שתף קטע נבחר
 

תכירו: נועם בנימיני, רודף המעשנים בקניון בחיפה

הוא ללא ספק אימת המעשנים בגרנד קניון בחיפה. תעזו להדליק סיגריה, ונועם בנימיני, צעיר בן 23, שגם עובד במקום, ירדוף ויתעמת אתכם עד שתואילו לכבותה. דון קישוט חיפאי? התלוונו אליו במסעו לטיהור האוויר בקניון

"תעזבו אותי באמא שלכם", גונח מעשן א' ולוקח עוד מציצה ארוכה ישר לריאות, "תעזבו אותו הוא בן אדם עצבני", מעדכן מעשן ב' וממשיך להפריח עיגולים אפורים מושלמים לחלל הקניון.

 

"אבל כתוב בשלט שאסור", עומד על שלו נועם בנימיני, חצי כועס חצי מתחנן. המבט של השניים ברור וחד משמעי. התקפלנו באלגנטיות, רגע לפני הסכין.

 

בסופו של חג פורים הצטרפנו לסטודנט שהפך בחודשים האחרונים אימת מעשני הגרנד קניון בחיפה. "אין לי בעיה עם מעשנים", מספר נועם בנימיני, 23, סטודנט למדעי המחשב ותקשורת באוניברסיטת חיפה, "יש לי בעיה קשה עם מעשנים שעוברים על החוק במקומות ציבוריים".

 

לפני ארבעה חודשים החל בנימיני לעבוד כאיש מכירות באחד הדוכנים במרכז הקניון. "סבלתי", הוא מתאר, "הקניון, כדרך קניונים, הוא חלל סגור שהאוויר בתוכו לא מתרענן. העשן מצטבר במשך כל שעות היום ופשוט מפריע. אני, שגם סובל מאסתמה, הרגשתי שככה אני לא יכול להתרכז בעבודה, שלא לדבר על המפגע הבריאותי".

 

כיוון שהחוק עומד לצידו (ואוסר על עישון במקומות ציבוריים שלא בפינות עישון נפרדות וסגורות) החליט בנימיני לעשות מעשה. בשלב ראשון התחמש במצלמה דיגיטאלית, הסתובב ברחבי הקניון וצילם את הפושעים המעשנים.

 

צילום: אילן לורנצו

 

את מצגת הפאואר פוינט המפוארת שהכין שלח לכל מי שרק חשב שיתעניין. "התגובות לוו בזעזוע אמיתי", הוא מספר, "ברגע שהבנתי שאני לא היחיד הכועס על התופעה החלטתי להרחיב את המעגל".

 

מאותו רגע הופצצו משרדי הקניון בפניות ובפקסים הדורשים פעולה ממשית למיגור הנגע. במקביל, בנימיני פנה לעיריית חיפה, למשרד לאיכות הסביבה ולמשרד הבריאות ואף הקים אתר בו הוא מדרג את המקומות הציבוריים ה"אדומים", שאינם מקפידים על מילוי החוק, ואת המקומות ה"ירוקים" בהם ניתן לנשום אוויר נקי.

 

תוך כדי פעילות נמרצת הבין כי מה שלא יעשה בעצמו, אל מול העבריינים, לא יקרה. "לפעמים זה פוגע לי במכירות", מודה הלוחם בעשן, "אבל המטרה הזו חשובה במיוחד, וגם הבוסים מבינים". במהלך המשמרות אותן הוא מבלה בקניון צד בנימיני מעשנים סוררים, פונה אליהם בהחלטיות אדיבה ומבקש מהם להפסיק בו ברגע לעבור על החוק. "מדהים אותי לראות אנשים שיושבים מתחת לשלטים האוסרים על עישון ומתעלמים מהם לגמרי", הוא מתלונן.

 

"אבל כולם משתינים בבריכה!"

 

במהלך סיורנו המשותף פונה בנימיני למעשנים רבים. יחד איתו גילינו כי התגובות מגוונות. חלקם מגיבים בכיבוי מיידי של הסיגריה, אחת אפילו מתנצלת. אבל הרוב, נו מה, אוהבים להתחכם.

 

"אבל יש פה מאפרה", אומר גבר בגיל העמידה כשהוא חוכך בדעתו אם לרדת מהעץ אל מול המצלמה או להמשיך לעמוד כמו גבר על עקרונותיו. "למה מנדים אותנו?" לוקח האיש את המתקפה לכיוון אחר, "אני בסך הכל רוצה לשתות קפה עם בת הזוג שלי, מה פתאום שאני אלך לאיזו פינת עישון נידחת מחוץ לקניון? גם אני רוצה לבלות בפנים!".

 

נועם לא משתכנע ושולף את משפט המחץ: "לא יכולה להיות פינת עישון בתוך הקניון כמו שלא יכולה להיות פינת השתנה בבריכה".

 

"אבל כולם משתינים בבריכה!", קופץ העבריין על המציאה אל מול פניו הנדהמים של הלוחם. ההתנצחות האינטלקטואלית אורכת דקות ארוכות. ניצחון קטן בקרב נרשם לזכות נועם כשהסיגריה כובתה, אבל את המלחמה הוא רחוק מלנצח. רגע לפני שאנחנו ממשיכים, מודיע האיש, ברור וחד, כי מיד כשנזוז הוא מתכנן להצית סיגריה נוספת. לא נשארנו לבדוק.

 

"כל הכבוד" מריעה סבתא שיושבת בשולחן הסמוך ומאכילה את הנכד שלה, "למה אנחנו צריכים לסבול מהעשן? אם יותר אנשים לא יתביישו ויעירו, יבינו המעשנים שכולנו נושמים את אותו אוויר ויפסיקו להרעיל את הסביבה. אני לא מתביישת להעיר, כולם צריכים לעשות את זה". חיוך של שביעות רצון עולה על פניו של נועם.

 

אנחנו ממשיכים לצעוד בשבילי הקניון התוססים. צעירה חמושה בבלונד פלטין לא מבינה מאיפה זה בא לה. "אכפת לך לכבות את הסיגריה? נזעק נועם בקול שקט והחל צועד לצידה, "מה את מקשיבה לו?" צווח הנער שמלווה אותה, "הוא מסתלבט עלייך". הפלטינה עוצרת לרגע, שוקלת בשקט את מעשיה ופוסעת מעדנות לעבר הפח הקרוב. "מה את שומעת לו?" ממשיך להתעצבן הגברבר שלידה, "שאף אחד לא יגיד לך מה לעשות". היא רק מעיפה בו (ובנו) מבט מצמית, ונעלמת בתוך הקהל. נועם מחכך ידיים בהנאה.

 

- איך יראה הקניון בסוף המלחמה?

 

בנימיני: "אני רוצה שבארץ ידעו אנשים, שממש כמו בניו יורק - אם אתה עובר על החוק ומעשן במקום ציבורי, תקבל קנס של 1000 דולר, ואם מעשנים אצלך בעסק, תקבל גם. רק ככה אנשים יחונכו לשמור חוק. עד שזה יקרה אני מבקש מהציבור הרחב לא להתבייש, לפנות לאנשים, להזכיר להם את האיסור ולהפנות אותם לפינות העישון. בסוף כולם יבינו שגם בקניונים מגיע לכולנו אוויר נטול עשן".

 

הנהלת הקניון מתגייסת למלחמה

 

פניותיו הראשונות של בנימיני להנהלת הקניון נתקלו בתגובות מעליבות. "אבל לאחרונה", הוא מודה, "חל שיפור משמעותי ברמת ההתייחסות".

 

עמירם אלון, מנהל התפעול, שמח לספר כי לפני שלושה חודשים, "גם בעקבות פניות הקהל", החליטה הנהלת הקניון להתגייס למיגור מוחלט של הנגע. "הגדרנו 18 פינות עישון חיצוניות", מספר אלון, "הוספנו עוד שלושים שלטים האוסרים על העישון בקניון והורדנו את כל המאפרות שהיו בעבר על חלקם העליון של פחי האשפה. עובדי הקניון המעשנים נקנסים על ידי הפקחים ב-310 שקל, ומבקרים מזדמנים מקבלים דוחות אזהרה".

 

עוד הוא מדבר וברקע נשמע קול נשי ענוג המזכיר למבקרים כי העישון בקניון אסור וכי עליהם לפנות לפינות העישון החיצוניות. מסתבר כי בכל עשר דקות נשמעת הקריאה המהווה חלק מן המערכה הכוללת. "אנחנו משקיעים 50-80 אלף שקל בעניין הזה וכבר רואים שיפור משמעותי בחינוך הקהל", הוא מוסיף.

 

בעייתו הגדולה של עמירם אלון מתחלקת לשניים: "בעוד עובדי הקניון, הם תחת הסמכות שלנו ולכן ניתן לקנוס, אבל כשמדובר בקהל הרחב, סמכויות הענישה שלנו בעצם לא קיימות. אנחנו נותנים דוחות אזהרה למבקרים, אבל דוח כספי יכולים לתת רק פקחי העירייה או משטרת ישראל. כיוון שאנחנו יודעים שאת היהודי נכון להכות בכיס, היינו מצפים שהעירייה תתגייס גם היא, ותבוא לסייע".

פורסם לראשונה 23/03/2006 10:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אילן לורנצו
אסור לעשן. השלט בקניון. אז למה לא מתייחסים?
צילום: אילן לורנצו
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים