תלונות הציבור: שופטים "מורחים" הליכי משפט
מרבית התלונות שהוגשו אשתקד נגד שופטים עסקו בסחבת שננקטת עד סגירת התיקים. מתוך 1,114 תלונות, 222 נמצאו מוצדקות. במוקד הדו"ח הנוכחי עמדו בתי הדין הרבניים ובתי המשפט לענייני משפחה
הליכי משפט מתמשכים וסחבת בדיונים ובמתן פסקי דין - אלו הנושאים העיקריים בהם עסקו תלונות הציבור נגד שופטים בשנת 2005.
השופטת בדימוס טובה שטרסברג-כהן הגישה היום (ג') את הדו"ח השנתי לשרת המשפטים, ציפי לבני, ולנשיא בית-המשפט העליון, אהרון ברק. מהדו"ח עולה כי בשנת 2005 התקבלו בנציבות 1,114 תלונות נגד שופטים - 222 מהן נמצאו מוצדקות. השרה לבני הגישה 43 בקשות לבירור, ובקשה אחת אף הגיש השופט ברק.
כמחצית מן התלונות המוצדקות עסקו, כאמור, בסחבת בהליכי המשפט. מבדיקה שערכה הנציבות בנושא זה עלה כי חלק ניכר מהתופעה נובע מדחיית מועדי דיונים בצורה בלתי מבוקרת ומבלי שבית המשפט יקבע מועד קרוב לדיון נוסף. בממוצע נדחים מדי יום שבעה דיונים אצל כל שופט ובסך הכל - כ-3,800 דיונים ליום בכל בתי המשפט, למעט העליון.
מספר בקשות בירור בנושא הסחבת בבתי המשפט הוגשו על ידי השרה לבני. באחד המקרים בהם התערבה השרה, עיכבה שופטת לא פחות מעשרים פסקי דין. על אותה שופטת התלוננו רבים בשנה החולפת ובחודש ינואר האחרון היא הודיעה על מתן פסקי דין בכל התיקים.
במוקד הדו"ח הנוכחי עמדו בתי הדין הרבני, נגדם נמצאו 60 תלונות מוצדקות, ובתי המשפט לענייני משפחה, נגדם נמצאו 39 תלונות. הדיונים בבית הדין הרבני מתחילים רק בעשר בבוקר - שעה ואף שעה וחצי מאוחר יותר משאר בתי הדין. ייתכן והדבר קשור בכך ש-32 דיינים מבית הדין הרבני מתגוררים שלא באזור עבודתם, בניגוד לדרישות התפקיד.
בית הדין הרבני הוזכר בדו"ח גם בהקשר של ליקויים בנוכחות הדיינים בשל איחורים רבים ויציאות מוקדמות מהמקום. בנוסף מתברר כי דיינים רבים עוסקים בעבודה נוספת וכך למשל, התקבלה תלונה על דיין שמכהן במקביל כדיין בחו"ל ואף מגייס כספים עבור מכון בראשו הוא עומד. הנציבות המליצה להעמיד לדין משמעתי שני דיינים בבית הדין הרבני.
בשנה החולפת חלה עליה בשיעור התלונות המוצדקות נגד שופטים, אולם מי שיכולים לרשום לזכותם הישג אלו אנשי בתי משפט השלום:
בעוד שבשנת 2004 עמד שיעור התלונות המוצדקות נגדם על 45 אחוזים (מתוך כלל התלונות שהוגשו), ירד שיעורן בשנת 2005 בשלושים אחוזים. בית המשפט העליון יצא גם השנה כמעט "נקי" מהדו"ח, לאחר שרק שלוש תלונות כלפיו נמצאו מוצדקות.
נגד 109 שופטים (18 אחוזים מכלל השופטים) נמצאו התלונות מוצדקות. כלפי 82 האחוזים הנותרים לא הוגשו תלונות ואם הוגשו - הן נדחו. במהלך בירור התלונות נגדם פרשו השנה חמישה שופטים מתפקידם: דיין בבית דין רבני, קאדי בבית הדין השרעי ושלושה שופטים מבתי משפט שלום.
הנציבה אמרה כי היא אינה מתכוונת לפרסם את שמותיהם של השופטים נגדם הוגשה תלונה. אך, הוסיפה כי היא הגישה לשרת המשפטים הצעת חוק לצמצום הסודיות. מבקר המדינה, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, הודיע עם כניסתו לתפקידו שהוא יפעל לפרסם את שמות המבוקרים.