שפעת העופות: מורה נבוכים
המחלה, שיש חשש כי התגלתה בלולי תרנגולי הודו בדרום הארץ, אינה קטלנית בהכרח. רק נגיף אחד הוא אלים וגורם למוות ולפיכך הידבקות של בני אדם בנגיף - אין פירושה מוות מיידי. אמנם אין חיסון בפני המחלה אולם טיפול תרופתי בשלבים מוקדמים יכול לסייע למערכת החיסונית של הגוף לנצחה
שפעת העופות היא מחלה הפוגעת בעופות ולעיתים גורמת למותם. ישנם מספר נגיפים הגורמים למחלה ומתוכם נגיף H5N1 הוא האלים ביותר, שהדביק בני אדם באסיה ובטורקיה. בנגיף שנתגלה בישראל הוא ככל הנראה נגיף מזן אלים פחות.
הגילוי הראשון של המחלה בבני אדם התרחש בשנת 2003 ביבשת אסיה. על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, הנגיף הצליח להדביק 165 בני אדם ברחבי העולם, מתוכם מתו כ-90. מרבית מקרי ההידבקות והמוות נרשמו עד כה באסיה, אולם בחודשים האחרונים היו מקרי הידבקות ומוות גם בטורקיה, בקפריסין ובעיראק.
רק בחלק ממקרי ההידבקות בבני אדם התוצאה הייתה קטלנית, ולפיכך הידבקות של בני אדם בנגיף אין פירושה מוות מיידי. אמנם אין חיסון בפני המחלה אולם טיפול תרופתי בשלבים מוקדמים יכול לסייע למערכת החיסונית של הגוף לנצחה.
באירופה התגלו בשבועות האחרונים מקרים רבים של הנגיף הקטלני בעופות בר - ברבורים וברווזים. מומחים העריכו שתבנית נדידת העופות היא שגרמה להתפשטות הנגיף והיא שהביאה אותו גם ליבשת אפריקה. ישראל גם היא מצויה בנתיב נדידת העופות והמומחים הרלוונטיים בישראל היו מודעים לכך.
דנמרק הודיעה כי הנגיף האלים H5N1 אותר בתחומה, וכך גם באוסטריה, אלבניה, בוסניה, בולגריה וקרואטיה. באזרבייג'ן מתו שלוש נשים ועל פי החשד הסיבה לכך היתה שפעת העופות, אך עדיין לא נמסרו תוצאות סופיות של בדיקותיהן. גם בצרפת אותר לראשונה הנגיף שפגע בחיות בית, ובכוונת הרשויות להשמיד כמיליון עופות באזור הנגוע. גם בגרמניה אותר הנגיף הקטלני, אך לא בחיות בית. ביוון נתגלו שני ברבורים נגועים בנגיף הקטלני.
לפי שעה, כל המקרים של הידבקות בני אדם בנגיף הקטלני, בין אם באסיה או בטורקיה, היו בשל מגע עם עופות נגועים והפרשותיהם. מדובר בעיקר עופות ביתיים כגון תרנגולות, אווזים ותרנגולי הודו. למרות שלא ידוע על סיכון מיוחד באכילות עופות נגועים מבושלים, גילוי המחלה בחוות תרנגולי הודו בצרפת גרמה לירידה דרסטית במכירות.
לפיכך, כל עוד אין מגע בין בני אדם לעופות נגועים הסיכון להידבקות קטן ביותר. זו הסיבה ששלטונות הבריאות מיהרו להודיע על סגירת אזור גילוי המחלה בשני הקיבוצים.
החשש של המדענים הוא ממצב של התפרצות רחבה של הנגיף בקרב עופות. הדבר מגביר (סטטיסטית) את הסיכון שבני אדם יידבקו בנגיף. על פי הערכת המומחים, ככל שיותר בני אדם יידבקו בנגיף כך יגבר הסיכוי שהוא יפתח עמידות ויעבור שינוי גנטי (מוטציה). השינוי הזה יאפשר לנגיף להיות אלים יותר ועמיד לתרופות, ויאפשר לו גם להתאים את עצמו להדבקה בין בני אדם. במקרה כזה, חוששים המומחים, עלולה לפרוץ מגיפה בינלאומית שתקטול מיליונים.