שתף קטע נבחר

 

הוגש בג"ץ: "חוק הארוחה החמה מיושם באופן משפיל"

תלמידי בית הספר היסודי ברהט נדרשים לשלם 3 שקלים לארוחה חמה בצהריים, ולתלמידים העניים ביותר נותר רק להתבונן בצלחות חבריהם. העמותה לקידום יום חינוך ארוך וגם ועד ההורים ברהט טוענים שמשרד החינוך יצר אפלייה - ועתרו על כך לבג"ץ

הכנסת חוקקת את חוק ארוחה יומית, שמטרתו היתה לדאוג שהתלמידים הלומדים ביום חינוך ארוך אוכלים כראוי, ובעיקר התלמידים העניים. אבל דווקא ברשות הענייה ביותר בארץ, רהט, נדרש כל תלמיד לשלם 3 שקלים לארוחה, ובפועל כ-15 אחוזים מהתלמידים בבית הספר היסודי "אלזהרא" רק מתבוננים בצלחות של חבריהם, כשהם עצמם נותרים רעבים. היום (ג') הגיעה הסוגיה לפתחו של בג"ץ.

 

העמותה לקידום יום חינוך ארוך וועד ההורים ברהט הגישו את הבג"ץ נגד משרד החינוך ועיריית רהט בטענה לאפלייה. על-פי הטענה, בבית הספר היסודי-ממלכתי אלזהרא שברהט, החלו לפני חודשיים ביישום "חוק ארוחה יומית בצורה שמפלה ומשפילה את התלמידים". 

 

בעתירה נאמר ש"תלמיד שרוצה לאכול ארוחת צהריים חמה נדרש לשלם למורה בכיתה 3 שקלים, בעוד שילדים שאין להם כסף לא אוכלים. בפועל, המצב הפך בלתי נסבל. כ-140 תלמידים מבין 930 הלומדים בבית הספר אינם נהנים מהארוחה החמה (בממוצע 3 ילדים ויותר בכל כיתה)".

 

בפועל, טוענים הבדואים, משרד החינוך והעירייה דאגו ליישם את חוק יום חינוך ארוך בצורה חלקית - היום אכן ארוך ונגמר בשעות הצהריים המאוחרות, אולם ארוחה אין. בעתירה דורשים העותרים להפסיק מייד את האפלייה בין התלמידים ולתת לכולם ארוחה חמה בלי הבדל יכולת כלכלית.

 

מזה כחודשיים מקיימים בבית הספר אלזהרא את חוק ארוחה יומית, כחלק מחוק יום חינוך ארוך, הקובע שכל ילד שלומד עד שעות הצהריים המאוחרות זכאי לארוחה חמה. בעתירה מתואר כיצד מורי בית הספר שנכמר ליבם למראה הילדים הרעבים והבוכים נאלצים לעיתים לממן מכיסם את הארוחה לילדים שאינם יכולים לממנה.

 

יו"ר ועד ההורים בבית הספר, עליאן אבו-ג'רבוע: "זה מצב מביך ולא נעים. חלק מהילדים אוכלים וחלק לא, בגלל בעיות כלכליות. הם יושבים בכיתה ומרגישים מושפלים. זה מצב נוראי - שני ילדים בשולחן - אחד אוכל והשני לא ושניהם מרגישים לא נעים. בשלושת הימים הראשונים חילקו אוכל לכל התלמידים, בלי יוצא מן הכלל ופתאום החלו לבקש כסף ואמרו 'מי שמשלם, אוכל ומי שלא אינו אוכל'. כואב הלב. לפעמים המורים משלמים מכיסם אבל זה לא יכול להימשך ככה".

 

"זו רק דוגמה אחת למדיניות בת היענה"

 

העמותה לקידום יום חינוך ארוך טוענת בבג"ץ שמשרד החינוך מפר את חוק ארוחה יומית משנת 2005 (חוק שמחייב אותו לקבוע את חלקן של הרשויות במימון הארוחות לפי מצבן הכלכלי). "סירוב משרד החינוך לקבוע שיעורי השתתפות שונים לרשויות השונות יוצר מצב אבסורדי שבו דווקא הילדים העניים ביותר ברשויות העניות ביותר לא אוכלים ארוחה חמה", נכתב.

 

עוד נטען נגד משרד החינוך כי "עליו מוטלת חובה חוקית ומוסרית לנקוט בצעדים שיבטיחו שלא ייוותר ולו תלמיד אחד בבית הספר שאינו אוכל ארוחה יומית ולפעול לאלתר שאותם ילדים רעבים הלומדים במסגרת של יום חינוך ארוך יקבלו ארוחה חמה כפי שנקבע החוק".

 

יו"ר העמותה לקידום יום חינוך ארוך, עו"ד רות דיין-מדר: "בית ספר אלזהרא הוא רק דוגמה אחת למדיניות 'בת היענה' של משרד החינוך שאינו פועל לאכיפת חוק ארוחה יומית לתלמיד ומשאיר דווקא את הילדים העניים ביותר רעבים ללא ארוחה חמה עד השעה 16:00. המצב הנוכחי שבו משרד החינוך מיישם יום חינוך ארוך מבלי שידאג שכל הילדים יאכלו הוא מצב שאין להשלים איתו. עיריית רהט איננה העירייה היחידה שמשרד החינוך חייב לממן אצלה ארוחה חמה, אבל היא בהחלט דוגמה קיצונית למדיניות השערורייתית של משרד החינוך.

 

"אני פונה לשר החינוך, מאיר שטרית, הטרוד בימים אלו בקמפיין הבחירות של מפלגתו למלא אחר דרישות תפקידו כשר חינוך ולדאוג לכך שלא יהיו ילדים רעבים במדינת ישראל בשעות הלימודים".

 

רהט היא העיר הענייה בישראל והרשות הרביעית הענייה ביותר בארץ. כך עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, העיר רהט המונה כ-40 אלף תושבים מדורגת באשכול הנמוך ביותר מבחינה סוציואקונומית (1 מתוך 10), בהשוואה למועצות המקומיות ולעיריות האחרות בישראל. על-פי המדד הסוציואקונומי, רהט היא העיר הראשונה הזכאית לארוחה חמה.

 

ממשרד החינוך נמסר כי "העתירה טרם התקבלה במשרד. עם קבלתה, המשרד ילמד אותה ויגיש תשובתו בבית המשפט". דובר עיריית רהט מסר בתגובה: "הבג"ץ עוד לא הגיע לשולחננו. כשיגיע, נתייחס בהתאם". 

 

העמותה לקידום יום חינוך ארוך הגישה עוד בג"צים בנוגע ליישום החוק בבת-ים, בדימונה, בירושלים, בקדימה ובהריה. הפעם העתירה שונה מעט, משום שהיא נוגעת ישירות לנושא ההזנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רוני סופר
ילדים בדואים. ארכיון
צילום: רוני סופר
צילום: אלי אלגרט
שר החינוך, מאיר שטרית
צילום: אלי אלגרט
מומלצים