מקורבי אולמרט: דרישות הגמלאים מוגזמות
"הם מדברים עדיין על מיליארדים, אי-אפשר לעשות כלום עם סכומים כאלה. אנחנו משלמים עדיין על ההתנתקות, איך נבצע את ההתכנסות?". בסך-הכל, מעריכים בקדימה, דרישות השותפות יסתכמו בשני מיליארדי שקלים
בעוד המגעים עם העבודה עושים כותרות ועומדים במוקד ההתעניינות, בשקט בשקט מגבשות גם שותפותיו הפוטנציאליות האחרות של אולמרט את רשימת תביעותיהן. גורמים בסביבתו של אולמרט אמרו הלילה ל-ynet כי אתמול (יום ד') החל להתגבש סכום הדרישות של מפלגת הגמלאים. לדברי הגורמים, מדובר בכמה מיליארדי שקלים. הסכום כעת נמוך משנראה בתחילה, אולם עדיין נחשב לגבוה מאוד.
"אי אפשר יהיה לעשות שום דבר בצורה כזאת ועם הסכומים האלה", הזהירו מקורביו של ראש הממשלה המיועד. "לדעתנו, הגמלאים לא מבינים את המשמעויות של מיליארדים של שקלים בתקציב המדינה. אבל כדאי שיפנימו, וצריך לרדת ולדבר מתחת למיליארד שקל. הדרישות צריכות להסתכם במליוני שקלים, לא במיליארדים". גורמים המעורבים במשא ומתן הקואליציוני הבהירו: "לא נפרוץ את מסגרת התקציב, אחרת נפגע בכל תחזיות הצמיחה, העומדות על סביב 4%".
אנשי אולמרט צופים שסך הדרישות הקואליציוניות יסתכם בסופו של דבר סביב שני מיליארדי שקלים. "אם נגיע לשני מיליארד, זה יהיה סכום שחור מבחינתנו. צריך לזכור שב-2006, המדינה עוד מוציאה כסף על ההתנתקות. הנושא החברתי-כלכלי מטריד מאוד, כי כולם עלו על עץ גבוה בבחירות. ככל שעובר הזמן ויפנימו את זה, זה יהיה יותר טוב. כשלוקחים בחשבון שאפשר להגיע ל-2.5 מיליארד שקל דרישות, אנחנו שואלים את עצמנו: איך 'נתכנס', איך נבצע את המהלך הזה? יכול להיות שבסופו של דבר לא תהיה לנו ברירה אלא להציג לכולם את התמונה הכוללת, כדי שיבינו באיזה מקום אנחנו נמצאים".
ומה באשר לדרישותיה של מפלגת העבודה? היום יתכנס צוות ההיגוי כדי לגבשן. בכיר בעבודה הבהיר: "אין לנו עדיין שום
רשימה מסודרת ושום דרישות. כל מה שפורסם אלה פטפוטים בתקשורת". עם זאת, העבודה הציגה כבר תמונה כללית לגבי דרישותיה, הכוללות את העלאת שכר המינימום, חקיקת חוק הפנסיה, הגדלת קצבת הזקנה, ביצוע הרפורמה במערכת החינוך, הגדלת סל התרופות והמאבק בחברות כוח האדם.
בעבודה ציינו בסיפוק כי כבר כעת "ישנה טיוטה להסכם בעניין שכר המינימום בין אולמרט לפרץ, ישנה הסכמה על פנסיה לכל אזרח, ויש פחות או יותר הסכמה לגבי שינוי סל התרופות ולגבי ההלוואות לסטודנטים. אבל הכי חשוב זה שיש הסכמה בינינו ובין קדימה שהמשא ומתן ימוצה קודם כל בינינו וביניהם, ורק אז נמשיך הלאה".