הנשיא קצב פותח במו"מ מהיר, חשש בקדימה: נפסיד תיקים
אכזבה ברשימה המנצחת מתוצאות הבחירות. בקדימה חוששים כי ייאלצו לוותר על שניים מהתיקים הבכירים - אוצר, חינוך, חוץ וביטחון. בכיר במפלגה: "קיבלנו מנדט להתכנסות, אך מלאכת הרכבת הקואליציה עלולה להיות קשה". במקביל: הח"כים פרץ וישי הגיעו להבנה על הקמת חזית חברתית במו"מ עם קדימה. הנשיא קצב: ביום ראשון פותח בהתייעצויות עם ראשי הסיעות בדרך להרכבת הממשלה
קדימה זכתה בבחירות, עם 28 מנדטים בלבד: אחר הצהריים (יום ד') יתכנסו בכירי המפלגה בראשות ראש הממשלה הבא, אהוד אולמרט, כדי לדון בהשלכות המאכזבות יחסית של בחירות 2006. "למרות הניצחון, יש תחושה של אכזבה. זה לא מה שצריך היה להיות ואין ספק שזה לא מה שציפינו לו", אומר ל-ynet אחד מבכירי המפלגה.
באופן רשמי, לא מוכנים בכירי קדימה לומר שיוותרו על חלק מהתיקים הבכירים אותם הם ציפו לשמור בממשלה הבאה. מדובר בתיקי האוצר, החוץ, החינוך והביטחון. אולם בפועל, ברור לראשי המפלגה שיצטרכו לוותר על תיק אחד וייתכן שאף על שניים מבין התיקים הללו.
בכירים במפלגה אמרו הבוקר שתיק האוצר ואף תיק החינוך, יתכן יוותרו כטאבו של המפלגה. "האוצר בגלל שהוא חשוב מאוד לאולמרט והחינוך, בגלל ההבטחה של שרון לפרופ' אוריאל רייכמן. כל היתר, עלול להיות מחיר שישולם במשא ומתן", אמר גורם בכיר. ההערכה היא כי בקדימה ייאלצו למסור שני תיקים בכירים לעבודה.
בתוך כך, הבהיר בצהריים הנשיא משה קצב: "אני מתכוון לקיים סדרת התייעצויות בעניין הרכבת הקואליציה החל מיום ראשון. לא אמתין עד שאקבל את התוצאות הרשמיות והסופיות של ועדת הבחירות. יש לסיים לפני תום המועד ולהודיע על מי צריך להטיל את המשימה להרכיב את הממשלה".
בהצלחת מפלגת הגמלאים רואה הנשיא סימן לחוסר האמון של הציבור בכנסת ובנבחריה.
- פרשנות / עפר שלח: ברוכים הבאים לקרקס
- פרשנות / יורם פרי: לה-פן שלנו
- פרשנות/ גיא בניוביץ': אפקט ביבי
- "רק פוליטיקה": המפץ הושלם - ונכשל?
- סבר פלוצקר: פרץ הביס את ביבי
- התגובות בעולם: "נוף פוליטי חדש בישראל"
- משחק הכיסאות: תיק הביטחון לפרץ?
כבר הבוקר מתנהלות שיחות גישוש ראשוניות בין שרים בממשלה היוצאת מקדימה, עם מקורבי אולמרט, בניסיון לברר את מעמדם לקראת הקמת הממשלה הבאה. המתח בקרב שרים אלה הוא עצום. חלקם יודעים שלא יוכלו להמשיך ולשבת ליד שולחן הממשלה וכבר מנסים לברר אפשרויות חלופיות, בין היתר מקומות טובים במשכן הכנסת. אולם, מקורבי אולמרט אמרו ל-ynet שמדובר בשלב מוקדם בו אין עדיין קביעה שמית של אלה שיאלצו לוותר על תיקי השרים. "הכל פתוח בשלב זה והכל ייבחן לפי המציאות הקואליציונית החדשה, אם בקואליציית שמאל, עם העבודה, מרצ, החרדים וייתכן שגם הגמלאים, ואם בקואליציה אחרת", אמרו.
הבוקר יבחנו בכירי קדימה את התוצאות בהמתנה להשלמת ספירת כלל קולות המצביעים. רק לאחר התכנסות צמרת המפלגה מחר, יוחלט על הרכב צוות המשא ומתן הקואליציוני. למרות זאת, אין ספק שכבר במהלך היום יחודשו הקשרים שנרקמו בשלהי מסע הבחירות, בין בכירי קדימה ובכירי המפלגות המועמדות לקואליציה עתידית. זאת כדי לברר את גודל התביעות של המפלגות השונות ולהגיע מוכנים למשא ומתן המתיש הצפוי בשבוע-שבועיים הקרובים, לאחר שהנשיא יטיל, כנראה, על אהוד אולמרט להרכיב את הממשלה הבאה.
"העם צריך לדפוק את הראש בקיר"
בכיר בקדימה, אשר ימלא כנראה תפקיד מרכזי בהרכבת הקואליציה הבאה, אמר שמדינת ישראל מתעוררת הבוקר למציאות אחרת לחלוטין, שונה גם ממה שציפו לו ממש בערב הבחירות הללו. "קיימים שני אלמנטים אשר צריכים לגרום לעם ישראל 'לדפוק את הראש בקיר': הראשון הוא ששיעורי ההצבעה הנמוכים הובילו שוב למתן כוח יחסי רב למגזרי השוליים, בהם גם החרדים והערבים. האלמנט ההזוי השני הוא מתן שבעה מנדטים לגמלאים. אמנם קיבלנו מנדט לתוכנית ההתכנסות, אך מלאכת הרכבת הקואליציה ובעיקר שמירתה, עלולה להיות קשה יותר ממה שחשבנו", אמר.
ואילו בכיר אחר במפלגת השלטון החדשה אמר ל-ynet: "התוצאות הרשמיות הן סוף האופוריה לרבים בקדימה, אשר חשבו שמקומם ברשימה לכנסת מובטח. יתרה מזאת, רבים מהבכירים, בהם כאלו שכיהנו בתפקידי שרים וחברי כנסת בכירים, לא יוכלו לאחוז בתפקידים אלו בממשלה הבאה. חייבים להפנים את זה: 28 מנדטים לקדימה ו-20 לעבודה, מחייבים עתה היערכות ומחשבה מחדש. התוצאות ימנעו מרבים מהם להשתמש בחליפות שתפרו לעצמם. בין היתר מדובר באישים בכירים, אשר עלולים לשלם מחיר אישי במשא ומתן הקואליציוני לממשלה הבאה. למיעוט היחסי של המנדטים יש מחיר", אמר.
בחוץ: חרמש, אביטל ופרופ' בן ישראל
לפי התוצאות הכמעט מלאות, אלה חברי הכנסת של קדימה בכנסת הקרובה, לפי סדר מיקומם מהמקום הראשון עד ה-28: אהוד אולמרט, שמעון פרס, ציפי לבני, מאיר שטרית, אבי דיכטר, מרינה סולדקין, חיים רמון, שאול מופז, צחי הנגבי, אברהם הירשזון, אוריאל רייכמן, גדעון עזרא, רוני בראון, דליה איציק, זאב בוים, יעקב אדרי, זאב אלקין, מגלי והבה, רוחמה אברהם, מנחם בן ששון, שלמה ברנזיץ, אלי אפללו, דוד טל, אביגדור יצחקי, רונית תירוש, עתניאל שנלר, מיכאל נודלמן ועמירה דותן.
בין השמות הבולטים ברשימת קדימה, אשר לא יכללו ברשימה לכנסת, מהמקום ה-29 ומטה: יו"ר מטה הצעירים יואל חסון, גזבר הסוכנות שי חרמש, האלוף במיל פרופ' יצחק בן ישראל, נציג העליה האתיופית שלמה מולא, מזכ"ל הצופים ליאור כרמל, האלוף במיל. שי אביטל, אשת התקשורת אנסטסיה מיכאלי, יו"ר המועצות האזוריות בישראל, שמוליק ריפמן ועוד.
ש"ס וישי רוצים קואליציה חברתית
ובתוך כך, אחרי הישגה בבחירות, ש"ס, המפלגה השלישית בגודלה, מתכוונת לדרוש במשא ומתן הקואליציוני עם אולמרט את תיקי הפנים והשיכון. לשני התיקים האלה מתכוונים בש"ס לצרף דרישה נוספת, מעט מפתיעה: גורמים בכירים במפלגה אמרו שלראשונה תדרוש ש"ס את תיק התקשורת.
ולמרות החיפזון והרצון להתחיל לדבר על קואליציות ועל הרכבת הממשלה, שעות ספורות לאחר שנסתיימה ספירת הקולות עדיין מוקדם לדבר על משהו ממשי. בסך הכל, במערכת הפוליטית, כולם מדברים היום עם כולם והספוקלציות "רצות ללא הרף".
עם זאת, מתקיימים גם דיבורים ומגעים חצי-רשמיים. הלילה שוחחו עמיר פרץ ואלי ישי אחד עם השני, בירכו על הישגי מפלגותיהם, ולא מן הנמנע כי בין שני האישים קיימת הבנה שהם הולכים לקואליציה משותפת. ההערכה היא כי השניים מבקשים להקים מעין חזית חברתית משותפת כדי להתעקש על חלק מהנושאים החברתיים-כלכליים יחד במשא ומתן עם קדימה.
הרעיון להקמת "קואליציה חברתית" עם ח"כ פרץ קורץ בעיקר לש"ס. בכיר בתנועה אומר היום: "ברור שאולמרט יבוא לקראתנו בנושאים החברתיים אבל סדר יומה של ממשלתו יעמוד על הנושאים המדיניים – ההתכנסות המדוברת שלנו יש איתה בעיה. בקואליציה חברתית, בראשות פרץ נחסך מאיתנו הנושא המדיני שכן גם הרב עובדיה וכן עמיר פרץ תומכים בוויתורי שטחים רק דרך מו"מ עם הפלסטינים".