שתף קטע נבחר

בקוסובו ובבוסניה חוגגים את מות "הקצב מהבלקן"

אלפי בני אדם נהרגו במלחמות ובטיהורים האתניים שיזם שליט יוגוסלביה לשעבר, סלובודן מילושביץ'. רבים מהאלבנים בקוסובו וגם תושבי בוסניה-הרצגובינה המוסלמים פרצו בשאגות שמחה. מנגד, נראו תושבים בבלגרד מוחים דמעה. אשתו של מילושביץ': "בית הדין הרג את בעלי". פרקליטו: רק אתמול הוא אמר לי שהוא הורעל בבית הכלא

מותו של סלובודן מילושביץ', הרודן לשעבר של יוגוסלביה, עורר אמש (שבת) שמחה בקרב רבים מהאלבנים בקוסובו והמוסלמים בבוסניה-הרצגובינה, שנרמסו תחת הצבא הסרבי. "הוא היה האויב של העם בקוסובו ושל האנושות", אמר דובר הנשיאות בקוסובו. בניגוד לכך, בבלגרד, בירת סרביה, נראו לא מעט אנשים המבכים את מותו. עורך דינו של מילושביץ', זדנקו טומנוביץ', דרש לנתח את הגופה במוסקבה, "אתמול הוא אמר לי שהוא הורעל בבית הכלא". בית הדין הבינלאומי בהאג מיהר לדחות את הבקשה אך אישר לצרף לצוות המנתחים פתולוג מסרביה.

 

משפחתו של מילושביץ' מאשימה את בית הדין הבינלאומי בהאג בגרימת מותו. "בית הדין הרג את בעלי", אמר אשתו של מי שנודע בכינוי "הקצב מהבלקן", מיריאנה (מירה). אחיו, בוריסלב, השוהה ברוסיה, אמר ש"האחריות המלאה למותו מונחת על כתפי בית הדין הבינלאומי. אחי ביקש טיפול כבר לפני מספר חודשים. הם ידעו זאת". 

 

  

שנותיו של מילושביץ' (צילום: רויטרס)

 

האח הוסיף והאשים את השופטים בהאג, "זה ארגון עברייני שאיבד כל סמכות מוסרית או משפטית. הם דחפו אותו אל מותו. הם לא רצו שייצא משם בחיים". סלובודן מילושביץ' נמצא מת בתאו בבית המעצר בהאג. הוא היה בן 64 במותו. השלטונות בהולנד מעוניינים לנתח את גופתו של מילושביץ' וכן לבצע בדיקת רעלנים בדמו, אולם המשפחה מתנגדת.

 

"המשפחה מתנגדת לכך משום שאיננו סומכים על הרופאים הללו, כפי שגם אחי לא האמין להם ולא האמין לבית המשפט", אמר בוריסלב מילושביץ'. השלטונות בבלגרד מצדדים בנתיחת הגופה. ראסים ליאג'יץ', המתאם את פעולות הממשלה בסרביה עם בית הדין הבינלאומי בהאג, אמר שביקש לאפשר לפתולוגים סרבים להשתתף בנתיחת הגופה.

 

שאלה נוספת שנותרה פתוחה היא היכן ייקבר מילושביץ'. האם הוא עצמו ביקש להיקבר על אדמת סרביה? האח, בוריסלב: "אינני יודע עדיין היכן הוא ייקבר. המשפחה תצטרך להחליט. אתם יודעים, יש לו עדיין הרבה תומכים שם. עבורם זו מכה גדולה. אני סבור שזכרונו והדברים שהוא עשה עבור ארצו ועבור עמו ייחקקו בהיסטוריה. יזכרו כיצד הוא התנגד לבדלנות, לטרור ולהתערבות חיצונית".  


דמעות בבלגרד (צילום: איי.פי)

 

גם אשתו של הרודן לשעבר ובנו מרקו מתגוררים ברוסיה. רוסיה תמכה בשעתו בסרביה, גם בימים שבהם עמד מילושביץ' במוקד ביקורת בינלאומית חריפה והתנגדה להפצצות של נאט"ו.  

 

לפחות 10,000 בני אדם נהרגו במלחמה העקובה מדם בבלקן. כ-800 אלף גורשו למקדוניה ולאלבניה ב-1999, לאחר שמילושביץ' החליט לטהר אתנית את חבל קוסובו. "הלוואי והיה משלם את המחיר של מה שעשה לבני החף מפשע, לאשתי ולבתי", אמר קאסים צ'רקזי, אלבני תושב קוסובו שאיבד שישה בני משפחה במתקפה סרבית בעיר דיאקוביצ'ה במרס 1999. "העונש שלו לא יכול היה להשיב את בני בחזרה, אבל הוא היה יכול להיות טיפה של סיפוק בים של כאב". 

 

ראש ממשלתה של קוסובו, אגים צ'קו, בעבר לוחם גרילה, אומר שמילושביץ' "מת מבלי שהרגיש את נחת זרועו של הצדק". הוא אמר שמותו של מילושביץ' מעניק "הזדמנות לבנות עתיד דמוקרטי חדש לקוסובו ולהגדיר מחדש את יחסיה עם שכנותיה".  

 

גם בבוסניה-הרצגובינה עוררה הידיעה על מותו של מילושביץ' שמחה בקרב רבים. אספה אליץ' בת 45 צהלה כאשר שמעה את הדיווח. היא אחת הניצולות מהטבח בסרברניצה. על הקיר בביתה בטוזלה, כ-70 ק"מ צפונית לסרייבו, תלויות תמונותיהן של נשים שנעדרות מאז הטבח. היירה צ'אטיץ', חברת ארגון "אמהות סרברניצה", אמרה ש"חבל מאוד שלא נזכה לראות את הצדק נעשה בעניינו ושלא נשמע גזר דין. עם זאת, נראה שאלוהים כבר העניש אותו".


ניצולות הטבח בסרברניצה (צילום: איי.פי)

 

בטבח בסרברניצה ביולי 95' נרצחו יותר מ-8,000 תושבי המוסלמים של העיירה. זה קרה לפני תום המלחמה בבוסניה כשחיילים סרבים, בפיקודו של הגנרל ראטקו מלאדיץ', כבשו את המובלעת המוסלמית הבוסנית והבריחו את כל תושביה אל תוך בסיס האו"ם הסמוך. אך למרות שבשטח האו"ם היו אמורים התושבים להיות מוגנים, פרקו הסרבים את חיילי האו"ם מנשקם, הפרידו את הגברים והנערים מהנשים, הילדים והקשישים, ואז טבחו ברובם במשך כחמישה ימים. גופותיהם פוזרו בקברי אחים ברחבי בוסניה.

  

אנשי זיהוי פלילי שעבדו בשנים האחרונות בחסות האו"ם הצליחו לאתר כ-5,000 גופות ומתוכן זיהו כ-2,300 באמצעות דגימות DNA שנלקחו מהניצולים. יותר מ-1,300 מהקורבנות נקברו כבר באתר הזיכרון הגדול שהוקם בעיירה.

 

נשיא קרואטיה, סטפן מסיץ', אמר שצר לו שמילושביץ' מת לפני שהמשפט על חלקו במלחמות בקרואטיה ובוסניה-הרציגובינה הסתיים. "חבל שהוא לא שרד את המשפט ולא קיבל את עונשו הראוי". מסיץ' היה בין הגורמים הקרואטים הבודדים שהגיבו באופן פומבי לדיווחים מהאג. "אנו לא רוצים לתת לו יותר מדי תשומת לב וכבוד", אמר לרויטרס מקור בלשכת הנשיא.

 

ואילו בבלגרד נראה היה שהתושבים בעיקר מבולבלים. שר החוץ של סרביה ומונטנגרו, ווק דרסקוביק, אמר: "מילושביץ' היה אחראי לרציחתם של רבים מאנשי מפלגתי ובני משפחתי ואף הורה כמה פעמים להתנקש בחיי. מה אני יכול לומר? חבל שהוא לא עמד לדין בבלגרד".

 

אבל התגובה הפחות רשמית היתה שונה. ברחובות בלגרד נראו לא מעט אנשים מוחים דמעה, חלקם נשאו את תמונותיו של מילושביץ', עם סרט שחור. רבים מהם שייכים למפלגה הסוציאליסטית, בעבר המפלגה הקומוניסטית, שאותה הנהיג מילושביץ'. זוראן אנדילקוביץ', חבר המפלגה, זעם: "אנו מצפים מבית הדין לספק הסברים - כיצד זה התאפשר ומדוע לא נתנו לו לצאת לטיפול רפואי ברוסיה".

 

נשיא סרביה, בוריס טאדיץ', שלח מסר תנחומים למשפחתו של מילושביץ' ולמפלגתו. ראש ממשלת סרביה, וייסלב קושטוניצה, הביע גם הוא את צערו על מותו של מילושביץ', ושלח מסר של תנחומים למשפחתו ולמפלגתו. "האומה שלנו מכבדת את המסורת ומניחה בצד את המחלוקות הפוליטיות והאחרות בזמן שכזה", אמר. הוא הוסיף כי ממשלתו תבקש מבית הדין בהאג דו"ח מלא על נסיבות המוות.


פורסם לראשונה 11/03/2006 20:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
סלובודן מילושביץ', באחת התמונות האחרונות
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
עם רעייתו, מיריאנה
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
אבלים בבלגרד
צילום: רויטרס
מילושביץ', בצעירותו
צילום: רויטרס
מומלצים