של הזכאות המגיעה להם, כך שאותם חיילים יוכלו להתחיל את שירותם הצבאי ללא דאגות. גם סגל החיילים בקורסים השונים הגיעו לחיילים יוצאי אתיופיה והסבירו להם באריכות את התפקידים השונים לקראת שיבוצם.
בוגרי הקורס שובצו בקורסים יוקרתיים
לאחר שסיימו את הקורס, שובצו החיילים לקורסים על-פי הידע שנצבר במהלך הקורס ולא לפי הנתונים שנתקבלו לפני הגיוס. "השלב שלאחר הקורס היה ליווי של הקורסים לרבות הכנת סגלים וליווי החיילים", אמר הגורם הצבאי. באופן חסר תקדים התעלם צה"ל מפרמטרים "מקודשים" כמו קב"א (קבוצת איכות) ודפ"ר (דירוג פסיכוטכני ראשוני) בקביעת שיבוץ החיילים. כמו כן, במסגרת הניסוי, צה"ל הגמיש את צרכי הצבא בשיבוץ לקורסים ובמספר מקרים שובצו חיילים יוצאי אתיופיה לקורסים אותם ביקשו, גם אם הרשימה לאותו קורס כבר נסגרה.
בצה"ל ממשיכים לעקוב אחר הצלחת החיילים בקורס הראשון ומודים שהם כבר רואים את ניצני המהפכה. "עוד מוקדם לקבוע שיותר לא נקבע בעתיד קב"א לחיילים יוצאי אתיופיה, אבל אם ההצלחה תימשך, בהחלט נגיע למצב שכל החיילים יוצאי העדה יעברו קורס כזה וכך הם יחלו את שירותם בצה"ל". בימים אלה כבר הוטל על ראש המנהל לכוח אדם טכנולוגי ומחקר (מנט"ם) בצה"ל ואחד מראשי הפרויקט, סגן-אלוף שלומי אברהם, להכין קורסים נוספים לחיילים יוצאי העדה, שאחד מהם יתקיים בסוף חודש מרס והשני בחודשי הקיץ.