שתף קטע נבחר

 

גם אחרי פלישת ארה"ב, סדאם חשש בעיקר ממרד

דו"ח מודיעין אמריקני: גם אחרי שהכוחות האמריקנים פלשו לארצו, האמין סדאם שיוכל להדוף אותם. אם היה לו חשש, היה זה מפני התקוממות של השיעים בדרום המדינה או מרד בצבא. הוא קיבל החלטות לבד ומנע תקשורת וחומר מודיעיני מיחידות הצבא מחשש למזימה נגדו. כשסיפר לראשי הצבא שאין לו נשק להשמדה המונית - הם התאכזבו

כשמטוסים אמריקנים מרעישים מעל, שבועיים אחרי הפלישה לעיראק ב-2003, סדאם חוסיין היה עדיין משוכנע שיצליח להדוף את הפולשים ועיקר חששו היה נתון למרד שיעי בדרום המדינה. קציני צבאו פנו אליו בבקשה לתגבר את כוחות ההגנה סביב בגדד ולפוצץ את הגשרים מעל הפרת, אך סדאם סרב לבקשה מתוך הנחה שיידרש לגשרים כדי להזרים כוחות דרומה.

 

הפרטים הללו, מתוך דיוני המעגל הפנימי של הצמרת העיראקית, עולים מדו"ח מודיעין אותו חשף היום (א') העיתון "ניו יורק טיימס". הדו"ח, שהוכן לפני כשנה, מתבסס על מסמכים מסווגים וראיונות עם בכירי המשטר העיראקי. כדי לאסוף את החומר הרב ראיינו אנשי מודיעין אמריקנים יותר ממאה קצינים ובכירים של משטר הבעת'. לעיתים הם התחזו להיסטוריונים צבאיים ולעיתים שיחררו את לשונם וזכרונם של הבכירים בעזרת ארוחות מפוארות. אחרים, לעומת זאת, נחקרו בעודם במעצר בבית הכלא אבו גרייב הידוע לשמצה.

 

מהדו"ח עולה כי סדאם פיקפק לגמרי באפשרות של פלישה אמריקנית מלאה לארצו. כך למשל מחקירתו של טארק עזיז, ראש ממשלת עיראק לשעבר, עולה שהחשש הכבד יותר מבחינת סדאם היה שהמשך התקפות האוויר האמריקניות יגרמו לשיעים בדרום המדינה להתקומם נגד אנשי המנגנון הסונים.

 

"הוא סבר שהאמריקנים לא יילחמו לוחמה קרקעית מפני שהדבר יהיה יקר מדי" (מבחינת נפגעים), צוטט עזיז בחקירה.

 

עוד עולה מהדו"ח שגם אחרי תחילת הפלישה, המשך סדאם לקבל החלטות מכריעות בעצמו, או להתייעץ בנושאים צבאיים רק עם שני בניו. מפקדי הצבא הבכירים של סדאם נדהמו כשגילה להם, שלושה חודשים לפני הפלישה האמריקנית, שאין לו כלל נשק להשמדה המונית. הדבר גרם לאכזבה קשה בקרב צמרת הפיקוד, שקיווה שלוחמה כימית תסייע להם להדוף את הפולשים.

 

על פי הדו"ח, החשש של סדאם ממרד היה כמעט נבואה שהגשימה את עצמה. היא הביאה למשבר אמון בינו ובין מפקדי צבאו, ופגעה ביכולת הצבא להתגונן בפני האמריקנים. כך למשך הציב סדאם בראש משמרות המהפכה קצין שלדעת רוב עמיתיו היה שתיין חסר יכולת, שזכה בתפקיד רק משום שסדאם סבר שהוא נאמן.

 

זאת ועוד, על חלק ממפקדי היחידות בצבא נאסר ליצור קשר עם יחידות אחרות מחשש שירקמו מזימות, ומיחידות אחרות נחסמה הגישה למפות של אזור שדה התעופה של בגדד, מפני שסדאם חשש שמיקום ארמונותיו יתגלה.

 

ובתוך כך, התחדש היו משפטם של סדאם ושבעת נאמני משטרו בבגדד, והחל שלב עדותם של הנאשמים. אחד הנאשמים הזוטרים במשפט, מזהיר עבדאללה חטים רווייד, איש מנגנון הבעת', עלה לדוכן העדים והכחיש בתוקף אחריות לרציחתם של 148 תושבי העיירה השיעית דוג'ייל. התביעה הציגה לו מסמך שהוא חתום עליו ולכאורה קושר אותו לאירועים אך הוא אמר שלא הוא חתם ושכשהוגש לו המסמך לא הרכיב את משקפיו.

 

בימים הקרובים יימשכו העדויות ולכל הנאשמים תינתן ההזדמנות לנסות ולהזים את ההאשמות נגדם. הנאשמים יופיעו לשלב זה של המשפט בנפרד ולא יהיו נוכחים בעת שעמיתיהם מעידים. סדאם לפיכך לא היה נוכח באולם היום; לפי שעה לא ברור מתי יגיע תורו להעיד.

 

ובינתיים בבגדד הקטל נמשך. בסדרה של פיגועי ירי, פצצות מרגמה ומטעני צד נהרגו היום בעיראק 10 בני אדם. בפיגוע הקטלני ביותר נהרגו שישה בני אדם מפיצוץ מטען צד במערב בגדד. המטען כוון לפגוע בסיור משטרתי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
פיקפק ברצינות הפלישה. סדאם ב-2003
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
הוא חשש ממרד. טארק עזיז
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
על היחידות נאסר ליצור קשר. חיילים עיראקים (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים