"בג"ץ נתן מכת מוות לנגב ולגליל"
ראש המועצה האזורית רמת נגב, שמואל ריפמן, מתח ביקורת על החלטת בג"ץ לפיה הממשלה מפלה את הערבים באזורי העדיפות הלאומית. מנגד מנהיגי הערבים מרוצים, אך מטילים ספק ביישום קביעת בג"ץ
"זוהי החלטה אומללה שפירושה מכת מוות לנגב ולגליל. השופטים שפכו את התינוק עם המים", כך אמר היום (ב') ראש המועצה האזורית רמת נגב, שמואל ריפמן, בעקבות החלטת בג"ץ שקבע שהממשלה תצטרך לקבוע קריטריונים גלויים וברורים לפיהם ייקבעו אזורי העדיפות הלאומית.
ריפמן הוסיף ש"אזור עדיפות לאומית א' כולל את חלקה הדרומי של מדינת ישראל מדרום לבאר שבע ובצפון המדינה את קו העימות. הביטול הגורף של בג"ץ שומט את היכולת של ממשלות ישראל להעניק הטבות לפיתוח אזורים קשים אלו, והוא לא יאפשר פיזור אוכלוסין ומשיכת אוכלוסיה חזקה לאזורים בפריפריה".
ראש מועצת עומר, פיני בדש אמר שהחלטת בג"ץ, שהפך להיות הגוף המחוקק, המבצע והשופט, היא שערוריה "החלטת בג"ץ מהיום לבטל אזור עדיפות לאומית בחינוך ליותר מ-500 ישובים תהיה פגיעה ישירה בחינוך ילדי ישראל. על מדינת ישראל להשקיע ולטפח את הפריפריה ולעודד התיישבות בנגב ובגליל. החלטות בג"ץ גורמות לכך שהתיישבות תהיה בין גדרה לחדרה", אמר בדש.
בהרכב מורחב של שבעה שופטים קיבלו הבוקר שופטי בג"ץ את עתירת ארגון עדאלה. הארגון עתר בטענה שקביעת אזורי העדיפות הלאומית נעשית שלא על פי קריטריונים ברורים וכי אלה חייבים להיות קריטריונים חברתיים כלכליים. בנוסף טען הארגון שהממשלה אינה כוללת את האוכלוסייה הערבית בתחומי אזורי העדיפות הלאומית למרות שמצבה החברתי והכלכלי של האוכלוסייה הזו בכי רע.
השופטת דורית בייניש כתבה כי חלוקת היישובים לאזורי עדיפות לאומית נעשתה ללא התחשבות באוכלוסיה הערבית ולכן פוגעת באופן בלתי מידתי בעקרון השוויון. השופט סלים ג'וברן הדגיש כי "השוויון הוא המכנה המשותף, אם לא הבסיס, לכל זכויות היסוד של האדם וליתר הערכים שביסוד הדמוקרטיה".
הפסיקה - סטירת לחי לממשלת ישראל
בתגובה להחלטה אמר יו"ר רשימת בל"ד, חבר הכנסת עזמי בשארה כי "בג"ץ הוכיח בהחלטתו שאפילו בתחום הקונצנזוס ממשלות ישראל פועלות לפי שליחות לאומנית אידיאולוגית גזענית ולא אזרחית". בשארה הוסיף ש"בג"ץ לא יחליט מה תהיה החלוקה החדשה ונותר לראות אם ממשלת ישראל תמצא דרך לפעול למען אותן מטרות או שמא היא תמצא דרך לעקוף אותן. כל זה מחזיר אותנו לסוגיה של מדינה שוויונית שהיא מדינת כל אזרחיה".
יושב ראש מטה ההסברה של מפלגת רע"מ-תע"ל, חבר הכנסת אחמד טיבי אמר כי מדובר בסטירת לחי למדיניות האפליה השיטתית של ממשלת ישראל כנגד האוכלוסייה הערבית. "מבחן התוצאה הוא מבחן היישום ולא מבחן ההצהרות", אמר טיבי.
מועמד מספר 2 ברשימת חד"ש לכנסת, יושב ראש המרכז לתכנון אלטרנטיבי, ד"ר חנא סוויד, אמר שהוא מתקשה להאמין שממשלת ישראל תיישם את קביעת בג"ץ. "זו אינה ההחלטה הראשונה של בג"ץ שמבטלת החלטות ממשלתיות גזעניות נגד האוכלוסייה הערבית, אך לצערנו ניסיוננו מר בעניין ישום ההחלטות. מדפי ישראל מלאים בהחלטות ממשלתיות ומשפטיות שנותרו ללא כל ישום", אמר סוויד